Cele mai utilizate măsuri de prim ajutor în caz de intoxicație cu alcool – Tu știi ce trebuie să faci?

0
1318
Cele mai utilizate măsuri de prim ajutor în caz de intoxicație cu alcool – Tu știi ce trebuie să faci

Intoxicația cu alcool se produce datorită consumului excesiv de alcool. Această intoxicație poate fi asociată și cu dependența de alcool sau de etanol (denumirea chimică a băuturii). Toleranța la efectele alcoolului diferă de la o persoană la alta.

Simptomele comportamentale sunt generale dar există și anumite stări caracteristice fiecărui individ beat. Ele pot depinde de cantitatea de alcool consumată, de toleranța persoanei la alcool, de cât de repede s-a băut o anumită cantitate de alcool și altele.

Principalele simptome care pot arăta clar că o persoană suferă de intoxicație cu alcool sunt: mirosul puternic de alcool, starea de euforie, mers nesigur, sacadat, nistagmus, pierderi de memorie, incapacitatea de a vorbi clar, de a-și coordona mișcările, prezența unor sticle de alcool goale în apropiere, aspect congestionat, roșu și umed al feței, respirație zgomotoasă, puls rapid, pierderea conștienței.

După o perioadă de timp apare o scădere a pulsului, respirația devine superficială și pupilele sunt dilatate. Din cauza intoxicației la alcool persoana poate intra în depresie, este neîngrijită, irascibilă, își amintește mereu de problemele personale și le exarcerbează.

Alcoolul este un drog care afectează sistemul nervos, activitatea creierului. Este un produs chimic care inhibă acțiunea glutamatului (care produce excitarea nervilor) și deci sunt inhibate impulsurile nervoase. Prin consumul în exces de alcool se poate cădea și într-o stare de comă profundă. La persoanele în vârstă apare o vulnerabilitate la intoxicațiile cu alcool deoarece rata de metabolizare a ficatului este mai scăzută. Persoanele cu intoleranță la alcool pot avea convulsii, stop respirator, pot intra în comă și chiar muri din cauza intoxicației cu alcool.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor, de îngrijire a plăgilor

În cazul intoxicației cu alcool persoana respectivă trebuie să fie acoperită cu o pătură sau o haină pentru a fi protejată de frig. Alcoolul dilată vasele de sânge și astfel corpul pierde o cantitate mai mare de căldură, iar uneori poate apărea și starea de hipotermie. Victima trebuie ajutată imediat, dacă starea ei pare foarte gravă, este necesar să se sune la 112 pentru a chema salvarea.

Până la venirea salvării, se verifică dacă victima este conștientă, dacă prezintă leziuni, anumite afecțiuni, traumatisme craniene, dacă respiră normal (trebuie să i se mențină căile respiratorii deschise), dacă are puls, dacă reacționează la stimuli. În general o persoană beată reacționează când este trezită dar apoi iși pierde iar echilibrul. Monitorizarea stării victimei se face până la venirea ajutorului medical de urgență.

Persoanele care consumă mult alcool pot suferi de gastrită, varice esofagiene, pancreatită, insuficiență hepatică, cardiomiopatie, ciroză, anxietate, tremur, halucinații, stări de agitație, anemie, afecțiuni ale sistemului nervos, deteriorarea nervilor, neuropatie periferică, probleme de memorie, pierderea funcțiilor creierului ce țin de judecată și gândire abstractă. Alcoolismul duce la pierderea jobului, la relații interumane dificile, la accidente auto, dorință de suicid, violență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.