In flora spontana a Romaniei apare o planta ierboasa, anuala numita cocoselul-de-camp, care creste pe campuri, dealuri si terenuri arabile printre alte buruieni comune. Aceasta planta este specifica florei Europei Centrale, distribuita azi si pe continentul Americii de Nord unde este cultivata ca planta ornamentala in parcuri si gradini.
Cocoselul-de-camp face parte din familia Ranunculaceae si are denumirea stiintifica de Adonis aestivalis. La noi in tara are si alte denumiri populare si anume: iarba-cocosului, sau chimen-cainesc. Planta creste inalta de 50 cm, are radacina fibroasa, lunga si subtire iar tulpina ramificata in partea superioara. Frunzele sunt bi-tripenate, hermafrodite, de un verde-deschis, inguste si lungi, distribuite de-a lungul tulpinei.
Florile sunt mari, cu diametrul de 2,5-3 cm, cu 6-8 petale rosii, fiecare cu o pata neagra in zona de insertie pe corola. Petalele sunt de doua ori mai lungi decat sepalele, iar fructele sunt de forma unor achene. Perioada de inflorire este din luna mai pana in august. Datorita tehnicilor agricole moderne si erbicidelor planta a fost distrusa in anumite zone, a devenit foarte rara.
Din punct de vedere medicinal planta este apreciata si folosita in homeopatie pentru continutul sau de substante glicozide cardiostimulatoare. Cel mai mult se utilizeaza in tratamentul hiperfunctiilor tiroidiene. Planta trebuie folosita in doze mici si numai la recomandarea unui medic specialist deoarece este otravitoare. In doze mari poate cauza intoxicatii grave, probleme respiratorii, convulsii, poate duce la coma si moarte.
Familia Ranunculaceae cuprinde aproximativ 50 de soiuri de plante ale acestui gen care sunt raspandite pe campii, pajisti si in padurile din munti, in zonele subtropicale si temperate ale Europei si Asiei. Dintre acestea 9 sunt perene, au radacini scurte si tulpini inalte de pana la 10-50 cm. Florile sunt mari cu diametrul de cel mult 7 cm, infloresc mai ales primavara. Plantele prefera solul afanat si se inmultesc prin rizomi toamna si primavara, sau prin seminte toamna.
Cele mai cunoscute specii sunt Adonis aestivalis, Adonis annua, Adonis amurensis, Adonis mongolica, Adonis vernalis, Adonis turkestanicus, Adonis wolgensis, Adonis villosa, Adonis autumnalis, Adonis sibirica, Adonis pyrenaica.
Numele plantei Adonis face referire la Adone – un personaj foarte frumos din mitologia greaca. Acesta a devenit iubitul Afroditei si din gelozie a fost omorat de Ares – iubitul divin al zeitei. Moartea i-a fost inscenata la o vanatoare de mistreti. Legenda spune ca din sangele care a curs din rana sa Afrodita ar fi pictat petalele acestei flori in amintirea lui Adone. Din aceasta intamplare au fost povestite si alte legende ale altor plante cu inflorescente rosii.