Gura-lupului chinezeasca este o planta perena originara din Asia ce are denumirea stiintifica de Scutellaria baicalensis. Creste mai ales in regiunile de deal sau campie, dar si pe coastele inalte stancoase ale versantilor. Este cunoscuta si cu numele de Huang-quin si apartine de familia Lamiaceae sau Lamiacee.
Planta Huang-quin creste inalta de pana la 1,2 m, are radacina longitudinala si verticala sub forma de rizom, tulpinile numeroase, frunzele opuse, lanceolate, late de 1,3 cm si lungi de 1,5-4 cm. Florile sunt mari, in nuante de culori rosii-albastrui sau albastre-violet. Perioada de inflorire este din luna iunie pana in august. Fructele sunt de forma unor nuci negre de dimensiuni mici, se coc in lunile august si octombrie.
De la Huang-quin se recolteaza radacina, foarte apreciata pentru proprietatile sale hipotensive, antiinflamatoare, antispastice, antioxidante, hepatoprotectoare, vasodilatatoare, sedative, antimicrobiene, astringente, tonice, hemostatice, expectorante, emoliente si antiseptice.
Este utilizata in diferite preparate homeopate si la obtinerea unor medicamente utilizate in tratamentul unor boli si afectiuni precum: febra fanului, infectii ale tractului digestiv, afectiuni alergice si dermatologice, eczeme si iritatii, tahicardie, anemie, gripa, raceala, nevroza, anxietate, insomnie, dureri de cap, stomatita, pneumonie, reumatism articular.
De asemenea ajuta la cresterea poftei de mancare si la imbunatatirea digestiei. Radacina contine ingrediente active de tipul: substante flavonoide, glicozide, cumarine, saponine, steroizi, cupru, zinc, mangan, fier, uleiuri esentiale, taninuri si rasini.
Radacina se recolteaza in lunile de toamna pentru ca este bogata in substante active. Se scoate din pamant cu ajutorul unei lopeti, se scutura de pamant, se inlatura partile sale aeriene, se curata cu atentie si se pune la uscat in locuri curate, uscate si bine aerisite. Pentru a se usca usor se taie in bucatele mici si se imprastie pe o hartie curata in strat subtire.
Cel mai indicat preparat homeopat este extractul de radacina de Huang-quin, apreciat pentru proprietatile sale de scadere a tensiunii arteriale, de calmare a sistemului nervos, a durerilor de cap, a durerilor de inima, de combatere a tulburarilor de somn, de crestere a energiei, eficientei si starii de spirit. Tratamentul consta in administrarea a 20 de picaturi de 2-3 ori pe zi.
Extractul din radacina plantei este utilizat la obtinerea unor preparate cosmetice pentru ingrijirea pielii. Ajuta la restabilirea elasticitatii pielii, are actiune buna asupra tenului gras, protejeaza pielea impotriva efectelor negative ale mediului. De asemenea extractul de radacina isi are aplicatii si in medicina veterinara in tratamentul racelilor, bronsitei, miocarditei, colitei, este apreciat pentru efectul antiinflamator si antibacterian.
Planta este utilizata mai ales in medicina chineza dar si tibetana si unele tari din vestul Europei. Preparatele de gura-lupului chinezeasca se folosesc in prevenirea bolilor glandei tiroide, in inhibarea tumorilor maligne si tratamentul hepatitei. In ultimii ani s-a ajuns la concluzia ca planta ajuta in cazurile de cancer de prostata.
Decoctul din radacina de gura-lupului chinezeasca este un bun remediu in cazuri de tuberculoza, gripa, tuse convulsiva, febra, bronsita, epilepsie, febra reumatica si oprirea sangerarilor care apar in urma extractiilor dentare.
Infuzia de gura-lupului chinezeasca se prepara astfel: se adauga 1 lingurita de radacina uscata macinata la 1 cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 10 minute, se strecoara si se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi. Aceasta este folosita pentru efectul ei antihipertensiv si mai ales sedativ sau calmant in nevrozele cardiovasculare.
Substantele flavonoide din compozitia plantei ajuta circulatia sangelui din creier, are efect de stimulare a metabolismului, inbunatateste activitatea creierului si are efect protector pentru leziunile cauzate de hipoxie (scaderea oxigenului din tesuturi).