Cei care au animale de companie trebuie sa stie ca planta de apartament coada-pisicii (sau coada-vulpii) este nociva daca este ingerata de acestea. Planta are denumirea stiintifica Acalypha hispida, face parte din familia Euphorbiaceae sau Euphorbiacee si este cunoscuta si cu numele popular de acalifa.
Este originara din tarile tropicale, Noua Guinee si datorita aspectului sau deosebit, frumusetii coditelor cu flori lungi rosu-aprins este foarte mult apreciata in tarile din Europa ca planta decorativa, de apartament.
Coada-pisicii are forma unui mic arbust inalt de 1,5 m, are un aspect particular si asta datorita inflorescentelor sale unice, lungi de pana la 50 cm, cu diametrul de 1-1,5 cm, alcatuite din mici flori de culoare rosu-intens. Frunzele au petiol lung, sunt ovale, lanceolate, verzi, cu margini dintate, late de 7-15 cm si lungi de 10-20 cm. Perioada de inflorire a plantei este din luna aprilie si pana toamna tarziu in octombrie.
Coada-vulpii trebuie sa fie plasata in apartament intr-un loc luminos si totusi ferit de lumina puternica si directa a soarelui. Desi este o planta din zonele tropicale ea rezista si la temperaturi mai scazute, insa in timpul iernii trebuie ferita de ger si intemperii. Daca sta la umbra sau la temperaturi foarte scazute ii cad frunzele, florile si moare.
Nu trebuie udata prea mult, ci putin si regulat, astfel incat apa sa nu stagneze deoarece este distrusa radacina. In lunile calde este atacata de anumiti acarieni – paianjenul rosu (care distruge frunzele si mugurii) si parazitul Cochineals (ce consuma seva plantei). Pentru a se dezvolta frumos este bine sa fie ajutata cu ingrasamant lichid – acesta se aplica macar o data la 14 zile.
Inmultirea plantei se face in timpul verii prin butasi mici de 15 cm, acestia se planteaza intr-un ghiveci cu turba si nisip, se uda cu un pulverizator, iar temperatura trebuie sa fie cam de 25ºC. Dupa un timp cand planta incepe sa se dezvolte trebuie mutata intr-un loc insorit, fara a fi in contact direct cu razele soarelui. Solul se uda periodic cate putin si se hraneste cu ingrasamant lichid. Dupa un timp solul trebuie inlocuit partial cu unul putin acid.
Seva acestei plante este otravitoare, daca atinge accidental pielea poate provoca iritatii la nivelul acesteia sau pe membranele mucoase. Datorita faptului ca pisicile sau alte animale de companie obisnuiesc sa manance frunzele si florile plantelor din apartament, daca este achizitionata poate face victime in randul acestora. Astfel de accidente au fost de multe ori semnalate de aceea este bine ca animalele de companie sa nu aiba acces la astfel de plante.
In scop medicinal de la planta se folosesc florile, frunzele si radacina, acestea au proprietati de combatere a viermilor intestinali, de calmare a colicilor intestinale si vindecare a ranilor (sub forma de cataplasme).