
Cea mai urgentă boală din sfera patologiei infecțioase este meningita acută purulentă. Această maladie evoluează rapid și poate provoca sechele neuropsihice ce sunt cauza infirmității multor pacienți.
Inflamația meningelui este cauzată de germeni microbieni, din care fac parte meningococul Neisseria meningitidis, pneumococul Diplococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, etc. Astfel de microorganisme produc infecții ale organelor și de la acestea ajung la meninge unde cauzează procese inflamatorii și infecții (care pot deveni epidemice).
La un astfel de bolnav simptomele apar brusc, primele semne sunt de cefalee puternică în zona occipitală și a frunții, apoi urmează stările de greață și vărsături, frisoanele, creșterea temperaturii corpului la 39-40 grade Celsius, starea generală de rău, înțepenirea cefii, imposibilitatea aplecării capului spre trunchi (din cauza durerii intense), pulsul rapid, febra, durerile de articulații, durerile membrelor inferioare și superioare, tulburările psihice. În cazuri grave se poate ajunge la crize convulsive și stare de comă.
Infecția la nivelul meningelui poate provoca alte boli și afecțiuni precum sunt: otita, sinuzita, pneumonia și altele. Boala poate afecta și copiii mici, care abia au fost născuți și au între 0-30 de zile din cauza focarelor epidemice. Aceștia au simptome specifice de febră, bombarea fontanelei anterioare, schimbarea culorii mucoaselor și tegumentelor în moviu-cianotic, vărsături, somnolență, geamăt, țipăt encefalic, stare de agitație și hipertonie musculară.
La copiii cu vârsta de 1-12 luni simptomele sunt puțin diferite, apar semne meningeale, starea de agitație, vărsăturile, febra, bombarea fotanelei anterioare, cianoza, dispneea, plafonarea ochilor. În opinia medicilor această boală este una din cele mai acute, poate avea complicații grave (chiar de meningoencefalită) și sechele neuropsihice.
Dacă este afectat sistemul nervos se pot declanșa crize de epilepsie, tulburări senzoriale, de motilitate, stări de oboseală și inapetență. Unii bolnavi ajung să sufere de paralizii de nervi cranieni, hemiplegii, convulsii, paraplegii, tulburări de auz sau chiar surditate, tulburări de vedere, de deglutiție, de salivație, de comportament, scrâșnit din dinți, hidrocefalie, neatenție, tulburări psihice și instabilitate. Cei mai vulnerabili sunt copiii și nou-născuții, aceștia au un risc mai mare decât adulții să rămână cu sechele neuropsihice.
La observarea primelor simptome apare deja suspiciunea unei boli de acest gen, de aceea medicul va face o serie de analize pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului corespunzător. Pentru tratamentul meningitei bacteriene se recomandă medicamentele antibiotice, iar acestea se aleg în funcție de rezultatele ce apar în urma analizei de laborator a celulelor lichidului cefalorahidian (care se recoltează de la pacient).
După ce s-a depistat germenul vinovat de infecție se administrează cât mai repede un medicamente antibiotic pentru combaterea acestuia. În anumite cazuri este necesară și intrevenția chirurgicală.