Calciu – mineralul esential pentru organism

0
269
Calciu - mineralul esential pentru organism

Calciul este mineralul care ocupa cea mai mare parte din corpul uman, gasindu-se in aproximativ un kilogram, pana la un kilogram si jumatate in tesuturile noastre si in oase. Aceasta cantitate din organism este fixata in dinti si in oase, cea mai mare parte si restul este distribuita in lichidele biologice si in tesuturi. Asta inseamna ca in aproximativ 100 de grame de tesut de la nivelul muschilor se gasesc 70 de grame de calciu, iar la nivelul nervilor se gasesc aproximativ 15 grame.

In restul organismului calciul se gaseste dupa urmeaza: in plasma pana la 10 miligrame, iar in lichidul de la nivelul cefalorahidian aproximativ 4.5 grame. In sange concentratia acestui mineral este de la noua pana la 11 miligrame la suta. Barbatii au cantitati mai mari de calciu in corp fata de femei in general, iar la sexul masculin se manifesta o tendinta mai usoara de scadere a cantitatii, odata cu inaintarea in varsta.

Functiile calciului

Calciul are numeroase functii, el fiind esential, cum am spus inainte, insa cea mai importanta functie este cea de a consolida, impreuna cu fosforul, dintii si scheletul uman, la a caror mentinere contribuie. Iar daca va intrebati de ce medicii recomanda vitamina D sau statul moderat la soare pe perioada sezonului cald, care ajuta la integrarea si stabilizarea vitaminei D in organism, atunci raspunsul este ca mineralul in discutie – calciul, nu poate fi absorbit in organism decat cu ajutorul unei cantitati necesare de vitamina D.

O alta functie a calciului este aceea de a ajuta in transmiterea impulsurilor catre sistemul nervos, ajutand si la consolidarea echilibrului de functionare al acestuia, iar in cele din urma contractia musculara depinde chiar de prezenta esentiala a calciului. Totodata, un rol foarte important exercitat de calciu in organism este si acela de a ajuta la mentinerea sanatatii intregului sistem cardiovascular, asigurandu-se ca inima are batai regulate.

Metabolizarea fierului este ajutata tot de cantitatea de calciu din organism si in plus aceasta ajuta si la impiedicarea trecerii rapide a plasmei din spatiul extracelular, avand ca efect imbunatatirea proceselor inflamatorii. Si daca aveti probleme cu somnul, ar trebui sa consultati un medic, deoarece cu siguranta cantitatea de calciu din organismul dumneavoastra este neadecvata, motiv pentru care veti avea insomnii si probleme cu echipamentul enzimatic.

Probleme cauzate de carenta de calciu

calciu

In cazul in care aveti deficiente de calciu, veti avea tulburari foarte mari ale mineralelor din intregul organism. Motivele pentru care apare aceasta deficienta de calciu sunt numeroare: fie ca nu consumati alimente cu o cantitate suficienta de calciu, fie ca nu aveti suficienta vitamina D in organism, care ajuta la stabilizarea calciului in oase si in restul tesuturilor, fie ca aveti boli renale, hepatice sau pancreatice, ori in organismul dumneavoastra a avut loc o scadere grava a functiilor grandelor paratiroide. Lipsa calciului din organism, cantitatea prea mare sau cantitatea redusa a acestuia poate avea mai multe manifestari, ele diferand de la persoana la persoana, in functie de sex si de varsta.

Citește și:  Problemele cu colesterolul

In cazul in care aveti hipocalcemie starile sunt: irascibilitate, stare de insomnie, palpitatii, colici abdominale, care pot fi chiar violente in cele mai multe cazuri, dificultati in inghitirea alimentelor, balonari fara motiv, senzatii de amorteli la nivelul membrelor superioare, crize de transpiratie fara motive, dureri de cap puternice sau stari depresive, iar lista continua cu contractii spontane la nivelul muschilor, fie ca se petrec in picioare, trunchi, maini sau fata, stari melancolice, dereglarile menstruale in cazul sexului feminin, furnicaturi in membre, senzatia de a ramane fara aer dintr-o clipa, tulburari de concentrare, tulburari de miscare sexuala.

In cazul hipocalcemiei nu apar toate aceste manifestari, ele fiind aleatorii, insa trebuie cunoscute, pentru a putea consulta medicul, acesta fiind in masura sa va prescrie un tratament pentru ameliorarea starii de sanatate. Deficienta de calciu poate duce si la osteoporoza, insa aceasta trebuie descoperita si tratata inca din copilarie pentru a putea da rezultatele scontate.

Printre factorii de risc care duc la dezechilibrul cantitatii de calciu in organism sunt inainte de toate alimentatia. Chiar daca nu consumati produse lactate care contin cel mai mult calciu (sunt oameni care pur si simplu nu le pot consuma) trebuie sa va indreptati catre alte alimente care sa va aduca aportul necesar de calciu.

Un alt factor de risc este consumul ridicat de alimente care contin proteine, excesul de paine, fainoase sau alte prajituri, consumul excesiv de sare, prelucrarea lunga a alimentelor (fierbere, prajire) care nu duce decat la pierderea vitaminelor si a mineralelor din organism, consumul de alcool, de cafea sau de zahar si de diuretice care duc la scaderea cantitatii de potasiu ce provoaca pierderea unei cantitati mai mari de calciu prin urinare, consumul de bauturi racoritoare care consuma calciul din trup si altele.

Iar daca folositi prea multe medicamente sau nu va expuneti corespunzator la soare, de asemenea puteti sa pierdeti vitamina D, deci prin urmare si calciul din organism sau daca sunteti stresati si nu faceti miscare suficienta, urmarile vor fi aceleasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.