In timpul verii cand temperaturile sunt ridicate organismul are nevoie de cat mai multe vitamine. Deficienta de vitamina K apare mai rar la persoanele adulte sanatoase si mai mult la copii. De asemenea deficienta de vitamina K apare la oamenii care sufera de anumite afectiuni si boli hepatice, boli intestinale sau care au suferit interventii chirurgicale recente.
Atat barbatii cat si femeile sunt afectati in mod egal. Ambii prezinta vanatai, sangerari ale gingiilor sau in nas, anemie, iar la femei apar si sangerari menstruale abundente.
Bolile de inima si osteoporoza sunt asociate cu deficienta de vitamina K. Aceasta vitamina a fost descoperita destul de recent, in anii ’90. Deficienta de vitamina K apare in boli de ficat – ciroza biliara, icter, hepatita – in urticarie, dupa tratamente cu antibiotice si aspirina in exces, in colite si in sindromul de malabsorbtie in intestine.
Importanta acestei vitamine este foarte mare fiind implicata in procesele de vindecare a ranilor, de coagulare a sangelui si de acumulare a carbohidratilor. Prezenta sa ajuta la realizarea unui metabolism echilibrat.
Vitamina K apare in special in legumele cu frunze verzi (spanac, varza, salata verde, conopida, broccoli) dar si in alte alimente de origine vegetala (porumb, urzici, cartofi, fragi, mazare verde, macese, morcovi, etc). Se gaseste si in alimentele de origine animala, in carne de porc si vita, untura de peste, ficat de porc, in produsele lactate si in lapte.
Vitamina K este sensibila la lumina si oxidanti, rezista la caldura si se dizolva in grasimi. Este distrusa prin aerul poluat, razele X, prin consumul de aspirina in exces si alte radiatii. Deficienta de vitamina K poate fi asociata cu anumite medicamente – kanamicina, biseptol, penicilina, tetraciclina, cloramfenicol, anticoagulante si altele. Organimul are nevoie de 1,5-2 g de vitamina K zilnic.
Este important de stiut ca organismul poate furniza aceasta vitamina prin sintetizarea ei prin flora microbiana a intestinului subtire. In general tratamentele indelungate cu antibiotice duc la aparitia unei carente de vitamina K, iar in cazuri grave pot fi provocate hemoragii la nivelul creierului si mucoaselor. De aceea este bine cand se administreaza antibiotice sa se consume si iaurt sau lapte, deoarece acestea refac flora intestinala distrusa.