Gutuile sunt utilizate cel mai adesea tăiate și fierte în dulceață sau transformate în copot. Pentru tratarea problemelor digestive însă se poate prepara un ceai din gutui, cu scorțișoară și cuișoare. Gutuile sunt foarte bune pentru sănătate, conțin multe vitamine și minerale, care revitalizează organismul. Ele au chiar și amigdalină care combate cancerul.
Conform unui studiu realizat de cercetători, amigdalina are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, neurodegenerative, antitumorale, analgezice, de stimulare a imunității. Amigdalina este numită și vitamina B17 și ajută în combaterea cancerului, depresiei, insomniei, oboselii, anorexiei.
Ceaiul de gutui conține vitamine B, C și E, minerale (magneziu, potasiu, fosfor, zinc) și antioxidanți.
Ceai de gutui
Ceaiul de gutui conține antioxidanți care ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare. Prin aportul de substanțe flavonoide și vitamina C, acest ceai previne răceala, combate inflamațiile, ajută organismul să lupte împotriva atacului nociv al radicalilor liberi.
Acest ceai are quercitină și acid ursolic, cu proprietăți antiinflamatorii puternice. Quercetina este necesară organismului pentru a proteja sistemul cardiovascular, sistemul nervos central la nivel celular. Quercetina crește energia și rezistența organismului, reduce inflamațiile și durerea. Are proprietăți antioxidante, promovează și întinerirea pielii și a altor organe.
Beneficii oferite de ceaiul de gutui:
- Ajută la buna funcționare a sistemului digestiv
- Combate indigestia, balonarea, constipația
- Reduce anxietatea, îmbunătățește metabolismul, densitatea osoasă
- Accelereaza regenerarea țesuturilor, normalizează funcția creierului
- Încetinește îmbătrânirea organismului, întărește imunitatea
- Calmează durerile articulare, durerile de stomac, simptomele de artrită și de boală gastroesofagiană
- Are proprietăți antibacteriene și antiseptice
- Vindecă diareea, tulburările de stomac, durerile de gât, stomatita, inflamațiile tractului gastrointestinal și inflamațiile cavității bucale
- Ajută în combaterea virusurilor gripale, în tratamentul ulcerului la stomac
- Contribuie la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la scăderea tensiunii arteriale
- Ajută în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, îmbunătățește funcționarea bilei și a întregului sistem digestiv.
Ceaiul de gutui este foarte apreciat în medicina populară pentru proprietățile sale vindecătoare.
Cum se prepară ceaiul de gutui?
La un litru de ceai pui o gutuie tocată, zeama de la o lâmâie, câteva cuișoare și 2 linguri de scorțișoară. Se fierbe apa și gutuile timp de 10 minute, apoi se dă deoparte, se adaugă cuișoarele, scorțișoara și se lasă la infuzat timp de 5-10 minute. La final se strecoară și se bea.
Scorțișoara în ceai
Acest condiment este folosit la prăjituri, dar și în ceaiuri din fructe și plante medicinale. Scorțișoara are proprietățile curative, care sunt deja foarte cunoscute în medicina populară. Scorțișoara se poate adăuga în ceaiul de gutui pentru că ajută în ameliorarea multor afecțiuni.
Scorțișoara este o sursă bogată de minerale (mai ales de fier, potasiu, magneziu, fosfor, calciu, zinc). Ea conține și diverse vitamine (A, B, C, PP) care sunt vitale sănătății organismului. Potrivit experților, scorțișoara este un condiment aromat foarte bun pentru sănătate, deoarece are efect pozitiv asupra funcționării tuturor sistemelor vitale ale organismului.
Medicii recomandă scorțișoara în ceai, deoarece ea are multe avantaje:
- Normalizează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățește capacitatea organismului de a răspunde la insulină
- Are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antivirale
- Calmează durerea, combate gripa și răceala
- Accelerează procesarea zaharurilor și ajută la detoxifierea organismului
- Stimulează metabolismul și digestia, promovează funcția creierului
- Ajută la scăderea în greutate, normalizează tensiunea arterială
- Reduce nivelul de colesterol rău din sânge și riscul de ateroscleroză
- Previne formarea cheagurilor de sînge, scade riscul de boli cardiovasculare, de complicații ale hipertensiunii arteriale
- Calmează durerile de cap, cefaleea, umflarea, oferă o stare de spirit mai bună
- Reduce nervozitatea, combate stresul, crește rezistența corpului la activitatea fizică.
Poți adăuga un vârf de cuțit de scorțișoară și la cafea, astfel gustul acestei băuturi devine mai aromat și mai plăcut.
Cuișoarele în ceai
Aceste condimente se adaugă în ceaiul de gutui deși sunt picante, pentru proprietățile lor excelente pentru sănătate. Ele oferă numeroase beneficii organismului și pot ajuta în tratamentul multor afecțiuni și boli. Cuișoarele fac acest ceai de gutui să fie și mai eficient în ameliorarea simptomelor și mai ales în reducerea inflamațiilor. Despre cuișoare s-a spus că sunt eficiente în reducerea febrei, au proprietăți antiinflamatorii naturale.
Alte beneficii oferite de cuișoare:
- Ajută în calmarea congestiei nazale, în tratamentul infecțiilor sinusurilor
- Îmbunătățesc digestia, elimină paraziții intestinali, reduc constipația, ajută sistemul gastrointestinal să funcționeze mai bine
- Ajută la pierderea în greutate și la menținerea sănătății pielii
- Au efect bun asupra articulațiilor și asupra organismului în general.
Cuișoarele stimulează imunitatea, deci se pot adăuga în orice tip de ceai, pentru a crește rezistența organismului.