În luna iulie se culege coada-calului, o plantă medicinală din țara noastră care crește din zonele de câmpie până în cele de munte. Această plantă perenă poate fi considerată o buruiană însă dacă am ține cont de proprietățile ei dermatologice și de conținutul de substanțe active, minerale și vitamine, am înțelege de ce este folosită în cosmetică, la realizarea diferitelor rețete de înfrumusețare a pielii.
Coada-calului are efect de întinerire asupra pielii, datorită substanțelor din compoziția sa poate netezi ridurile și îmbunătăți aspectul tenului. Părțile folosite în medicina naturistă sunt tulpinile care au substanțe saponine, acid silicic, gliceride ale acidului stearic, beta-sitosterol, vitamina C, acid linolic, linoleic și oleic, săruri de potasiu, substanțe flavonoide, glicozide și altele. Toate acestea explică proprietățile cicatrizante, epitelizante, antiinflamatorii, antiseptice, antioxidante și antimicrobiene ale plantei.
Coada-calului ajută în tratamentul acneei, eczemelor, ulcerațiilor, contuziilor, hiperhidrozei, plăgilor, aftelor, stomatitelor. Este recomandată pentru întărirea unghiilor deoarece are acid silicic. Este un bun remediu și pentru părul fragil, întărește firele de păr, combate ruperea firelor și despicarea acestora la vârfuri. Siliciul organic din plantă este important pentru piele, unghii și păr, ajută în producerea de colagen și menținerea sănătății acestora. Pierderea de colgen poate afecta și încheieturile sau articulațiile, de aceea se recomandă siliciul și pentru tratamentul artritei sau pentru prevenirea deformării oaselor.
În extractul de coada-calului apare siliciu organic care combate atacul nociv al radicalilor liberi, stimulează metabolismul celular și încetinește efectul prematur de îmbătrânire a pielii. Coada-calului îmbunătățește aspectul pielii deoarece conține nutrienți și substanțe bioflavonoide.
Pulberea de coada-calului poate fi folosită pentru tratamentul fragilității unghiilor, deoarece are efect remineralizant și previne ruperea acestora. Cataplasmele cu plantă strivită se pot aplica local pe leziuni ale pielii deoarece au efect cicatrizant, antimicrobian, antiseptic, vindecător și epitelizant.
Decoctul din coada-calului este ușor de realizat și ajută în tratamentul ulcerelor, plăgilor, dermatozelor, aftelor bucale, stomatitelor, afecțiunilor pielii. Se fierbe planta în apă timp de jumătate de oră, se lasă să se răcească, se strecoară și se poate folosi sub formă de comprese umede sau loțiune antiseptică. Decoctul amestecat cu puțin oțet este excelent pentru îndepărtarea mirosului neplăcut la picioarelor și pentru combaterea infecțiilor pielii deoarece planta are efect antimicrobian, antiseptic și antifungic.
Clătirea părului cu infuzie concentrată de coada-calului ajută la întărirea rădăcinilor firelor de păr, la reducerea firelor rupte și a vârfurilor despicate. Infuzia se realizează dintr-o parte plantă și 8 părți apă. La această infuzie se pot adăuga și frunze de urzică și flori de gălbenele care ajută de asemenea la consolidarea foliculilor de păr și la prevenirea căderii părului.
Persoanele care au tenul gras pot face un tratament cu ceai din coada-calului, care se aplică pe piele după ce fața s-a spălat în prealabil cu apă curată. Ceaiul se realizează astfel: se pune o linguriță de plantă la o cană de apă, se fierbe timp de 15 minute, apoi se răcește, se strecoară și se poate folosi.
Infuzia din coada-calului este recomandată pentru combaterea ridurilor, pentru creșterea elasticității pielii și a aspectului obosit și îmbătrânit prematur. Coada-calului are vitamina C, un excelent antioxidant care ajută în neutralizarea radicalilor liberi care îmbătrânesc tenul. De asemenea substanțele flavonoide din plantă au efect puternic antioxidant și accelerează procesul de recuperare a pielii. Acizii organici din coada-calului netezesc ridurile și îmbunătățesc aspectul pielii.
Produsele cosmetice care conțin extract de coada-calului sunt foarte bune pentru restabilirea structurii sănătoase a pielii, atenuează ridurile, au efect antiîmbătrânire, reduc inflamațiile, netezesc pielea, refac țesutul deteriorat, stimulează producția de elastină și colagen, elimină urmele lăsate de măștile corporale pentru eliminarea celulelor moarte.