Aftele sunt mici vezicule care apar pe mucoasa obrajilor sau a buzelor, in interiorul obrazului, pe limba si gingii. La inceput au un aspect transparent, apoi devin opace si au un contur rosiatic. Daca se sparg provoaca ulceratii care au suprafata galbuie si marginea rosie. Astfel de ulceratii provoca un mare disconfort deoarece sunt dureroase. Vindecarea lor se face destul de lent, uneori in 10 zile, iar in anumite cazuri apar si recidive.
Din fericire aftele nu sunt foarte periculoase, iar daca sunt diagnosticate si tratate corect se poate ajunge la vindecare. Unele persoane nu mai apeleaza la doctor sau la medicamente, ci recurg la tratamente ce tin de medicina populara si care se pot face la domiciliu. In articol va prezentam astfel de metode de tratament care sunt naturiste si usor de realizat.
Principalele cauze ale aftelor sunt igiena necorespunzatoare a cavitatii bucale, cariile, tartrul, anumite afectiuni ale gingiilor si de la nivelul gurii, bacteriile, alimentatia saraca in vitamine, consumul de substante iritante sau toxice, bolile infectioase, surmenajul, sistemul imunitar slab, candida care este prezenta in mucoasa bucala sau in tractul digestiv, stresul, medicamentele anticonceptionale si antibioticele.
Metode traditionale pentru vindecarea aftelor
Lamaia este un bun remediu pentru afte. Se aplica cataplasme cu suc de lamaie pe vezicule. Vitamina B2 ajuta in tratamentul aftelor. De asemenea cuprul si vitamina PP trebuie sa faca parte din alimentatie. Uleiul de galbenele (o lingurita) in amestec cu ulei de arbore de ceai (doua picaturi) ajuta in tratamentul afetelor. Gargara cu radacina de cerentel, cu infuzie de musetel, busuioc, salvie.
Un bun remediu este decoctul din frunze de morcov. Acesta se foloseste pentru gargara sau clatitul gurii, nu se inghite. Se fierb 30 g frunze de morcov la un litru de apa. Petalele de trandafir ajuta in tratamentul aftelor. Se pot folosi direct, se mesteca de cateva ori pe zi, sau se infuzeaza si se face gargara. Se realizeaza un amestec din o lingura flori de salvie, o lingura flori de musetel, doua linguri frunze de urzica. Se infuzeaza o lingura din acest amestec de plante la un litru de apa clocotita si se clateste gura sau se face gargara, dar nu se inghite.
Bicarbonatul de sodiu ajuta la vindecarea acestor vezicule. Se tine putin bicarbonat de sodiu in gura, se amesteca cu saliva si se lasa sa actioneze pe mucoasa gurii timp de jumatate de ora, apoi se elimina. Extractul de musetel este un remediu extraordinar impotriva aftelor, ajuta la vindecarea rapida a acestora. Baile locale cu plante sunt o metoda buna de tratament. Se pot folosi amestecuri de plante: frunze de urzica, flori de levantica, scoarta de stejar.
Gargara cu un amestec de suc de lamaie, apa si miere de albine este de ajutor in tartamentul acestei afectiuni. Propolisul este la fel de bun ca si mierea de albine, vindeca aftele. Permanganatul de potasiu este la fel de eficient ca si bicarbonatul de sodiu si poate fi folosit cu incredere. Clorura de zinc este recomandata de stomatologi, se foloseste sub forma de cataplasme pe zona lezata.
Foarte importanta este igiena gurii. Se schimba periuta de dinti si eventual produsele de ingrijire orala care ar putea raspandi infectia. Protezele dentare trebuie dezinfectate prin solutii recomandate de stomatolog. Otetul de cedru ajuta la restabilirea pH-ului din organism si la combaterea infectiei. Usturoiul este antimicrobian, antiviral si antifungic, de aceea ajuta la vindecare daca este introdus in dieta.
Iaurtul natural si neindulcit trebuie introdus in dieta pentru ca asigura bacteriile benefice pentru sanatate. De asemenea dieta trebuie sa contina fructe si legume proaspete, crude, deoarece sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti care combat radicalii liberi si consolideaza sistemul imunitar.
Gargara cu apa calduta si sare ajuta in tratamentul aftelor, datorita proprietatilor antiseptice. Consumul de apa plata curata, in cantitate mare este necesar deoarece promoveaza eliminarea toxinelor din organism.