Urda-vacii de Virginia (Lepidium virginicum), leguma si planta medicinala

0
1152
Urda-vacii de Virginia (Lepidium virginicum), leguma si planta medicinala

Urda-vacii de Virginia este o planta erbacee care creste pe marginea drumurilor, pe terenuri uscate si insorite, pe dealuri la altitudini de cel mult 800 m. Este originara din America de Nord si Insulele Caraibe. Face parte din familia Brassicaceae (sau Brassicacee) si are denumirea stiintifica de Lepidium virginicum. Alte denumiri comune ale plantei sunt: creson american si iarba-piperata.

Planta urda-vacii de Virginia este anuala sau bianuala, are tulpina lunga de aproximativ 50 cm, frunzele lanceolate, liniare, de culoare verde, lobate la baza si nelobate de-a lungul tulpinei, iar florile foarte mici alcatuiesc inflorescente dense frumos dezvoltate, albe, care apar la capatul tulpinilor si infloresc in lunile mai-noiembrie.

De la urda-vacii de Virginia se recolteaza frunzele, semintele si radacina. Frunzele sunt comestibile, au un continut bogat de vitamina A, proteine si vitamina C. Frunzele pot fi puse la uscat in locuri curate si binele aerisite, apoi depozitate in saculeti de hartie sau panza. De asemenea pot fi utilizate proaspete in gastronomie, ca legume sau verdeturi.

Citește și:  Squawvine (Mitchella repens), plantă ce calmează sistemul nervos

Se aleg mai ales frunzele mici fragede pentru a se adauga crude la diferite salate sau pot fi gatite ca orice leguma. Sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat de vitamine. Semintele platei sunt si ele comestibile si au o aroma foarte asemanatoare cu piperul, usor picanta, de aceea il poate inlocui in condimentarea mancarurilor pe baza de carne, a tocanitelor si supelor.

Cu multi ani in urma vechii amerindieni foloseau frunzele acestei plante in tratarea afectiunilor dermatologice. In medicina populara planta era folosita mai ales pentru a acoperi deficitul de vitamina C la persoanele anemice, dar si in tratamentul diabetului zaharat.

Semintele sunt apreciate pentru proprietatile lor antiasmatice, diuretice si tonice cardiace, de aceea sunt un bun remediu impotriva tusei, astmului si ca vermicid. La fel si frunzele au proprietati diuretice si ajuta la calmarea durerilor reumatice. Radacina plantei este eficienta la eliminarea secretiei in exces a cailor respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.