Condurasul (Tropaeolum majus), planta medicinala si de ornament

1
2822
Condurasul (Tropaeolum majus), planta medicinala si de ornament

Multi oameni au vazut in gradini flori uimitoare galbene-portocalii cunoscute in popor cu numele popular de condurul-doamnei, conduras sau coltunas. Aceasta planta anuala face parte din familia Tropaeolaceae si are denumirea stiintifica de Tropaeolum majus. Este nativa din America de Sud, Mexic, Peru si este un reprezentant unic al acestei familii.

Populatia locala o numesc si ,,floarea peruviana” sau ,,floarea de prost gust din Peru”. Are ramificatii lungi cataratoare sau taratoare, care pot ajunge la cel mult 3 m si frunzele verzi in forma de inima. Florile sunt foarte frumoase, au pinten lung si forma ca de trompeta. Perioada de inflorire este din luna iunie si pana in octombrie.

Condurasul este una din florile cele mai preferate de gradinari, insa ea este apreciata si ca planta medicinala, ceea ce cu siguranta nu toata lumea stie. In America Latina este cunoscuta drept remediu dezinfectant, expectorant si cicatrizant, pentru combaterea caderii parului si a oboselii.

In scop terapeutic de la condurul-doamnei se folosesc frunzele, bobocii si mai ales radacina. In medicina traditionala se realizeaza preparate din radacina care au efect benefic asupra vaselor de sange. Datorita continutului de uleiuri esentiale radacina imbunatateste circulatia sangelui si alimentarea cu sange a muschiului inimii.

De asemenea radacina de conduras are proprietati expectorante si antitusive, antiseptice si antiscorbutice, de normalizare a proceselor metabolice. Este recomandata in tratamentul bolilor sistemului ganital si urinar, in cazuri de colelitiaza.

conduras

Persoanele in varsta este bine sa utilizeze radacina de conduras pentru continutul semnificativ in sulf si caroten benefic pentru sistemul circulator. De asemenea planta este o sursa bogata de vitamine, ceea ce face sa fie folosita cu succes in salate si mancaruri obisnuite, pentru ca ajuta in cazuri de anemie si consolideaza sistemul imunitar. Se pot folosi mugurii de conduras dar si frunzele in amestec cu alte verdeturi la prepararea de salate.

Citește și:  Lipicioasa (Gallium aparine), planta medicinala cu proprietati diuretice

Tinctura din conduras este foarte eficienta in cazuri de gripa, bronsita, boli ale sistemului ganito-urinar, boli ale gatului, afectiuni ale cavitatii bucale, raceli si altele. Sunt recomandate 20 picaturi de 3 ori/ zi. Tictura se prepara astfel: Se adauga o lingurita de frunze de conduras taiate marunt si o lungurita de boboci de planta, se pun intr-un borcan si se adauga 150 ml alcool. Se lasa sa stea timp de 2 saptamani, se agita din doua in doua zile, se strecoara si tinctura este gata de a fi folosita.

Pentru tratamentul unor afectiuni ale gurii este indicat sa se faca gargara cu apa si tinctura de conduras. Se pun cateva picaturi de tinctura la un pahar de apa, se clateste gura de cateva ori si nu se inghite. Acest tratament este eficient la vindecarea aftelor de la gura.

Infuzia din frunze de conduras si frunze de urzica ajuta la cresterea si intarirea firelor de par. La fel de buna contra caderii parului este si tinctura de conduras. Se freaca radacina parului cu putina tinctura si dupa 7 zile se va observa efectul pozitiv asupra podoabei capilare, parul va fi mai rezistent, iar caderea lui ameliorata.

Condurasul se utilizeaza in doze mici, nu se exagereaza pentru ca se poate ajunge la anumite efecte secundare. Persoanele care sufera de iritatii intestinale si ale mucoasei gastrice trebuie sa foloseasca planta in cantitate mica. Pacientii care au ulcer sau gastrita nu este bine sa utilizeze deloc aceasta planta.

1 COMENTARIU

  1. De unde se poate cumpara planta c0nduras (coltunasi),sub ce denumire se gaseste in magazinele naturiste
    si care sant magazi9nele din Ploiesti str Nr.si numar de telefon.Va multumesc anticipat.
    COSTARU GHEORGHE DIN PLOIESTI Str>pajurei 6 telefon de contact 0724248652.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.