Ce puteți trata cu ceai și tinctură de coada-calului?

0
336

Coada-calului este una din cele mai bune plante medicinale din lume. Probabil unii o consideră o simplă buruiană, însă planta are proprietăți medicinale care au fost demonstrate de cercetători. Prin urmare este o plantă de leac.

Această plantă medicinală apare primăvara și poate fi folosită încă de atunci. De regulă, ea se recoltează din iulie și până în septembrie când este mai uscată; se poate găsi și în piață sau la plafar (sub formă de tinctură, extract, ceai, capsule). Crește în diferite zone ale țării, dar preferă mai ales zonele umede, cum sunt cele de pădure. Află în cele de mai jos care sunt proprietățile medicinale ale plantei coada-calului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Despre proprietățile plantei coada-calului
  2. Ceai din coada-calului
  3. Tinctură din coada-calului

1. Despre proprietățile plantei coada-calului

Această plantă este gimnospermă, care spre deosebire de angiosperme, nu produce flori și fructe. Ea are la vârf niște spiculețe în care formează spori. În concluzie, planta se înmulțește prin spori. Probabil mulți oameni nu au utilizat această plantă medicinală în ceaiuri și infuzii și nu cunosc proprietățile ei.

Coada-calului este o plantă străveche, unică, deosebit de interesantă; ea a fost folosită din cele mai vechi timpuri în medicina populară în țara noastră, încă de pe vremea dacilor. Despre coada-calului se știe că a fost utilizată în medicina populară de mii de ani în toată lumea, de către romani, greci, chinezi, europeni și populația Americii.

Planta apare și în grădinile oamenilor, unii o consideră o simplă buruiană. Are rădăcinile destul de puternice, foarte adânci și ramificate, ele se întind în stratul de pământ cu ușurință. Dacă ai cultivat coada-calului în grădină, cu siguranță nu vei mai putea scăpa de ea, este puternică și robustă. Și totuși, s-ar putea să te bucuri în final de acest lucru, mai ales după ce vei afla că este una din cele mai bune plante medicinale.

Are tulpina ca niște segmente îmbinate, care se rup dacă se aplică o presiune la articulațiile acestora, cu degetele. Prin rădăcinile sale adânci, planta extrage din pământ toate mineralele care nu pot fi găsite la alte plante medicinale.

Proprietățile plantei

Coada-calului are o mulțime de minerale, precum sunt:

  • Siliciu organic ce are efecte de întinerire și de protecție
  • Calciu important pentru sănătatea oaselor și articulațiilor
  • Mangan, magneziu, potasiu, fosfor și altele.

Toate aceste minerale îi oferă proprietăți deosebite, care sunt unice.

Planta conține și alte elemente active importante, ca de exemplu:

  • Saponine, fitotesteroli, acid silicic
  • Flavonoide, gliceride, glicozide
  • Vitamina C și ulei volatil.

Planta coada-calului se poate folosi și primăvara. De exemplu tulpina ei este foarte bogată în minerale. Ea se curăță de primul strat și apoi se mănâncă la fel ca un sparanghel, crudă. Are gust plăcut și este plină de substanțe minerale, care oferă o stare de energie în organism.

Este recomandat să căutați această plantă în păduri, ea fiind excelentă proaspătă, mai ales primăvara. Cele mai bune sunt plantele mai tinere, pentru că au mai puțină aromă (datorată uleiului volatil) decât cele mai dezvoltate. Desigur planta nu se consumă în exces, întotdeauna cei prea mult strică.

Citește și:  Plante medicinale - Coada-racului (Potentilla anserina)

Planta ajută în ameliorarea simptomelor provocate de afecțiunile cavității bucale, cum ar fi gingivitele. De asemenea, este excelentă pentru întărirea dinților și menținerea sănătății gingiilor. Prin folosirea ei se curăță cavitatea bucală, deci se poate mesteca puțină tulpină de coada-calului zilnic, fără a înghiți. După ce se ține planta mărunțită cu dinții câteva minute în gură, se scuipă.

Planta are proprietăți antiinflamatori și antibacteriene, deci este bună pentru sănătatea cavității bucale. De asemenea are și efect astringent, este bună pentru țesuturi.

2. Ceai din coada-calului

Planta coada-calului poate consolida sistemul imunitar al organismului, are efect bun asupra sângelui și ajută la tonifierea arterelor.

Poate fi folosită în cazuri de diabet 2 (pentru că stimulează insulina), dureri spastice, pietre la rinichi, calculi renali, retenție de apă, răceli vezicale. Are efect diuretic, astringent, antiiflamator, calmant. Prin proprietățile diuretice foarte bune, planta are acțiune benefică asupra rinichilor și vezicii urinare.

Este recomandată și în cazuri de prostată (se folosește partea aeriană a plantei, cât și rădăcina ei). Previne afecțiunile prostatei, înflamarea acesteia, problemele urinare.

De asemenea, coada-calului are efect bun pentru oase, unghii și articulații. Este indicată pentru ameliorarea inflamațiilor articulare și îmbunătățirea flexibilității sistemului osos și articular.

Ceaiul din coada-calului ne ajută să aveam un sistem articular și osos mai sănătos. Se poate folosi și extern, prin aplicarea unor comprese cu ceai și astfel ajută chiar și în cazuri de fracturi, entorse, mușchi tensionați, crampe, dureri de tendoane.

Planta se strivește și se aplică local, pe unghii, astfel ajută la eliminarea petelor și a cuticulelor. Se poate folosi și ceaiul din coada-calului în tratamentul unghiilor, ajută la întărirea acestora.

Ceaiul este recomandat și pentru tratamentul problemelor digestive, ulcer, aciditate gastrică, infecții intestinale. Reface țesuturile afectate de bronșită și pneumonie, bronșită cronică, tuberculoză pulmonară (TBC) și tumori canceroase.

3. Tinctură din coada-calului

Acestă plantă medicinală este excelentă în tratamentul părului fragil, se poate folosi în șampoane. Are proprietăți dermatologice excelente pentru piele și proprietăți care ajută în combaterea ruperii și căderii părului.

Pentru îmbunătățirea rezistenței părului și stoparea căderii acestuia se recomandă mai ales tinctura din coada-calului. Aceasta se realizează ușor acasă (se pune planta în ulei de floarea-soarelui și se lasă la macerat) sau se poate cumpăra gata preparată de la plafar.

Tinctura din coada-calului:

  • Combate căderea părului și menține sănătatea scalpului; se aplică local
  • Ajută în ameliorarea simptomelor create de inflamațiile de la articulații, ligamente și tendoane; se aplică sub formă de comprese locale
  • Este un bun remediu contra transpirației abundente
  • Are proprietăți depurative, remineralizante, antiinflamatorii; se folosește pentru uz intern, sub formă de picături.

Alte utilizări

Prin conținutul de substanțe saponine, acid silicic și alte substanțe, planta ajută la emulsionarea grăsimilor, la curățarea și spălarea suprafețelor. Se face un fel de scrob (prin zdrobirea plantei pentru a lăsa un fel de zeamă de culoare verde) și se poate spăla suprafața oalelor murdare. Este un bun abraziv și pentru lustruirea lemnului.

Extractul de coada-calului se folosește și la mineralizarea plantelor din grădină, cum sunt roșiile.

Vezi aici un video despre planta coada-calului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.