
Ciupercile – numite si ,,carne vegetala” – se gasesc la noi in comert, sau la piata, in doua sortimente, si anume ca bureti pleurotus si ciuperci agaricus (sau Champignon). Daca esti vegetarian, sau pur si simplu un mare iubitor al acestui produs, trebuie sa stii deja cat sunt de gustoase. Cei care servesc mai rar astfel de ciuperci, ar fi bine sa introduca un astfel de supliment alimentar in dieta deoarece beneficiile sale pentru organism sunt excelente. Despre acestea vom vorbi si in acest articol.
In primul rand trebuie sa stiti ca ciupercile proaspete sunt cele mai recomandate, deoarece, prin conservare, ele pierd o serie de enzime importante. In concluzie, intotdeauna cand se aleg ciuperci la conserva, se cumpara doar acele produse care nu au conservanti. Nu sunt indicate ciupercile vechi deoarece sunt toxice. Ciupercile sunt perisabile, cel mai bine este sa fie preparate imediat ce au fost cumparate, ele nu rezista la frigider mai mult de 1-2 zile.
Comparativ cu legumele, ciupercile au de doua ori mai multe proteine
Desigur nu depasesc niciodata carnea in cantitatea de proteine, insa ca si aceasta contin glicogen, ceea ce despre legume nu se poate spune. Comparativ cu legumele ciupercile nu au amidon. Mai mult decat atat, ciupercile sunt o sursa importanta de vitamina A si D. Cat priveste faptul ca au vitamina B12 si fier, acestea se gasesc si in carne.
Nu ramane decat sa inlocuiti carnea cu ciuperci, mai ales daca sunteti vegetarian, insa acest lucru va atrage dupa sine un consum de proteine mai mic. Nu trebuie sa devina o problema acest lucru, avand in vedere faptul ca o dieta, fie ea si vegetariana, inseamna sa se consume si alte alimente ce au proteine, de alta natura, cum sunt oua, lactate. Mai mult decat atat, astfel de produse (oua, lapte) care au proteine vegetale, ofera si importante cantitati de aminoacizi esentiali, care se gasesc de regula in carne. Astfel prin combinarea produselor in cadrul dietei, se poate asigura necesarul de proteine dar si de aminoacizi, care sunt oferiti de carne.
Un motiv important pentru care ciupercile trebuie introduse in dieta este faptul ca au vitamine din grupul B. Vitamina B12 se gaseste mai ales in ciupercile de camp si este foarte buna pentru functionarea sistemului nervos, pentru protejarea celulelor nervoase, prevenirea proceselor degenerative cerebrale, intensificarea absorbtiei si fixarii calciului, formarea sangelui (producerea de celule rosii), vindecarea anemiei si scaderea riscului de a dezvolta boli de inima. Aceasta vitamina este exentiala pentru corp si apare in produse de natura animala: peste, carne de pasare, oua, lapte, ficat de porc, carne de oaie slaba, ficat de vita. De asemenea, se gaseste in germeni de grau, orez integral si drojdie.
Ciupercile champignon au potasiu, fosfor, seleniu si zinc, ceea ce i-a determinat pe specialistii in domeniul sanatatii sa le considere surse importante de nutrienti antioxidanti si sa fie recomandate in tratamentul unor importante boli: ateroscleroza, pierderi de memorie, boli imunologice si tumori. De asemenea ciupercile au putine calorii, doar 15 kcal la 100 g, de ceea sunt indicate in dietele pentru scaderea in greutate.
Pot fi utilizate proaspete, ca atare, sau preparate in diverse mancaruri, oricum s-ar alege gustul lor este delicios. Gustul excelent si aroma minunata nu se pierd nici daca sunt preparate la temperatura mai ridicata (de fierbere, prajire, aburire) ele pot fi combinate foarte bine cu peste, carne, legume si multe alte produse. Sunt bune proaspete, marinate, uscate, prajite, aburite, la gratar si conservate.
Ciupercile sunt bune pentru bolnavii de diabet, pentru ca nu contin mult sodiu, iar cat priveste grasimile si zaharul, acestea practic lipsesc. Daca servesti ciuperci, scapi de migrene si durerile de cap, deoarece ele au tiamina sau vitamina B1 si roboflavina sau vitamina B2. De asemenea, consumand ciuperci poti combate oboseala, ele continand acid pantotenic care confera vitalitate, dezvolta celulele pielii, intareste rezistenta sistemului muscular, mareste capacitatea de concentrare si previne aparitia multor boli si afectiuni.
Va prezentam un preparat delicios cu ciuperci care are un continut caloric scazut, doar 27 kcal la 100 g. Se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 10 ciuperci champignon
- 1 lingura zeama de lamaie
- 2 linguri smantana
- 1 lingura unt (sau ulei vegetal)
- condimente (sare si piper dupa gust)
- verdeturi (marar si patrunjel verde).
Modul de preparare este simplu, se poate face acasa si presupune urmatoarele etape: se curata si se spala ciupercile; se taie piciorusele si palariile in bucati nu foarte mici; se prajesc in unt (sau ulei), se pune capacul deasupra tigaii; avand in vedere continutul lor mare de apa (aproximativ 92% apa), vor fierbe putin in sucul lor, se vor inmuia, vor scadea, apoi se va adauga smantana, se va condimenta cu sare si piper, apoi cu marar si patrunjel verde tocat. Pentru un plus de gust se stropeste cu zeama de lamaie si se serveste cald, eventual cu garnitura de cartofi sau orez fiert.