Știați că murele sunt fructe cu un conținut semnificativ de fitoestrogeni și protejează organismul de cancer? Cercetătorii în domeniul sănătății au descoperit proprietățile acestor fructe și rolul lor în combaterea cancerului cervical și de sân la femei. Murele au proprietăți vindecătoare pentru organism, efectele lor benefice sunt cunoscute încă din Roma și Grecia Antică, de către tămăduitorii din acele timpuri.
Sucul de mure, un adevărat medicament pentru sănătate
Sucul din mure – Beneficii în prevenirea și tratarea cancerului:
- Este bogat în substanțe care previn și opresc dezvoltarea cancerului în organism. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii, datorită conținutului ridicat de antioxidanți ce se găsesc în astfel de fructe.
- Culoarea închisă și intensă a murelor este dată de antocianine, care sunt o clasă de pigmenți din familia flavonoizilor. Au proprietăți asemănătoare antioxidanților, protejează țesuturile și celulele de atacul radicalilor liberi. Astfel de substanțe sunt frecvent utilizate în medicină deoarece au efecte antiinflamatoare și anticancerigene. Antocianinii se găsesc în mure dar și în cireșe, vinete, căpșuni, varză rosie, coacăze, struguri.
- De asemenea, murele au acid elagic și multe vitamine (mai ales C si E). Acidul elagic este un component natural al murelor dar și al altor fructe (afine, zmeură, rodii, struguri, fragi), care se remarcă prin rolul de a împiedica răspândirea celulelor canceroase. Acesta are efect de stopare a cancerului și de a distruge celulele anormale cancerigene din organism. Cercetătorii au descoperit faptul că acidul elagic distruge celulele anormale fără a afecta și pe cele sănătoase. După cum se știe, prin chimioterapie și alte metode de tratament (care țin de medicina convențională) se luptă împotriva cancerului, sunt distruse celulele canceroase dar inevitabil și cele sănătoase. Astfel este afectat negativ sistemul imunitar și deci, pentru a impiedica acest lucru, este recomandat acidul elagic în prevenirea și tratamentul bolii (cel putin în faza incipientă). Cel mai bine este ca acidul elagic să fie luat din fructele de pădure și nu din suplimentele alimentare.
Sucul de mure pentru creșterea imunității
Vitamina C din mure:
- Consolidează sistemul imunitar.
- Menține sănătatea fizică și mentală.
- Este utilă în prevenirea și combaterea multor boli (mai ales a bolilor cardiovasculare, de piele și ale sistemului respirator).
- Consolidează pereții vaselor de sânge, este antialergică și antihistaminică.
- Blochează atacul radicalilor liberi și ajută în prevenirea îmbătrănirii premature a organismului.
- Mărește rezistența corpului la infecții.
- Stimulează fixarea fierului în organism.
- Tratează anemia, normalizează metabolismul celular.
- Este benefică pentru ochi, piele și psihic.
Vitamina E se găsește în mure:
- Este cea mai eficientă substanță care previne îmbătrânirea prematură a organismului.
- Are acțiune antioxidantă, vindecătoare a rănilor, vasodilatatoare, anticoagulantă.
- Combate numeroase boli grave (ateroscleroza, boli de piele, boli de ficat, boli de inimă, varice, miopie, boli ale prostatei și altele).
Sucul de mure – Proprietăți terapeutice
Sucul de mure are gustul dulce-acrișor și este bogat în antioxidanți. Are următoarele proprietăți pentru organism:
- Ajută în prevenirea obezității, deoarece are fibre, pectina, care previn bolile sistemului digestiv și împiedică depunerea grăsimilor.
- Fibrele solubile din mure sunt foarte eficiente în combaterea diabetului, supraponderabilității, bolilor digestive și cardiovasculare. Aceste fibre contribuie la detoxifierea organismului (eliminarea substanțelor nocive și a metalelor grele), intensifică absorbția nutrienților, normalizează nivelul de colesterol din sânge și trigliceride, previn constipația și acumularea de grăsimi în sânge.
