Batatura este acea piele intarita care da batai de cap foarte multor persoane. Ea nu tine cont de varsta, poate sa apara oricand. De obicei, ea apare in sezonul rece si mai rar in cel cald. Trebuie sa te astepti sa iti apara una pe timp de toamna sau iarna, dar si vara trebuie sa fii „vigilent”. Aparitia ei nu are legatura cu anotimpul, ci cu ceea ce ne incaltam.
Cauze si probleme
Daca pe timp de vara purtam sandale sau papuci, pe timpul iernii ne acoperim picioarele cu diferite incaltari groase si cateodata incomode. Daca ne si cumparam incaltari noi, atunci incep durerile cauzate de bataturi. Acestea au o culoare ce merge de la galben spre gri si uneori sunt sensibile la atingere. O metoda care impiedica pielea sa sufere este „probatul destept”. Cand ajungi in magazin, iti alegi perechea preferata si evident o probezi. Nu te multumi sa stai pe scaun si sa ii privesti la tine in picioare. Ridica-te, fa cativa pasi prin magazin.
In felul acesta vei vedea daca masura iti este potrivita si daca exista riscul sa apara dureri la nivelul talpii. Chiar daca esti adult si crezi ca marimea pantofilor nu se mai modifica, te inseli. In unele cazuri, piciorul „da inapoi” sau chiar creste. Pentru a evita formarea de bataturi, du-te la cumparaturi mai pe seara atunci cand picioarele tale sunt umflate si obosite. In acest fel nu vei risca sa iti cumperi o pereche de pantofi care iti provoaca durere si pe care evident nu o vei mai purta.
Exista persoane care au si alte probleme cum ar fi platfusul sau monturile. Acestea sunt cele care vor suferi cel mai mult de pe urma pielii ingrosate. Pentru a evita durerea ele se vor feri sa calce pe zona afectata si in acest fel isi pot deforma coloana vertebrala. Pe langa pantofi si sosetele din licra dar si pielea sensibila a piciorului contribuie la formarea bataturilor. Pe langa faptul ca sunt inestetice, ele sunt de cele mai multe ori si dureroase. Nu „ da bine” atunci cand o doamna se prezinta elegant imbracata la un eveniment important, dar are pe talpa piciorului si pe calcai pielea ingrosata.
Acest lucru o va pune intr-o lumina proasta si lasa impresia ca nu se ingrijeste si ca aparentele inseala. Este jenant sa se intample acest lucru. Doamnelor, trebuie sa stiti faptul ca pielea ingrosata ce a aparut sub degetul mare de la picior s-a format datorita incaltarii cu toc inalt. Trebuie sa luati cat mai repede masuri. Exista o multime de metode la care puteti apela pentru inlaturarea bataturilor. Pentru acest lucru trebuie sa stiti ce tip este la interior: moale sau tare. Cele moi se vor gasi intotdeauna intre degete, iar cele tari la suprafata unei parti osoase a degetelor.
Tratament
Ca metode de tratament exista foarte multe „leacuri babesti”. Nu se apeleaza la medic decat in cazul in care suprafata afectata este foarte mare si extrem de dureroasa. Bunicile sunt cele care stiu cum sa le trateze, asa ca puteti avea cea mai mare incredere in experienta lor de viata. Chiar daca nu au purtat pantofi cu toc, bataturile le-au afectat si pe ele. Un prim tratament consta in aplicarea de cataplasme cu praz. Frunzele de praz se macereaza in otet timp de 24 de ore.
Pe timpul serii acestea se asaza pe bataturi sub forma de pansament. Dimineata se va dezlipi si se va clati talpa cu apa calduta. Procedeul se poate repeta ori de cate ori este nevoie. Un alt leac ce pare a fi eficient este folosirea stafidelor sau smochinelor. Poate ca pare ciudat, dar nu este deloc asa. Picioarele se vor tine in apa calda timp de jumatate de ora. In apa se va pune 2-3 picaturi de ulei de lavantica sau de lamaie. Picioarele se vor sterge de apa si se va aplica direct pe batatura stafide sau smochine taiate pe jumatate.
Tratamentul dureaza aproximativ 2 saptamani. Aspirina este si ea eficienta in tratarea pielii ingrosate. Aceasta se piseaza si se amesteca cu putin suc proaspat de lamaie. La fel ca la tratamentul anterior, picioarele se vor tine in apa calda timp de 30 de minute. Se va aplica pasta, se acopera cu un plasture, iar piciorul se va inveli intr-o folie de plastic. Pentru urmatoarele 15-20 de minute picioarele trebuie sa stea la caldura. Dupa ce timpul s-a scurs trebuie sa freci batatura cu o piatra ponce. Poti aplica pe talpa orice crema sau ulei vegetal.
Exista o multime de alte metode de tratament. Poti incerca si cu unele creme speciale pe care le poti cumpara de la farmacie. Nu te lasa batuta de la primul tratament care a esuat. Incearca pana reusesti. Nu apela la medic decat in cazurile extrem de grave, atunci cand sanatatea iti este pusa in pericol.