Glutenul este o proteina care apare mai ales in cereale de tipul secara, orz, grau. Acum cativa ani nu se dadea o importanta deosebita dietei fara gluten, astazi insa tot mai multe persoane sunt preocupate sa introduca in alimentatie cereale fara gluten – unii obligati de motive de sanatate (tulburari digestive sau boala celiaca), iar altii din dorinta de a pierde in greutate.
Chiar si in randul celebritatilor exista o preocupare deosebita pentru cerealele fara gluten – astfel Victoria Beckham si Gwyneth Paltrow au adoptat o alimentatie fara gluten in dorinta de a avea o talie subtire, o silueta frumoasa si o stare de sanatate buna. Dupa cum spun specialistii – se pare ca un stil de viata fara gluten este solutia pentru pierderea rapida in greutate.
Din cele mai cunoscute cereale fara gluten amintim: quinoa, amaranth, hrisca, meiul, sorgul.
Quinoa
Cu ani in urma indienii din Anzi considerau semintele quinoa ca fiind sacre. In America Centrala este cea mai mare cultura de cereale quinoa, iar in Columbia, Peru, Ecuador, Bolivia aceasta cereala nu lipseste din gastronomie. Quinoa se foloseste sub forma de seminte, frunze sau faina.
Semintele de quinoa albe, negre si rosii contin cantitati mari de proteine, vitamine, aminoacizi. Boabele se folosesc la prepararea unor supe, salate, mancaruri sau garnituri la felul principal. Continutul de proteine din quinoa este de 16,2% mai mare decat cel din mei, hrisca, orez sau grau. De asemena ofera un continut bun de fibre, magneziu, vitamina B, vitamina E, calciu, fosfor, fier, lizina. Este foarte usor de digerat si nu contine deloc gluten.
Quinoa are un gust usor amar – prin continutul de substante saponide din stratul de suprafata (care apare si la plantele medicinale) – de aceea este bine ca boabele sa fie tinute cateva ore in apa, apoi sa fie limpezite la final cu apa, astfel se scapa de gustul amar.
Sorgul
Este o cereala bogata in amidon, completat de proteine, minerale si vitamine, grasimi si carbohidrati. Dintre vitaminele pe care le contine fac parte: B1, B2, B5, B6, H, E, PP; iar dintre sarurile minerale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, fier, cupru, sulf, clor, cobalt, siliciu, bor. Continutul caloric este mare: 100 g de sorg are 300 kcal, iar 100 g faina de sorg are 350 kcal.
Exista mai multe tipuri de sorg a caror culoare variaza de la alb la negru. Aceasta cereala este un aliment deosebit de valoros prin continutul sau mare de elemente nutritive – proteine, carbohidrati si grasimi. Boabele de sorg se pot folosi in combinatie cu alte cereale, la prepararea unor garnituri, supe, salate, budinci etc. De asemenea boabele de sorg constituie si hrana perfecta (alaturi de alte furaje) pentru pasari si animale.
Uleiul de sorg este folosit pentru anumite feluri de mancare, pentru salate la fel ca alte tipuri de uleiuri vegetale. Brazilienii realizeaza bere de sorg, care are gust asemanator cu berea de orz, dar este mai ieftina cu 80%. Degustatorii au caracterizat berea de sorg ca ar avea ,,un gust moale, catifelat si un miros placut specific”.
Soiurile de sorg au o coaja amara, de aceea pentru indepartarea gustului amar trebuie tinute mult in apa si la final limpezite iar cu apa curata.
Meiul
Este unul dintre cele mai vechi cereale cultivate de africani si asiatici, cunoscut de peste 5000 de ani. Meiul este un aliment de baza pentru un sfert din populatia globului, dar in acelasi timp este hrana principala pentru pasarile si animalele crescute in captivitate.
Are o cantitate mare de proteine, siliciu si aminoacizi. Actioneaza ca agent antifungic natural. Are un continut mare de fier, potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina B, enzime digestive.
Poate fi introdus in alimentatie sub forma de tarate sau germeni, deoarece are un efect bun asupra pancreasului, splinei si stomacului. Meiul este recomandat persoanelor care sufera de tulburari digestive, ulceratii stomacale, balonare, greata, hiperaciditate sau indigestie, osteoporoza, boli de nervi.
Amaranthul
Are un continut de proteine de 15-18%, are de 5 ori mai mult fier decat graul, fibre de 3 ori mai mult decat graul, calciu de 2 ori mai mult decat laptele, vitamina A, vitamina C, potasiu, fosfor, zinc, cupru, magneziu, aminoacizi (metiotina si lizina), acid linoleic, vitamina E, vitamina B. Comparativ cu alte cereale este foarte usor de digerat. Uleiul de amaranth ajuta in tratarea unor boli cardiovasculare. La chinezi semintele se foloseau pentru tratarea migrenelor, infectiilor, reducerea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului.
Numele acestei plante vine de la cuvantul grecesc ,,amarantos” – ,,cel care nu se va vesteji”. Planta este originara din America de Sud, poetul John Milton a numit-o ,,floarea nemuritoare a tineretii vesnice”, iar la greci era considerata o planta sacra si un simbol al nemuririi.
Hrisca
Este usor de digerat si are efect de catifelare a tractului digestiv. Cel mai bine este sa fie consumata la micul dejun. Este o sursa buna de substante (rutina, biflavonoide) care ajuta in circulatia sangelui, scaderea tensiunii arteriale. Intareste sistemul imunitar si ajuta in scaderea in greutate.
Aceste cereale fara gluten pot fi consumate in combinatie cu legume, fructe si alaturi de alte proteine de origine animala.
Oamenii de stiinta au descoperit ca produsele fara gluten sunt un tratament pentru boala celiaca. De asemenea prin excluderea glutenului se scapa de excesul de greutate, de dureri de cap si eruptii cutanate. Totusi nutritionistii au si un alt punct de vedere care priveste persoanele sanatoase – la acestea dieta fara gluten ar putea fi periculoasa. Se pare ca o astfel de dieta duce la disparitia simptomelor la o serie de boli foarte grave, de tipul: artrita, cancer de colon, probleme tiroidiene.
O mare parte din aceste boli pot fi tratate bine in stadii incipiente, dar pentru aceasta trebuie sa fie depistate din timp (pe baza unor simptome). Daca ajung in stadii avansate, rezultatele pot fi dezastruoase, ele devin incurabile. In concluzie nutritionistii sfatuiesc persoanele sanatoase sa nu renunte la o parte din alimentele cu gluten, daca acestea nu afecteaza organismul.