Odată cu înaintarea în vârstă oamenii pot avea tulburări de dispoziție, tulburări de somn, din cauza modificărilor structurale și fiziologice care au loc în anumite zone ale creierului. Boala Alzheimer reprezintă un declin al capacității intelectuale, un tip de demență care afectează mai ales bătrânii; sunt cazuri în care poate să apară și la unele persoane care au vârsta peste 40-45 de ani.
Din păcate această boală este ireversibilă și se agravează în timp. Cauzele bolii nu sunt cunoscute însă cercetătorii au descoperit faptul că oamenii care dorm bine în timpul vieții au un risc scăzut de a dezvolta această boală gravă. De asemenea, ei consideră că somnul este foarte important pentru organism dar și pentru îmbunătățirea memoriei.
Somnul bun poate preveni demența, boala Alzheimer
Potrivit studiilor realizate de cercetătorii în domeniul sănătății somnul este foarte important pentru menținerea sănătății mintale. Persoanele care au tulburări de somn pot suferi de acest tip de demență sau de boala Alzheimer. Somnul întrerupt poate afecta starea de sănătate, de aceea este important să se respecte orele de somn și să se combată factorii care pot tulbura somnul în timpul nopții.
Persoanele care suferă frecvent de insomnie, de apnee de somn, sau la care lipsa de somn apare în mod constant pot avea un risc destul de mare de a suferi mai târziu de pierderi de memorie și de a ajunge în situația în care boala Alzheimer începe să se manifeste chiar înainte de bătrânețe, în jurul vârstei de 40 de ani. Acest lucru a fost explicat de cercetători la o conferință internațională, care a fost ținută de Asociația Alzheimer din Londra.
Boala Alzheimer poate fi prevenită prin respectarea orelor de somn, organismul are nevoie de un somn bun pe parcursul vieții pentru a fi sănătos. Potrivit cercetătorilor oamenii au tulburări de somn sau întreruperi de somn din cauza tulburărilor de respirație. Pentru a preveni astfel de tulburări ale respirației cercetătorii recomandă acestor oameni aparatele CPAP care sunt pentru terapia sindromului de apnee, facilitează o bună respirație.
Studii recente au arătat o legătură între demență și apneea de somn, de aceea este necesar să fie tratată apneea de somn pentru a preveni boala Alzheimer. Atât organismul are nevoie de odihnă cât și creierul deoarece în caz contrar, trezirile din somn pot afecta memoria și capacitatea intelectuală.
Specialiștii recomandă și somnul scurt din timpul zilei (atunci creierul are parte de odihnă) pentru că astfel este îmbunătățită memoria. Studii recente au arătat că oamenii care au probleme cu somnul pot avea un risc destul de mare de acumulare și depunere a amiloidului în creier și astfel de a dezvolta mai târziu demența sau boala Alzheimer.
Foarte interesant articolul, multumesc