Coenzima Q10 este un element important pentru organism, află aici de ce

0
257
Coenzima Q10 este un element important pentru organism, află aici de ce

Coenzima Q10 sau ubiquinona este un compus care se gaseste, in mod natural, in mitocondrii (organite care asigura celulei energia necesara), fiind implicata in producerea de ATP – adenozin-tri-fosfat care este principala sursa de energie a celulei. Acest compus este, in acelasi timp, si un puternic antioxidant, suplimentand si crescand cantitatea de energie si stimuland sistemul imun.

Un studiu recent efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Danemarca demonstreaza ca, in general, cantitatea de ubiquinona din organism este in cantitati mult mai reduse decat ar fi normal, majoritatea persoanelor avand intre 3-5 mg, in timp ce foarte putine pot ajunge la 10 mg pe zi, subliniind astfel necesitatea consumului de alimente bogate in coenzima Q10, precum pestele (in special somon si pastrav), spanacul, carnea, nucile si semintele. Pentru ca aceasta coenzima sa fie absorbita de catre organismul uman, este necesara prezenta vitaminei B6, care se gaseste in cantitati insemnate in banane, cartofi copti, pieptul de pui, carnea de porc si vita, peste, avocado si semintele de floarea soarelui.

Beneficiile Coenzimei Q10 (Ubiquinonei)

Pe masura ce inaintezi in varsta, organismului tau ii scade capacitatea de a produce ubiquinona, cu aproximativ 72%, in special la nivelul inimii, motiv pentru care creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, precum aritmiile, angina pectorala, infarctul miocardic, hipertensiune arteriala, boala coronariana, arteroscleroza si chiar prolaps de valva mitrala si insuficienta cardiaca congestiva, afectiuni dintre cele mai grave, care pun in pericol sanatatea ta.

Studii recente atesta importanta administrarii de Coenzima Q10 din alimentatie sau suplimente, pentru a preveni aparitia unor multiple afectiuni.

Rolul Coenzimei Q10 in bolile cariovasculare

Cercetatorii au evidentiat efectul benefic al Coenzimei Q10 in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, prin implicarea sa in imbunatatirea capacitatii celulelor de a produce energie, inhibarea formarii de cheaguri la nivelul vaselor si prin actiunea sa ca antioxidant. Un studiu recent demonstreaza ca administrarea de ubiquinona timp de trei zile consecutive, la pacientii post-infarct miocardic acut, scade semnificativ riscul aparitiei durerii toracice si a unui infarct consecutiv. Mai mult, pacientii care au beneficiat de acest tratament au un risc mult mai scazut de a deceda din cauze cardiovasculare.

Persoanele care sufera de insuficienta cardiaca congestiva (o afectiune debilitanta care apare in momentul in care inima nu mai are capacitatea de a pompa sange eficient, motiv pentru care sangele se acumuleaza la nivelul membrelor inferioare si plamani, provocand inflamatie si incapacitatea de a respira normal) au niveluri scazute de coenzima Q10. Un numar semnificativ de studii clinice sugereaza rolul ubiquinnei in reducerea valorilor tensiunii arteriale, daca este administrata timp de 4-12 saptamani, cu pana la 17 mmHg, in cazul tensiunii sistolice, si cu 10 mmHg, in cazul celei diastolice, fara a avea niciun efect secundar.

Rolul Q10 in reducerea colesterolului

Studiile de data recenta atesta ca, in cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, nivelurile ubiquinonei sunt mult scazute comparativ cu persoanele sanatoase. In plus, medicamente ca statinele – simvastatin, atorvastatin, lovastatin, pravastatin, folosite pentru a scadea nivelurile crescute de colesterol, scad semnificativ nivelurile de Q10 din organism. Administrarea de coenzima Q10 poate corecta aceasta deficienta, poate potenta rolul benefic pe care statinele il au pe scaderea colesterolului si poate reduce si durerile musculare date de tratamentul cu statine.

Citește și:  Care este cel mai bun antioxidant pentru sănătatea inimii?

Q10

Rolul Q10 in diabet

Hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia si bolile cardiovasculare sunt, in general, asociate cu prezenta diabetului. In momentul de fata exista unele controverse in legatura cu administrarea de Q10 la pacientii diabetici, din cauza ca exista posibilitatea aparitiei unei scaderi dramatice a cantitatii de glucoza din sange – hipoglicemie. Cu toate acestea, s-a demonstrat de curand ca administrarea de 200 mg de coenzima Q10, de doua ori pe zi, in cazul pacientilor diabetici, nu provoaca un raspuns hipoglicemic. Daca suferi de diabet, cel mai indicat este sa apelezi la sfaturile unui specialist inainte de a lua ubiquinona.

Rolul Q10 in cancerul mamar

Studiile stiintifice de ultima ora, in domeniu, sugereaza ca administrarea de Q10, in cazul pacientelor care sufera de cancer mamar, pe langa tratamentul conventional, dieta bogata in alti antioxidanti (vitamina C, E si seleniu) si acizi grasi esentiali, poate duce la reducerea in dimensiuni a tumorii si chiar a remisiei partiale a cancerului.

Rolul Q10 in paradontoza

Paradontoza se manifesta prin inflamatia si inrosirea gingiilor, sangerari abundente la nivel gingival si durere. Administrarea de coenzima Q10 (fie sub forma de comprimate sau sub forma de apa de gura), pe langa tratamentul conventional, duce la o vindecare rapida si o regenerare a tesuturilor in cazul acestei afectiuni.

Rolul Q10 in alte afectiuni

Studii stiintifice preliminarii atesta rolul benefic al ubiquinonei in:

  • Cresterea sistemului imun al organismului;
  • Stimularea fertilitatii;
  • Reducerea efectelor infarctului cerebral;
  • Este folosita ca tratament adjuvant in Boala Alzheimer si in boala Parkinson;
  • Stimuleaza performanta atletilor si performanta fizica a persoanelor care sufera de sindromul oboselii cronice;
  • Imbunataseste toleranta la efort fizic a persoanelor cu distrofie musculara;
  • Imbunatateste considerabil calitatea pielii si incetineste procesul de imbatranire;

Surse alimentare de coenzima Q10

Printre cele mai bogate alimente in Q10 sunt pestele (in special somon, pastrav si ton), ficatul, cerealele integrale, spanacul, nucile, alunele si semintele. In general, o alimentatie echilibrata poate aduce o cantitate suficienta de ubiquinona, dar, din cauza stresului din fiecare zi, a poluarii si a scaderii calitatii vietii, este necesara suplimentarea dietei cu ubiquinona. Acest compus se gaseste sub forma de comprimate, capsule gel, spray-uri si tablete si chiar in componenta unor produse cosmetice.

Administare:

Pentru adultii cu varsta peste 19 ani se recomanda administrarea de 30 pana la 200 mg pe zi, inainte de masa. Coenzima Q10, fiind un compus liposolubil, se recomanda administrarea sa inaintea unei mese cu un continut de grasimi mai ridicat, cu rolul de a stimula absorbtia la nivel intestinal. De asemenea, este indicata administrarea inainte de culcare, pentru ca organismul tau sa aiba o capacitate crescuta de a o folosi.

Pana in prezent nu au fost demonstrate efecte secundare majore in cazul supradozajului cu Q10, in afara unor dureri abdominale minore. Este indicat sa nu se administreze in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, pentru ca inca nu exista suficiente informatii in legatura cu efectele coenzimei Q10 in aceste cazuri speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.