Coada-lupului (Conyza canadensis), planta medicinala

0
823
Coada-lupului (Conyza canadensis), planta medicinala

Coada-lupului este o planta anuala cunoscuta si cu numele popular de batranis si denumirea stiintifica de Conyza canadensis. Face parte din familia Asteraceae sau Asteracee si provine din America de Nord astazi apare si in America de Sud si Europa, in general in regiunile cu clima temperata, pe malurile apelor curgatoare, pe pantele dealurilor si la poalele muntilor, dar si in zonele cu sol calcaros si nisipos.

Coada-lupului este o planta erbacee inalta de pana la 1-2 m, are tulpina destul de lunga si ramificata, pe suprafata ei dar si a frunzelor cu numerosi perisori fini. Frunzele bazale sunt distribuite in jurul tulpinei in forma de rozeta si sunt foarte aproape de pamant, au latimea de 0,4-1,2 cm si lungimea de 3-10 cm, iar cele din partea superioara sunt scurt petiolate, au marginile dintate si aranjate alternativ pana in varful acesteia, au latimea de 0,2 cm si lungimea de 3 cm.

Perioada de inflorire are loc in lunile iunie-septembrie, florile au corola alcatuita din 5 petale galbene cu un parfum special ce se aseamana cu aroma de chimen. Polenizarea este realizata de albine si alte insecte polenizatoare. Fructele sunt de forma unor achene mici, in nuante de culori maronii-deschise, au in interior numeroase seminte care atunci cand acestea se usuca sunt eliberate si imprastiate de vant.

Citește și:  Crizantema, planta medicinala si de ornament

Coada-lupului

In scop medicinal astazi se folosesc frunzele plantei in tratamentul hemoroizilor, afectiunilor gastro-intestinale si in combaterea diareei. Ele contin uleiuri esentiale, taninuri si alte substante active. Cu multi ani in urma populatia din America de Nord folosea coada-lupului in focurile de tabara pentru alungarea insectelor.

De asemenea mugurii acestei plante erau folositi drept tutun. Indienii din America utilizau coada-lupului pentru vindecarea muscaturilor de sarpe impotriva veninului acestuia. Datorita proprietatilor analgezice o foloseau pentru calmarea durerilor menstruale, combaterea dizenteriei si ameliorarea sangerarilor uterine.

In scop ornamental coada-lupului nu este folosita deloc, din contra ea este considerata o buruiana si este indepartata daca apare in parcuri sau gradini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.