Ce se înțelege prin fototerapie – Află când este bine să se utilizeze această tehnică în scop terapeutic

0
325
Ce se înțelege prin fototerapie – Află când este bine să se utilizeze această tehnică în scop terapeutic

Fototerapia este o tehnică utilizată în scop terapeutic care folosește energia radiantă luminoasă. Are trei forme: radiațiile infraroșii, ultraviolete și radiații luminoase. Se poate vorbi în acest caz de helioterapie când sursa este naturală, de la soare sau poate fi fototerapie artificială care se face cu ajutorul unor aparate cu energie electrică. Lumina are la bază radiația electromagnetică și este electromagnetică sau ondulatorie, sau poate fi fotonică, corpusculară sau cuantică. Lumina vizibilă se află în radiațiile ultraviolete.

Lumina solară este folosită în helioterapie – tehnică care folosește radiațiile ultraviolete, luminoase și infraroșii. Există aparate care produc radiații infraroșii din grupul A, B și C. Cele mai penetrante radiații infraroșii sunt cele din grupul A. Astfel de aparate sunt lămpile Solux care au lame de sticlă sau filtre cu săruri de mangan, iod sau cobalt, care reflectă radiațiile infraroșii și sunt utilizate în terapeutică.

De asemenea, sunt aparate care au pereți de lemn cu oglinzi care reflectă lumina și becuri ce emit căldură și care permit realizarea unor băi de lumină. Astfel de proceduri durează în jur de un sfert de oră și ajută în tratamentul artritei, artrozei, entorselor, nevralgiilor, nevritelor, ulcerelor varicoase, reumatismului, bolilor de piele, mialgiilor, hipotiroidismului, diabetului zaharat, gastritelor, intoxicațiilor, metroanexitelor și altor boli.

Unele aparate pot produce și radiații ultraviolete și radiații infraroșii. Radiațiile infraroșii au lungimea de undă mai mare decât cele ultraviolete și au o frecvență mai mică. Sunt radiații ultraviolete de tip A, B și C. Ele sunt produse natural de soare sau de anumite aparate speciale (ex. lămpile cu coarț). Din punct de vedere terapeutic astfel de tehnici cu radiații ultraviolete se aplică local (dar nu inainte de a se testa mai întâi sensibilitatea pielii), sau în general în doză progresivă timp de 1-2 minute sau cel mult 15 minute.

Citește și:  Descopera simptomele si formele poliomelitei – boala infectioasa foarte contagioasa numita paralizie infantila!

Tratamentul în doză moderată ajută în cazuri de infecție cu virusuri și bacterii, la sterilizarea apelor naturale, la sterilizarea aerului în creșe și spitale. Efectele radiațiilor ultraviolete sunt importante pentru sănătatea omului, deoarece sunt antalgice, antiinflamatorii, calmante, sunt recomandate în nevrite, mialgii, reumatisme cronice, tuberculoză, acnee, ulcere varicoase, furunculoză, procese inflamatorii, anemie, rahitism. Cei care suferă de tuberculoză, febră și cancer nu pot folosi astfel de proceduri terapeutice.

Helioterapia se ocupă cu acțiunea terapeutică a soarelui. Cei care fac plimbări în soare sau deschid fereastra să intre soarele pot scăpa de anumite boli infecțioase și degenerative, deoarece contribuie astfel la prevenirea lor. Dacă se folosește lumina soarelui în exces, nu este bine, deoarece se agravează anumite boli alergice și procese cronice.

Lumina soarelui ajută la eliminarea unei cantități de colesterol din sânge, la creșterea fluxului de sânge, la bronzarea pielii, creșterea elasticității și strălucirii acesteia. Soarele reduce simptomele de psoriazis și acnee, crește rezistența pielii la infecții și boli dermatologice, produce endorfine și serotonină, combate stresul, depresia, anxietatea, stările de nervi.

Helioterapia nu este indicată persoanelor care au o sensibilitate crescută la radiațiile ultraviolete, care suferă de insuficiență hepatică (pot face urticarie solară), boli ereditare cutanate, lupus, pelagra, fotodermatoză și alte boli de piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.