De mai bine de patru secole traista ciobanului este cunoscuta ca planta medicinala hemostatica. In popor este cunoscuta si sub numele de buruiana de friguri, arior, coada pisicii, pascuta, punga babei, pastele cailor, punga popii, straita popii, tasculita sau pungulita pastorului. Este o planta foarte valoroasa, datorita efectelor sale terapeutice. Infloreste din luna martie pana in luna noiembrie.
Traista ciobanului este o planta ierboasa, inalta de 50 cm, foarte raspandita in toata tara, in campii si in zonele deluroase, in locuri necultivate dar si in culturi, pe marigini de drum, santuri, gradini etc. Locurile in care creste sunt insorite, sau cu putina umbra, in zonele umede si uscate, in pamant afanat si in pamant batatorit. In locurile uscate, batatorite si luminoase, inaltimea ei poate fi numai de 10 cm si poate fi lipsita de ramificatii.
In locurile umede si umbroase, cu sol afanat, traista ciobanului atinge inaltimea maxima, produce frunze bazale intregi si groase, iar tulpina ei se ramifica bogat. Are florile albe, mici, ce alcatuiesc o inflorescenta de forma unui ciorchine. De tulpina atarna fructele care sunt mici capsule in forma de inimioara. Animalele ierbivore sunt foarte amatoare sa consume aceasta planta, mai ales primavara imediat ce zapada se topeste, cand ea rasare si este proaspata si verde.
De la aceasta planta se recolteaza toata partea aeriana, in lunile aprilie si mai. Metoda de recoltare este prin smulgere, cand se obtin si frunzele de la baza plantei. Apoi, prin taiere, se indeparteaza radacinile. Daca planta creste deasa, fara multe specii in amestec, recoltarea se poate face prin cosire. Apoi se indeparteaza celelalte specii de plante cosite.
Se usuca in locuri calde si umbroase. Din 5 kg de parti aeriene proaspat recoltate, rezulta 1 kg planta uscata, fara radacini, cu sau fara frunze bazale, care trebuie sa-si pastreze culoarea verde deschis, cu flori mici albe si fructe necoapte, fara miros, si cu gust amarui. Se ambaleaza in saci de hartie.
Moduri de folosire a acestei plante medicinale
Ceaiuri sau infuzii – se adauga o lingurita de planta la ¼ l de apa clocotita si se lasa 2-3 min.
Comprese cu aburi – se pun 2 maini de planta proaspata sau uscata pe o sita deasupra unui vas cu apa fierbinte. Planta muiata in urma actiunii aburilor se pune in panza si apoi se aplica in diferite zone ca o compresa.
Tinctura – planta proaspat culeasa, se taie si se pune intr-o sticla. Apoi se adauga rachiu de fructe sau secara de 40 grade, se inchide bine sticla si se tine 2 saptamani la caldura sau la soare. Tinctura din plante proaspete este foarte eficienta.
Bai de sezut – cca. 100 g planta se tine in apa rece in cursul zilei, seara se strecoara si se incalzeste tare (fara a fierbe), apoi se amesteca cu apa de baie.
Tratamente cu traista ciobanului in diferite boli si afectiuni
Hemoragii diferite – ceaiul din aceasta planta, consumat in cantitati de 3 cani /zi ajuta in hemoragii intestinale si stomacale, hemoragii nazale, in metroragii (sunt hemoragii uterine). Planta are un extraordinar efect hemostatic. De asemena la ranile sangerande, infuzia are un foarte bun efect hemostatic.
In cazul unor menstruatii abundente, se bea ceai, 2 cani/ zi, timp de 10 zile. La pubertate, ceaiul ajuta la reglarea ciclului. Se recomanda in hemoragii renale, 2 cani/ zi de ceai din traista ciobanului combinat in parti agale cu o alta planta medicinala – coada calului. In hemoragii uterine sunt indicate 3-4 cani de ceai/ zi care se realizeaza din 30 g de planta infuzata la 1 l de apa clocotita. La hemoragii nazale, se introduce in nara sangeranda, un tampon de vata imbibat cu suc din traista ciobanului proaspata. Fructele crude strivite se aplica pe plagi, oprind sangerarea acestora.
Hemoroizi – in acest caz sunt recomandate baile de sezut, mici clisme, sau spalaturi cu infuzie calduta din aceasta planta.
Sani umflati – la mamele care alapteaza, se aplica comprese cu planta. De asemenea comprese reci cu ceai din 60 g planta fiarta si strivita marunt, se aplica pe sanii ofiliti pentru a-i revigora.
Hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala – aceasta planta medicinala regleaza si circulatia sangelui. Se prepara un ceai din planta si se consuma 2 cani/ zi pana la reglarea circulatiei sangelui.
Boli musculare – se maseaza local cu tinctura de traista ciobanului si intern se beau 4 cani de ceai de cretisoara. Acest tratament ajuta in atrofia musculara.
Prolaps intestinal – se maseaza zona cu tinctura de traista ciobanului si se beau 4 cani/ zi de ceai de cretisoara in care s-au pus si 2-3 picaturi de tinctura de traista ciobanului. Tratamentul se face 10 zile.
Hernie inghinala – se fac frectii locale cu tinctura de traista ciobanului si se beau cate 4 cani/ zi de ceai de cretisoara, timp de 1-2 luni.
Prolaps uterin sau histeroptoza – necesita acelasi tratament ca la hernia inghinala.