Coada-zmeului (Calla palustris), planta otravitoare

0
1128
Coada-zmeului (Calla palustris), planta otravitoare

Una dintre plantele erbacee care apartin familiei Araceae este coada-zmeului, cunoscuta si sub numele de cala sau radacina-sarpelui. Aceasta are denumirea stiintifica de Calla palustris si este originara din Asia, Europa si America de Nord, prefera mai ales regiunile tropicale din emisfera nordica, cu sol umed, din apropierea apelor, a iazurilor si lacurilor.

Are tulpina taratoare cu numerosi rizomi, frunzele solitare si cu petiol lung, ovale, mari si in forma de inima, lucioase, late de 5-11 cm si lungi de 6-14 cm. Florile sunt mici, lungi de 1 cm, adunate intr-o frumoasa inflorescenta ce se aseamana cu un stiulete inconjurat de frunza de culoare alba.

Perioada de inflorire este din luna mai pana in luna iulie. Fructele sunt de forma unui cocean cilindric, de culoare rosie, au diametrul de 0,6-0,8 cm si apar la sfarsitul lui august.

Coada-zmeului

Coada-zmeului este o planta acvatica de mlastina, rustica care incepe sa apara primavara. Poate sa cresca in apele de mica adancime, cu sol usor acid amestecat cu nisip. Este o planta iubitoare de soare ce este atacata frecvent de numerosi daunatori si ciuperci, de melci si larve. Planta se inmulteste prin rizomi si seminte, in perioada de toamna.

Citește și:  Plante medicinale și ornamentale - Geraniul (Pelargonium graveolens)

Planta coada-zmeului este otravitoare, daca este consumata in doze mari poate crea anumite probleme intestinale si digestive. In vremuri de demult era folosita in tratamentul ranilor provocate de intepaturile de insecte si muscaturile de sarpe. Aceasta planta nu trebuie consumata in cantitate mare de animalele domestice deoarece poate duce la otravirea si moartea acestora.

In cazurile de intoxicatie apar simptome foarte evidente – dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, umflarea limbii si inflamatii la nivelul gatului, tahicardie si coma in situatii mai grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.