Sindromul piriformis este o boală neuromusculară destul de rară și apare atunci când mușchiul piriformis comprimă nervul sciatic. Apare datorită unor spasme musculare din cauza posturii incorecte a corpului, sau unor traumatisme și leziuni. Sindromul piriformis este adesea confundat cu alte afecțiuni deoarece simptomele sale imită pe cele ale acestora (de exemplu pe ale sciaticii).
Mușchiul piriformis îndeplinește funcția de rotire a șoldului, dar este implicat activ și în procesul de mers pe jos și sprijin pe picior. Este mic și are forma unei piramide, ce pornește din fața vertebrelor sacrale, apoi parcurge zona bazinului și ajunge în vârful femurului. Coloana vertebrală are 5 grupuri de vertebre și anume: cervicale sau la ceafă, toracice sau în zona pieptului, lombare sau în regiunea inferioară a spatelui, sacrale sau între fese și coccigiene sau coccis.
Pe sub acest mușchi piriformis trece nervul sciatic care parcurge distanța de la coloana vertebrală în jos până la degetele picioarelor. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp. Sciatica este durerea care coboară spre picior și poate progresa până în tălpi. La fel ca la această boală, durerea apare datorită compresiei nervului sciatic și în cazul sindromului piriformis. În plus, durerea poate fi mai intensă în perioadele lungi de urcat scările sau de stat jos, în timpul mersului pe jos mult timp sau la alergare.
Principalele simptome ale sindromului piriformis sunt: durere intensă, imposibilitatea de a face anumite mișcări în zona articulației șoldului datorită disconfortului creat, senzație de amorțeală și de furnicături în zona feselor și de-a lungul nervului sciatic. Durerea este ascuțită și se simte mai mult în zona feselor și a șoldurilor. De asemenea, durerea poate fi simțită și în pulpa piciorului și zona inferioară a spatelui.
La sindromul pirirformis tratamentul incepe cu masaj și exerciții de stretching. De asemenea, un medic poate recomanda un tratament cu medicamente antiinflamatoare. Tratamentul se poate face prin fizioterapie, cu ultrasunete, prin odihnă, cu terapie prin masaj și medicamente de ameliorare a simptomelor.
Unul din cele mai simple exerciții pe care le poți face acasă și care te ajută la intinderea piriformisului este următorul: trebuie să folosești o saltea de gimnastică, să te așezi pe ea, culcat pe spate, ții genunchii îndoiți în unghi drept, te sprijini pe tălpi.
Dacă simți durerea pe partea stângă trebuie să pui glezna stângă deasupra genunchiului drept. Apoi trebuie să ridici încet genunchiul spre piept, pui mâna dreaptă pe genunchiul stâng și il tragi spre partea dreaptă. De asemenea, cu mâna stângă apuci glezna piciorului stâng și tragi în sus spre umărul stâng. Trebuie să menții poziția un minut. Foarte important este să nu forțezi piciorul și să nu întinzi prea mult.
Dacă simți durerea pe partea dreaptă trebuie să pui glezna dreaptă deasupra genunchiului stâng. Apoi trebuie să ridici încet genunchiul spre piept, pui mâna stângă pe genunchiul drept și il tragi spre partea stângă. De asemenea, cu mâna dreaptă apuci glezna piciorului drept și tragi în sus spre umărul drept. Trebuie să menții poziția un minut. Foarte important este să nu forțezi piciorul și să nu întinzi prea mult.
Un astfel de exercițiu se face cu pauze și se repetă de câteva ori. Spatele trebuie să fie drept, nu trebuie deloc să te indoi din talie. Realizat în fiecare zi, exercițiul reduce spasmele mușchiului piriformis dar și durerea care se simte din cauza acestui sindrom.