Alcaloizii sunt substanțe chimice care apar în compoziția plantelor și care pot fi chiar foarte toxici, pot afecta sistemul nervos în transmiterea electrochimică, în sinapsele dintre neuroni. Cei mai importanți sunt cofeina, chinina, atropina, nicotina, ergotamina și stricnina. Mulți alcaloizi de origine organică sunt folosiți în medicină deoarece au acțiune fiziologică.
De exemplu codeina are proprietăți antitusive, atropina este anticolinergică, morfina este analgezică, chinina este antipiretică, cocaina este anestezică, rezerpina este antihipertensivă și așa mai departe. Utilizarea terapeutică a alcaloizilor este diversă iar modul de acțiune extins, acești compuți au efect tranchilizat, hipertensiv, de dilatare a vaselor de sânge, de stimulare a sistemului nervos central, pot afecta starea de funcționare a sistemului musculo-scheletic și acțiunea neurotransmițătorilor.
Cofeina
Se găsește în formă naturală ca alcaloid în cafea, cacao, frunze de ceai verde. Acest alcaloid poate avea efecte pozitive dar și negative. Beneficiile cofeinei asupra corpului sunt de stimulare a fluxului limfatic și sanguin, de reducere a excesului de fluid în țesuturi, de scădere a țesutului adipos, de creștere a elasticității pielii (este folosită în produse cosmetice de față și corp).
Cofeina ajută în arderea excesului de grăsime corporală de aceea este folosită în creme anticelulită și pentru masajul de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii. Aplicațiile cofeinei în medicină sunt numeroase: este un tonic eficient, ameliorează starea de oboseală mentală, reduce senzația de somnolență, crește memoria, stimulează capacitatea de gândire și sentimentul de bucurie.
Cofeina reduce o parte din efectul nicotinei și al alcoolului asupra organismului, ameliorează durerile de cap, ajută la uscarea și vindecarea rănilor. Dacă se exagerează cu consumul de cafea sau de cofeină se poate suferi de palpitații, insomnie, afecțiuni gastrice, excitabilitate nervoasă, oboseală și hipertensiune arterială.
Macul
Macul are opium care este folosit în medicină la realizarea medicamentelor cu rol anestezic în tratamentul durerii, dispneei, cancerului, traumelor sau operațiilor chirurgicale. Morfina este un bun analgezic și provoacă destul de repede dependență. Un alt alcaloid care are efect analgezic dar mai slab decât morfina este codeina.
Mulți alcaloizi narcotici de acest fel se folosesc o scurtă perioadă de timp și doar la recomandarea medicului deoarece creează o puternică dependență. Alte substanțe asemănătoare opiumului sunt exorfinele care se găsesc în compoziția unor plante, acestea sunt peptine ce derivă din proteine care sunt parțial digerate și provin din legume, cereale, lapte. Exorfinele sunt vinovate de efectul calmant și starea de somnolență care apare după ce s-a mâncat anumite alimente.
Nicotina
Este un alcaloid din frunzele de tutun care pătrunde în organism prin fumat activ sau inhalarea fumului de tutun prin fumat pasiv. În acest fel nicotina ajunge în fluxul sangvin prin capilarele pulmonare, se împrăștie în tot corpul și în sistemul nervos central unde există receptori sensibili la această substanță și astfel au loc tulburări neuromusculare. Nicotina este nocivă pentru organism, crește tensiunea arterială, accelerează bătăile inimii, crește nivelul de glucoză în sânge și poate duce la declanșarea multor boli și afecțiuni grave.
Atropina
Este un alcaloid care apare în anumite plante medicinale din familia Solanaceae cum este măselarița (Hyoscyamus niger). Această plantă este folosită în scop medicinal doar la indicațiile medicului, în doză mare poate duce la otrăvire. Atropina stimulează sistemul nervos central, cortexul cerebral, accelerează bătăile inimii, crește presiunea intraoculară, scade secreția de salivă, dar și secrețiile pancreasului și a glandelor sudoripare. În doze mari poate da stări de agitație, convulsii, halucinații și chiar poate provoca paralizie.
Chinina
Din arborele de chinină (Cinchona pubescens) este folosită în tratamentul tahicardiei, pentru încetinirea ritmului inimii, în cazuri de malarie. Scoarța de chinină este utilizată la fabricarea unor medicamente. Chinina se folosea cu mult timp în urmă pentru tratamentul tulburărilor digestive, infecțiilor și febrei.
Rezerpina
Are proprietăți de normalizare a serotoninei din creier, are efect hipotensiv, ajută în cazuri de hipertensiune arterială și psihoze. Acest alcaloid se găsește în planta Rauwolfia serpentina, rădăcina-șarpelui sau iarba-șarpelui care crește în Asia. Planta este folosită în India pentru tratamentul insomniei, bolilor mintale, mușcăturilor de șarpe. Administrarea plantei se face doar la indicațiile medicului deoarece prin folosirea în doze mari poate da tulburări circulatorii și cardiace.