Cuișoarele uscate sunt folosite în ceaiuri, în amestec cu diferite plante medicinale și mirodenii. Aceste condimente deosebite au 1-2% eugenol (o substanță de origine naturală). Cea mai mare concentrație de eugenol se găsește în uleiul din cuișoare. Care sunt proprietățile eugenolului pentru sănătate?
Navigare rapidă în articol:
1. Eugenol – proprietăți
Eugenolul apare în cuișoare, dar și în alte condimente, cum sunt: busuioc, dafin, nucșoară, scorțișoară.
Eugenolul este apreciat de stomatologi
Această substanță din cuișoare, numită eugenol, este folosită în stomatologie. De exemplu, eugenolul oxid de zinc este utilizat la anumite tratamente dentare (cavități produse de carii, opturații dentare, umplerea canalelor radiculare). Eugenolul este un lichid bactericid, analgezic, care este necesar în practica stomatologică; el se aplică în procese terapeutice în acest domeniu. Când apare durerea la dinți, în pulpa dentară, se aplică o bucățică de vată înmuiată în eugenol pentru ameliorarea durerii.
Eugenolul oferă multe avantaje:
- Reduce durerea de dinți, are acțiune analgezică
- Are efect astringent asupra mucoaselor bucale
- Reduce inflamația pulpei dentare
- Combate respirația urât mirositoare
- Ajută în tratamentul inflamației gingiilor
- Este folosit în anestezie în stomatologie
- Întărește și menține sănătatea gingiilor
- Ajută la vindecarea aftelor
- Reduce simptomele paradontitei.
Pasta cu eugenol de oxid de zinc este folosită pentru uz endodontic, pentru diferite tratamente stomatologice. Eugenolul din pastă are efect antibacterian intens și asta inhibă creșterea și dezvoltarea microorganismelor. De asemenea, eugenolul oferă și alte avantaje. El are efect dezinfectant, desensibilizant, analgezic, îmbunătățește procesul de vindecare și reduce funcția macrofagelor.
Pasta cu eugenol de oxid de zinc are și efect antiseptic, este accesibilă, ușor de utilizat de medici în practica stomatologică. Stomatologii folosesc și ulei de eugenol 100% pentru prepararea pastelor ce sunt necesare la căptușirea canalului radicular, a cavităților cariilor, sau la plafonarea pulpei dentare.
Uleiul de eugenol are efect calmant și antiseptic, este recomandat în cazuri de parodontită, pulpită, carii, stomatită, chisturi radiculare, dureri de dinți.
Eugenolul este folosit în anumite produse cosmetice
Acest compus – eugenol – este folosit în compoziția unor produse cosmetice, ca de exemplu: săpunuri, parfumuri, ape de toaletă, creme și paste de dinți. Eugenolul are proprietăți de promovare a sănătății și poate adăuga un miros deosebit produselor cosmetice.
El este folosit mai ales în parfumurile de vanilie, pentru că ajută la obținerea vanilinei prin procesul de oxidare. Eugenolul are un miros caracteristic, ca de cuișoare și are proprietăți antiseptice.
De asemenea, el este utilizat și în produse hidratante pentru piele sau demachiante, pentru că are efect antimicrobian puternic. Este folosit în săpunuri, creme, produse de baie, șampoane și diferite produse de îngrijire a pielii și a părului.
2. Cuișoarele au eugenol cu proprietăți antiinflamatorii
Despre eugenol, cercetătorii au spus că oferă multe beneficii pentru că:
- Are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale
- Are efect analgezic, anestezic, antifungic, antioxidant
- Poate ajuta în prevenirea cancerului.
Eugenolul este folosit și în diverse ceaiuri, la prăjituri, la produse din carne.
Acest compus fenolic apare în muguri de cuișoare dar și anumite plante: coajă și frunze de scorțișoară, piper, turmeric, cimbru, oregano, ghimbir, frunze de Tulsi (Busuioc Sfânt), dafin, lemongrass, cafea, maghiran, nucșoară.
El este un ingredient ce sporește aroma unor ceaiuri, care sunt foarte populare în lume și anume: ceai alb, ceai verde, ceai oolong care te ajută să scapi de obezitate.
Ulei din cuișoare – beneficii
Uleiul din cuișoare are cea mai mare concentrație de eugenol. Această substanță are un gust deosebit și un miros caracteristic de cuișoare.
Uleiul esențial de cuișoare are 70-90% eugenol și este apreciat pentru numeroasele sale beneficii și anume:
- Are efect antiviral, tonic, antibacterian, antifungic, antiseptic, antiinflamator, anticancerigen, antispastic, anticonvulsivant, analgezic, antialergic, expectorant, cicatrizan
- Calmează durerea de dinți
- Îmbunătățește microcirculația sângelui
- Crește tensiunea arterială
- Îmbunătățește memoria, redă forța după solicitare fizică și nervoasă
- Ameliorează durerile musculare și articulare
- Usucă și ajută la vindecarea rănilor
- Reduce stresul și anxietatea
- Calmează nevralgiile și durerile de dinți
- Combate depresia, letargia, apatia, isteria
- Îmbunătățește starea de spirit
- Stimulează activitatea mintală
- Crește imunitatea
- Este indicat în cazuri de faringită, sinuzită, rinită, otită, bronșită, astm, tuberculoză, pneumonie
- Este folosit și în ameliorarea simptomelor de greață, vărsături, diaree, colită, flatulență, cistită, tensiune arterială scăzută, probleme ale glandei tiroide.
Uleiul de cuișoare se poate adăuga în creme, unguente curative, produse antiinflamatoare, balsamuri și uleiuri naturale pentru masaj, diferite remedii. El se poate combina cu alte uleiuri esențiale, cum sunt acelea de mentă, portocale, lămâie, grapefruit, citronella, rozmarin, nucșoară, busuioc, scorțișoară, ienupăr.
Este folosit și în aromaterapie pentru proprietățile sale deosebite, pentru că reduce stresul, anxietatea, depresia și îmbunătățește starea de spirit. Dacă se aplică ulei de cuișoare la o lampă de aromaterapie, se poate ameliora și sindromul de oboseală cronică.
Cercetătorii au spus despre acest ulei că distruge virusurile din aer și deci poate fi folosit chiar pentru prevenirea îmbolnăvirii de infecții virale. Uleiul are proprietăți antiseptice și antimicrobiene.
Acest produs se poate cumpăra din magazinele naturiste, de tip plafar.