- Murele sunt apreciate și pentru proprietățile antiinflamatoare. Conțin salicil – o substanță care apare și în aspirină. Salicilul este acidul salicilic și are efect antipiretic, de prevenire a formării cheagurilor de sânge. De asemenea, salicilul poate înlătura simptomele multor afecțiuni și boli, pentru timp scurt, deci are efect paliativ ca și aspirina. Nu trebuie consumat în cantitate mare, nu este bine să se mănânce mure în cantitate exagerată.
- Comparativ cu alte fructe de pădure (afine, zmeură), murele sunt superioare din punct de vedere a protecției pe care o oferă organismului împotriva dezvoltării tumorilor și afecțiunilor provocate de metale grele (ex. stronțiu).
- Sucul de mure conține acid ascorbic, vitamine (A, B, C, E, P), monozaharide, carotenoide, dizaharide, pectină, acid malic, acid citric, acid salicilic.
- Efectul sucului de mure este calmant, liniștitor pentru corp și minte, revitalizant pentru organism, vitaminizant si remineralizant datorită aportului semnificativ de vitamine și minerale.
- Acest preparat natural este recomandat celor care suferă de anemie, colită, diaree, dizenterie, febră, faringită, bronșită, amigdalită, afecțiuni ginecologice și altele.
- Sucul de mure este eficient împotriva bolilor cardiovasculare. Are proprietăți astringente, create de polifenoli, antioxidanți, tanin, antocianine și alte substanțe benefice pentru sănătate.
- Murele conțin magneziu, fier și potasiu.
Suc de mure – Mod de preparare
Sucul de mure se bea proaspăt. Se prepară astfel:
- Fructele trebuie recoltate și folosite imediat, dacă este posibil acest lucru.
- De asemenea, se aleg murele cele mai bine coapte și nealterate.
- Este obligatoriu ca fructele să nu fie alterate, deoarece dacă sunt atacate de mucegai pot face mai mult rău decât bine la nivel intestinal.
- Se spală bobițele de mure sub jet de apă și se scurg într-o strecurătoare.
- Se dau prin storcătorul de fructe și se obține sucul natural, atât de bun pentru organism.
- Sucul din mure se servește imediat după ce a fost preparat, pentru a nu se oxida.
- Poate fi combinat și cu alte tipuri de fructe de pădure, alegerea vă aparține.
Rețetă de suc de mure:
- Se spală fructele rapid sub jet de apă dar fără a le strivi, apoi se scurg într-o strecurătoare de lichidul rămas.
- Se pun într-o oală la foc mic pe aragaz și se amestecă ușor cu o spatulă din lemn, strivind bobițele cât mai bine.
- Se iau de pe foc și se strecoară prin tifon sau sită, apăsând foarte bine asupra murelor, astfel încât să fie strivite și să lase tot sucul din boabe.
- Cei care doresc ca sucul să fie mai dulce pot adăuga si 250 g de zahăr la 1 kg de mure.
- Se pune sucul în sticle, apoi acestea se inchid ermetic și se fierb în apă, pe aragaz, timp de 20-30 minute, pentru a rezista mai bine în timp.
- Se poate consuma pe tot parcursul anului.
Rețetă de gem de mure
Se folosesc următoarele ingrediente:
- 800 ml suc de mure
- 500 g zahăr
- Zeama de la o lămâie
Pentru realizarea sucului trebuie 1,2 kg mure. Se procedează astfel:
- Se curăță bobițele de resturile vegetale și alte impurități care pot apărea de obicei la fructele de pădure, apoi se spală bine sub jet de apă și se pun la scurs într-o strecurătoare.
- Se pun într-o oală la foc mic, se strivesc cu o spatulă până se înmoaie suficient, apoi se pun într-o sită și se scurg de tot sucul pe care îl conțin.
- Se pune sucul la fiert, se adaugă zahărul și zeama de lămâie.
- Se lasă să fiarbă la foc moderat, până se leagă suficient compoziția ca la orice gem de fructe.
- Se amestecă mereu gemul cu o spatulă de lemn pentru a nu se prinde de fundul recipientului de pe foc.
- Se îndepărtează spuma care se adună mereu deasupra.
- La final, se lasă puțin gemul să se răcească și se pune în borcane, care trebuie închise ermetic.