Oamenii se plâng frecvent de tulburări de somn, mulți au chiar forme cronice ale acestora, care se manifestă și la adulți și la copii. Din păcate, în ultimii ani, din cauza stresului și a altor factori durata medie de somn la oameni a scăzut. Potrivit sondajelor tot mai mulți oameni dorm mai puțin de 7 ore pe noapte, recomandat fiind 7-8 ore pentru a fi odihnit.
Consecințele tulburărilor de somn pot fi devastatoare asupra sănătății omului
Lipsa de somn, oboseala, somnolența reprezintă cauze ale accidentelor rutiere, scăderii performanței la muncă, stărilor de nervi, reducerii capacității de memorie și concentrare, neatenției, lipsei de răbdare, predispunerii la conflicte de muncă.
Orice persoană care nu doarme bine noaptea și are stări de somnolență în timpul zilei suferă de tulburări de somn. Una din cele mai frecvente probleme de somn este insomnia, care poate deteriora starea fizică a unei persoane. Aceasta este o stare care apare la persoanele adulte, îndeosebi la femei și presupune dificultatea de a adormi și de a avea un somn fără întreruperi. Cauzele insomniei sunt diverse: bolile acute, disconfortul fizic, tulburările emoționale, lumina puternică, zgomotul, tulburările psihice, de anxietate, de dispoziție, consumul de medicamente, apneea, sindromul picioarelor neliniștite.
Apneea de somn este foarte periculoasă deoarece poate pune viața bolnavului în pericol. Este vorba despre încetarea respirației timp de 10 secunde în timpul somnului, apare mai ales la persoanele care sforăie. Din păcate apneea de somn poate da complicații cardiace și este întâlnită la persoanele care au vârsta înaintată, care suferă de obezitate sau de anumite anomalii la regiunea facială.
Tulburări de somn pot să apară în copilărie și la vârsta adultă. Copiii pot avea coșmaruri și pot suferi de somnambulism. La adolescență se poate manifesta somnolența din timpul zilei, astfel de tineri dorm mai mult decât trebuie. La adulții tineri apare insomnia, iar după vârsta de 40-50 de ani se manifestă apneea de somn.
Mulți oameni se plâng de o tulburare neurologică de mișcare care are denumirea de sindromul picioarelor neliniștite (un sindrom de circulație periferică) și care apare și la adulți și la copii. Simptomele sunt de furnicături și înțepături în membrele inferioare, aceastea se accentuează în timpul somnului și astfel pot împiedica odihna organismului.
Pentru a combate insomnia trebuie să se meargă devreme la culcare (la ora 22), dormitorul să fie bine aerisit și să fie liniște, să se evite somnul în timpul zilei, să se renunțe la obiceiul de a consuma alimente după ora 19, să se reducă consumul de cafea și fumatul (acestea nu sunt indicate după-amiaza și seara), să se facă exerciții fizice ziua și nu înainte de somn, să se recurgă la terapii de relaxare (cum sunt meditația, o baie caldă, meloterapia, yoga).
Insomnia la persoanele depresive se tratează cu medicamente antidepresive. Dacă insomnia este cauzată de anumite boli, aceastea trebuie tratate cu ajutorul recomandărilor primite de la medic, prin administrarea unor medicamente corespunzătoare. Pentru a preveni tulburările de somn trebuie redus consumul de alcool, stresul, abuzul de medicamente, fumatul, trebuie tratate bolile cronice și dus un stil de viață echilibrat.