Celulele stem – miracolul din centrul controverselor

0
143
Celulele stem - miracolul din centrul controverselor

Intr-o lumea a bolilor chinuitoare precum diabetul tip 1 sau leucemia, orice parinti isi fac griji in privinta copilului lor. Ar face orice sa ii salveze viata si sa ii ofere viata linistita pe care o au ei in minte. Insa poate exista singuranta din acest punct de vedere? Descoperirea celulelor stem si a posibilitatilor lor nenumarate le permite astazi parintilor doritori sa previna posibila tregedie de mai tarziu, recoltand sangele placentar de la nastere.

Cu toate acestea, cercetarile din Uniunea Europeana si din SUA au avut mult de lupta pentru a avansa din cauza problemelor etice invocate. Adevarul din spatele celulelor-miracol necesita insa o adevarata calatorie in lumea stiintei.

Odata cu dezvoltarea geneticii si intelegerii felului in care functioneaza celulele si tesuturile noastre, cercetatorii au fost cu adevarat fascinati de posibilitatile aduse de celulele stem. Acestea pot fi recoltate in special din embrionii aflati in primele faze, din placenta mamei, dar si de la adulti, comportandu-se relativ la fel.

Ce le face unice este faptul ca nu sunt specializate. Nu au o functie sau o structura anume, asa ca sunt capabile sa se inmulteasca foarte repede si eficient. Plasate in cadrul unui anumit tip de tesut, se vor dezvolta in celule musculare, specifice compozitiei sangelui sau tesutului pancreatic, actionand mult mai repede si mai putin daunator pentru corp decat orice alt tip de tratament.

Suna de vis. Creand embrioni umani in laborator prin fertilizare in vitro, cercetatorii au observat ca celulele stem ar putea fi Sfantul Graal al medicinei. Prin rata lor fantastica de inmultire, dar mai ales prin faptul ca pot lua orice forma, ar putea reduce simtitor suferintele si decesele cauzate de leucemie, afectiuni cardiace sau diabet. Folosite deja cu succes in sute de cazuri, celulele minune au adus sute de milioane de dolari laboratoarelor de cercetare. In aceste conditii, unde anume ar putea sa apara controversa?

Totul vine de la numerosii embrioni umani distrusi in procesul de cercetare; numiti impropriu “fiinte umane”, intrucat sunt prelucrati in primele zile de la unirea gametului masculin cu cel feminin, acestia sunt considerate ca avad potential de viata de catre unii.

celule stem

De obicei gupurile care se opun cercetarii cu celule stem sunt similar cu cele anti-avort, considerand ca viata si demnitatea umana nu ar trebui tratate ca simplu material biologic. Cifrele sunt destul de mari, pana acum 400.000 de embrioni fiind utilizati in SUA si in jur de 70.000 in Australia. Acesti activisti vad in fiecare astfel de embrion o viata umana care nu s-a implinit.

Citește și:  Gripa si ce putem face impotriva ei

Sa vedem ce spune cealalta tabara din dezbaterea despre celulele stem. Pe langa oamenii de stiinta care au un interes direct, se adauga un grup destul de numeros de oameni care isi pot trai viata tocmai multumita acesto cercetari. Astfel, website-ul lor este incarcat de marturii emotionante ale unor oameni care au putut supravietui leucemiei, si-au revenit supa o paralizie cerebrala sau chiar au reusit sa mearga din nou. Cum celulele stem pot ajuta la recuperarea maduvei dupa doar o saptamana, sunt mult mai eficiente si mai putin riscante decat un transplant.

In virtutea acestor argumente, statele lumii au luat atitudini din cele mai diverse privind cercetarea cu celule stem; UE permite in mare parte cercetarile, insa anumite norme mai dure impuse in ultima vreme privind folosirea embrionilor au indepartat multi oameni de stiinta, care au preferat sa isi mute cercetarile in alta parte.

In Statele Unite, George W. Bush a avut o atitudine in mare parte neprielnica acestor studii, Obama blocand insa proiectele de lege opuse cercetarii. China in schimb, este printre cele mai liberale state din acest punct de vedere, permitand inclusiv clonarea pentru cercetari, motiv pentru care este destinatia ideala a multor laboratoare.

Trecand insa de discutiile nesfarsite si agendele politice, ce anume poate face o femeie care asteapta un copil? Chiar daca in familie nu au existat cazuri de boli tratabile prin aceasta metoda, inca exista un risc. Celulele stem pot fi astfel prelevate si pastrate la momentul sarcinii, putand sa ii salveze viata mai tarziu copilului. Afectiunile vizate sunt: cele ale ficatului si pancreasului, posibilele arsuri si distrugeri ale pielii, diabetul si leucemia. Din acest punct de vedere, merita in mod clar.

Din pacate, prelevarea sangelui placentar si pastrarea sa nu sunt realizate peste tot in Romania. Pe langa necesitatea deplasarii in multe cazuri, costurile procedurii se situeaza intre 1000 si 2000 de euro, deloc putin pentru o familie obinsuita din Romania. Cu toate acestea, zeci de parinti prefera sa faca un sacrificiu pentru a nu-si reprosa mai tarziu o posibila greseala. In plus, se poate plati si in rate, usurand sarcina celor preocupati de sanatatea celui ce urmeaza sa vina pe lume.

Intre timp, cercetarea cu celule stem evolueaza si mai mult, sperandu-se ce vor putea fi folosite pentru mai multe forme de cancer, dar si in cazul unor boli incurabile pana in prezent. Posibilitati noi insa apar odata cu fiecare descoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.