Chiparosul (Cupressus Sempervirens) face parte din familia coniferelor si detine proprietati benefice asupra organismului, care au fost cunoscute inca din Antichitate. Pe langa faptul ca este un arbore frumos, acesta detine capacitati curative apreciate inca din timpurile vechi. Aceasta specie este originara din Asia, Africa de Nord, Europa mediteraneana si America de Nord. In primul rand este folisit ca si arbust ornamental, insa efectele sale benefice asupra organismului il transforma intr-o specie distinsa, pe care numai un mic procent din populatie il cunoaste.
Acest conifer este folosit atat ca arbore ornamental in gradini, cat si pe strazi. Chiparosul prefera sa creasca in zone insorite, ferite de iarna friguroasa si de temperaturi scazute. Rezista insa si in climat mai rigid si in vanturi puternice. In plus, acesta nu agreeaza nici zonele de poluare ridicata si necesita un teren umed. Un punct forte al coniferului este imunitatea sa la boli.
Intrebuintele chiparosului
De la acest conifer sunt folosite in tratament ramurile bogate in flavonoide si derivati oxigenati si conurile, care sunt folosite sub forma de pulbere. Frunzele arborelui sunt folosite la decoct ce combate tusea, iar ramurile pot fi utilizate in vederea formarii de ulei esential cu rol antiseptic, diuretic si antispastic.
Chiparosul este recomandat femeilor care sufera de disfunctii ovariene sau care sunt la menopauza si are si proprietati de sedativ. Extractul de chiparos este un bun antiseptic, diuretic si antispasmodic care calmeaza nervii si stimuleaza circulatia sangvina. Fiind un bun detoxifiant, uleiul si decoctul de chiparos ajuta in tratarea organismului si detoxifierea acestuia de excesul de lichide si toxine si combate celulita.
Acest conifer ajuta si studentii si elevii, ameliorand simptomele stresului, imbunatatind concentrarea si calmand furia. Studiile recente arata ca, ingerat sub forma de capsule, extractul de chiparos nu are efecte secundare si ajuta la buna functionare a circulatiei venoase. Chiparosul este utilizat si in tratarea reumatismului, in tratamentul crampelor si a durerilor menstruale.
Inca dinainte de era noastra, elemente ale acestui conifer au fost utilizate drept tratament al infectiilor interne si al hemoroizilor. Are o actiune benefica in ceea ce priveste oprirea scurgerii sangelui la bolnavii de hemoroizi, iar flavonoizii au o actiune antiinflamatorie utila in cazurile cronice de hemoroidism.
Remediile ce au la baza chiparos sunt utile in tratarea varicelui, a hemoroizilor, a picioarelor grele si ajuta la tratarea tulburarilor de ordin vascular. Peretii vaselor sunt astfel intariti si le este crescuta rezistenta, diminuandu-se permeabilitatea vaselor.
Uleiul de chiparos este recomandat pentru baie si masaj, reducand si calmand depresia. Din acest ulei poate fi fabricat parfumul propriu in combinatie cu ulei de trandafir, Ylang Ylang, iasomie si jojoba. In plus, acesta este un deodorant natural. Uleiul de chiparos poate fi folosit si in cazul leziunilor si, daca este pus pe piept, atenueaza tusea. Ajuta si in durerile musculare cand este combinat cu ulei de musetel si mahiran. Uleiul acestui conifer este utilizat si in aromaterapie, putand fi combinat cu alte uleiuri esentiale de plante aromatice.
Chiparosul are insa si o restrictie in ceea ce ii priveste pe bolnavii de hipertensiune, pentru acestia nefiind recomandata utilizarea uleiului esential de chiparos.
Curiozitati
Chinezii au admirat coniferul inca din cele mai vechi timpuri, utilizand in general fructele sale pe care le mestecau in vederea tratarii inflamatiilor, nevralgiilor si sangerarii gingiei sau caderii dintilor.