Coacazele rosii, fructe de padure bogate in substante nutritive

0
2565
Coacazele rosii, fructe de padure bogate in substante nutritive

Coacazele rosii sunt extraordinare pentru prevenirea bolilor de inima si de sange. Aceste fructe sunt cunoscute de foarte mult timp, apreciate pentru proprietatile lor foarte bune pentru sanatate, considerate un adevarat ,,medicament natural”.

Specialistii spun despre coacazele rosii ca au un continut ridicat de substante cumarine, care se gasesc si in alte fructe (de exemplu in visine) si au proprietati foarte bune asupra vaselor sanguine, scad riscul de coagulare a sangelui si combat ateroscleroza. Coacazele rosii contin glucoza si fructoza (in proportie de 4-11%), dar si compusi fenolici, acizi organici, vitamine (A, B, C, K, PP), saruri minerale, tanin, acid folic, pectine si altele.

Dintre minerale, in coacazele rosii se gasesc saruri de fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, zinc, sodiu, seleniu, cupru si mangan. Continutul caloric este de 56 cal la 100 g fructe, iar indicele glicemic este 25.

Aceste fructe combat constipatia cronica, imbunatatesc metabolismul, cresc pofta de mancare, au efect benefic asupra tractului gastrointestinal, asupra stomacului si intestinelor. Au proprietati antiinflamatoare, hemostatice, coleretice, dietetice.

Sucul din coacaze rosii este un elixir pentru sanatate, are efect antiseptic puternic, combate cu succes intoxicatiile din organism. De asemenea stimuleaza digestia, amelioreaza migrenele, combate obezitatea. Este recomandat in cazuri de dischinezie biliara, hepatita cronica, digestie lenta, ciroza hepatica in faza initiala, infectii, congestie hepatica, supraponderabilitate, lipsa apetitului alimentar, inapetenta, convalescenta, gastrita, greata, varsaturi, astenie, anemie.

Coacazele rosii

Sucul de coacaze rosii se realizeaza astfel: se spala bine bobitele rosii, apoi se zdrobesc cu ajutorul storcatorului de fructe; sucul se serveste imediat, deoarece daca este lasat sa stea, se oxideaza foarte repede.

Citește și:  Alimentație și sport - Ce putem face pentru a arăta mai frumos și a ne simți mai bine?

Sucul de coacaze rosii poate fi servit ca remediu in tratamentul unor afectiuni (descrise mai sus) sau ca bautura racoritoare (se pot adauga 2-3 cuburi de gheata). Are proprietati vindecatoare excelente, ofera o stare generala de bine si consolideaza sistemul imunitar.

Fructele se folosesc in supe si budinci, mai ales in tarile scandinave. De asemenea, ele sunt frecvent utilizate la prajituri, gemuri, jeleuri, creme, sosuri la carnea de vanat, lichioruri si bauturi alcoolice.

Dulceata de coacaze rosii este un deliciu. Se folosesc urmatoarele ingrediente: 1 kg coacaze rosii, 1 kg zahar, o cana de apa si zeama de la 1-2 lamai. Mod de preparare: se aleg boabele de pe ciorchini, se spala cu apa, se scot samburii, se pun sa stea intr-un borcan amestecate cu putin zahar, astfel ele vor lasa un sirop; siropul se scurge, se pune intr-o oala si se amesteca cu restul de zahar si o cana de apa, la foc mic timp de 10-15 minute, pana se topeste; se adauga si lamaia si fructele si se lasa sa fiarba, sa se lege compozitia, timp de 2,5-3 ore, astfel la final se va transforma intr-o dulceata delicioasa cu gust acrisor. Cei care doresc pot adauga in dulceata si putina vanilie, miere sau bucatele de nuci, astfel gustul va fi si mai bogat.

Aceasta dulceata poate fi folosita la prajituri, torturi, este un deliciu ca desert, in orice anotimp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.