Quercitina – un puternic antioxidant ce reduce inflamația și stimulează imunitatea organismului

0
31

Flavonoidele, precum quercitina, combat inflamația și au proprietăți antioxidante puternice. Quercitina este recomandată ca supliment alimentar pentru creșterea imunității și reducerea stresului. Quercitina se găsește în special în sfeclă roșie, struguri, căpșuni, ceapă, broccoli, cireșe, fructe de pădure, mere, ceai verde.  Pentru a ne menține sănătatea trebuie să avem o dietă bogată în fructe și legume ce conțin quercitină.

Navigare rapidă în articol:

  1. Quercitina stimulează imunitatea
  2. Quercitina reduce inflamația
  3. Alte proprietăți ale quercitinei

1. Quercitina stimulează imunitatea

Quercitina este un supliment benefic pentru organismul uman, crește imunitatea, contribuie la reglarea nivelului de leucocite. Prin aportul de suplimente de quercitină se luptă împotriva bolilor cardiovasculare și se combate efectul nociv al radicalilor liberi. Studiile cercetătorilor arată că radicalii liberi sunt molecule ce pot cauza leziuni celulare, mai ales atunci când se acumulează în cantitate mare în organism. Efectele provocate de radicalii liberi sunt negative și au fost asociate cu numerose boli grave și afecțiuni cronice.

Quercitina are o acțiune antioxidantă puternică, protejează celulele organismului de îmbătrânirea prematură, reduce riscul de a dezvolta boli grave, cum este diabetul și cancerul.

2. Quercitina reduce inflamația

Acest flavonoid reduce inflamația din organism și deci poate preveni în acest fel îmbolnăvirea corpului. Se știe că inflamația cronică stă la baza dezvoltării multor boli grave, precum sunt: declinul cognitiv, cancerul, bolile autoimune, bolile de inimă.

Prin administrarea de quercitină se luptă împotriva multor boli care sunt asociate cu inflamația. Dintre acestea fac parte: ateroscleroza, boli de ochi, alergii, dermatite, inflamația prostatei, diabet, gută, cancer și altele.

Quercitina reduce durerile ce apar în cazuri de inflamație, cum ar fi durerile de artrită, reumatism, infecții, inflamații ale uretrei, etc.

3. Alte proprietăți ale quercitinei

Există studii ce arată că acest antioxidant natural, puternic poate îmbunătăți imunitatea, iar în plus are și alte beneficii:

  • Ajută în procesul de recuperare după efort și antrenament excesiv
  • Reduce ridurile, îmbunătățește elasticitatea pielii și tonifică tenul
  • Are efect antihistaminic, grăbește vindecarea alergiilor sezoniere și alimentare
  • Menține sănătatea ficatului, protejează ficatul de leziuni hepatice induse de alcool
  • Scade citokinele proinflamatorii
  • Este un bun expectorant, reduce tusea, bronșita, are efect antispastic, elimină inflamația și flegma
  • Combate reacțiile cutanate, mâncărimile, calmează simptomele de astm
  • Ajută la scăderea în greutate, reglează greutatea corporală și combate obezitatea
  • Crește rezistența organismului, oferă un plus de energie
  • Protejează împotriva infecțiilor respiratorii, combate amețeala și senzația de arsură de la stomac
  • Scade riscul de tulburări degenerative ale creierului, de afecțiuni cognitive, demență și boala Alzheimer
  • Ameliorează inflamația, disfuncțiile cognitive, previne distrugerea neuronilor
  • Reduce simptomele alergice, ameliorează tusea, umflăturile, mâncărimile, erupții cutanate, curgerea nasului și altele.
Citește și:  Proprietățile vindecătoare ale sucului de mure

Medicii spun că un sprijin excelent pentru imunitate poate fi găsit în quercitină – cel mai puternic antioxidant natural din gama flavonoidelor.

Are proprietăți anticancerigene

Despre quercitină s-a demonstrat faptul că are proprietăți de combatere a cancerului. Acest pigment suprimă creștere celulelor cancerigene și ajută în combaterea cancerului de prostată.

Cercetătorii au descoperit prin studiile lor că acest antioxidant are efecte anticancerigene și este recomandat în cazuri de cancer de colon, cancer de sân, cancer hepatic, cancer de vezică urinară, cancer de plămâni, cancer limfoid, cancer ovarian, cancer de rinichi, cancer colorectal. Quercitina se poate lua din ceapă, broccoli, vin roșu, mere, ceai verde.

Conform unui studiu realizat de cercetători, ceapa roșie ajută în combaterea cancerul de colon și a cancerului de sân pentru că are compuși de antocianină și quercitină. Acești compuși inhibă dezvoltarea celulelor cancerigene. Ceapa reduce și hipertensiunea arterială și previne accidentul vascular cerebral. Ceapa are tiosulfinați cu efect bun asupra sângelui, reducând riscul de atac de cord. Și usturoiul are efect bun în reducere nivelului de colesterol și prevenirea dezvoltării aterosclerozei.

Menține sănătatea inimii

Studiile cercetătorilor asupra quercitinei demonstrează faptul că aceasta are efect benefic asupra inimii și sistemului circulator. Cercetătorii au spus despre quercitină următoarele:

  • Reduce riscul de boli cardiovasculare
  • Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
  • Scade riscul de pătrundere a virusurilor și bacteriilor în sânge
  • Îmbunătășește rezistența vaselor capilare și reduce fragilitatea acestora
  • Are efect pozitiv asupra fluxului de sânge
  • Scade nivelul de lipide din sânge
  • Previne formarea de depuneri de colesterol și cheaguri de sânge
  • Reduce durerea inflamatorie
  • Susține activitatea sistemului circulator
  • Este eficientă în tratament la pacienții care suferă de boli coronariene, hipertensiune arterială.

Oamenii care au boli de inimă sau ale vaselor de sânge ar trebui să ia suplimente de quercitină pentru că acestea reduc inflamația și combat stresul oxidativ. Prin consumul de fructe și legume bogate în quercitină se reduce riscul de boli cardiovasculare.

Alte flavonoide foarte bune pentru sănătatea organismului sunt: catechinele, resveratrolul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.