Ceai hepatic pentru stimularea secreției biliare și detoxifierea ficatului

0
6

Unii oameni pot avea probleme cu fluxul de bilă, cu inflamarea vezicii biliare. Conform cercetătorilor în domeniul medical, în ultimii ani s-a observat o creștere a tulburărilor de funcționare ale organelor digestive la oameni, a problemelor tractului biliar și bolilor de ficat. Cauzele sunt stresul, tulburările metabolice, depresia, emoțiile negative, nervozitatea și altele.

Cele mai frecvente patologii sunt: tulburările funcționale ale căilor biliare, bolile la vezica biliară, bolile de ficat. Mulți oameni ajung să sufere de colecistită, litiază biliară, boli de ficat, boli de stomac, boli de pancreas, boli de duoden și altele.

Stresul, depresia și alte boli psihice afectează bila și ficatul

Dischineziile primare ale tractului biliar apar la cel puțin 15-30% dintre oamenii cu vârsta sub 30 de ani, mai ales la femei, spun medicii. Acestea au simptome de durere la hipocondrul drept, au o formă de dischinezie biliară. Această durere ar putea fi creată și de o hepatită, gastrită, duodenită, colecistită, ulcer gastric.

Din cauza stresului, nervozității, stărilor negative psiho-emoționale se produc tulburări disfuncționale ale tractului biliar la oameni, care duc apoi la probleme în activitatea vezicii biliare și la apariația unor boli.

Datele clinice arată că în aproximativ 90% din cazurile cu tulburări secundare disfuncționale ale căilor biliare apar probleme ale căilor biliare de natură inflamatorie, dar și anomalii de dezvoltare. În foarte multe cazuri, tulburările apar și din cauza unor patologii precum colecistită cronică, ciroză hepatică, hepatită, litiază biliară, boli de rinichi, duodenită cronică, diabet, sindrom premenstrual și alte tulburări hormonale.

Importanța secreției biliare

În mod normal, procesul fiziologic de secreție biliară are loc astfel: bila este produsă în ficat și curge prin căile biliare extrahepatice în vezica biliară; aici este concentrată datorită absorbției apei de către membrana sa mucoasă; de asemenea, bila intră în duoden prin sfincterul lui Oddi.

Fluxul bilei în tractul gastro-intestinal este reglat prin mecanisme neuro-reflexe. Presiunea biliară din canale este susținută prin efectul formațiunilor musculare netede ale sistemului biliar și de presiunea secretorie a ficatului. Astfel este împinsă bila de la ficat spre vezica biliară. Această secreție a bilei este esențială pentru funcționarea normală a ficatului și a întregului sistem biliar.

În cazul în care se produce o stagnare a bilei în căile biliare din cauza unor factori diferiți, bila continuă să fie produsă de celulele hepatice; ea ajunge și în sângele și limfa ficatului și în fluxul sanguin sistemic.

La o perioadă de timp, de doar câteva minute, după ce se mănâncă, activitatea sistemului biliar se modifică în motilitatea digestivă, iar asta este influențată și de motilitatea stomacului și a tractului gastro-intestinal. În perioada dintre contracțiile vezicii biliare, sfincterul lui Oddi își reduce activitatea, iar fluxul de bilă hepatică în intestin crește din canalele intrahepatice. Procesul de secreție biliară este influențat de factori umorali și de sistemul nervos autonom.

Citește și:  Afla totul depre vinete

Problemele de secreție biliară duc la apariția unor modificări organice, cum ar fi: stază biliară, formarea de pietre, apariția pancreatitei, colangitei cronice, hepatitei.

Bolile funcționale ale căilor biliare produc simptome complexe din cauza stresului, depresiilor, emoțiilor negative, bolilor psihice. Aceste boli ale căilor biliare se pot produce ca urmare a bolilor de ficat, de stomac, a bolilor sistemului biliar, intestinului gros și altor organe. De asemenea, alte cauze sunt bolile tractului gastro-intestinal, dar și infecțiile precum sinuzita, amigdalita cronică.

Ceai hepatic pentru tratamentul bolilor de ficat și bilă

În medicina populară se folosește un ceai hepatic care are proprietăți benefice:

  • Îmbunătățește secreția bilei
  • Reduce volumul ficatului mărit
  • Calmează durerile de ficat.

Acest ceai este realizat din următoarele plante medicinale:

  • Flori de sunătoare care au efect decongestionant, antiseptic, ajută în caz de boli inflamatorii, boli de ficat, colite cronice, ulcer gastric, stimulează secreția biliară
  • Păpădia deoarece ajută în caz de boli de ficat, stimulează secreția biliară, are acțiune diuretică, normalizează circulația sângelui; păpădia nu trebuie să lipsească din ceaiul hepatic
  • Turița-mare care favorizează secreția biliară, este indicată în tulburări gastro-intestinale, tulburări ale căilor biliare, ajută la decongestionarea ficatului; are acțiunea astringentă și este indicată în reumatism cronic, reumatism articular, diateză urică (depunere de acid uric)
  • Flori de coada-șoricelului care au proprietăți calmante, antiinflamatoare și antibacteriene și ajută la stimularea sucurilor gastrice și a secreției biliare
  • Mentă pentru că are acțiune antispasmodică, antiseptică, calmează colicile hepatice și ameliorează inflamațiile
  • Mătasea de porumb este foarte bună pentru bilă și ficat, mărește secreția biliară, scade depunerea de săruri în bilă, este indicată în caz de boli de ficat, colecistită; mătasea de porumb este indicată și în caz de hiperuricemie (acid uric crescut în sânge), artrită și gută
  • Fructe de măceș care ajută la detoxifierea bilei și a ficatului.

Aceste plante medicinale se amestecă și se obține un ceai hepatic, din care se folosește câte o linguriță la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară și apoi se bea. Plantele se pot culege din zone nepoluate și se pot pune la uscat, sau se pot cumpăra de la plafar.

Sunt recomandate 2-3 căni de ceai hepatic pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.