Din păcate stresul a ajuns inevitabil în viața oricui. Totuși prea mult stres în viața ta îți poate afecta sănătatea fizică și emoțională, stresul fiind un precursor al problemelor psihologice (depresie, anxietate), dar și al declanșării unor boli grave (ulcer, sindrom de intestin iritabil). Stresul are consecințe fizice palpabile asupra organismului, din cauza lui apare riscul de creștere a tensiunii arteriale și a tensiunii musculare, de încetinire a digestiei și creștere a nivelului de colesterol din sânge, și chiar de a suferi de atac de cord sau de atac cerebral.
S-a ajuns la concluzia că aspectele spirituale benefice ajută la menținerea sănătății. Nu trebuie să fii o persoană foarte credincioasă ca să practici anumite învățături caracteristice multor religii și care te ajută să te liniștești, să elimini stările de stres, depresie și nervozitate. De exemplu poți să-ți faci o relație adevărată, bazată pe iubire și să încerci să o păstrezi cât mai mult timp.
Acest lucru îți va aduce bucurie și liniște sufletească, ceea ce este important pentru sănătate. Alte sfaturi pe care le oferă religia sunt: să-i ajuți pe cei din jur și astfel să te simți mai bine; să fii bun și respectuos cu oamenii și astfel îți vei consolida legăturile sociale; să fii recunoscător pentru lucrurile frumoase care ți se întâmplă și astfel vei atrage și alte situații pozitive în viața ta.
În multe religii, la slujbe se propăvăduiește iertarea, speranța și iubirea, toate acestea pot contribui la menținerea unei bune sănătăți emoționale. De asemenea, alte aspecte benefice pentru organismul tău sunt: să ai grijă de sănătatea ta, să mănânci alimente sănătoase, să dormi destul noaptea, să consumi cu moderație băuturi alcoolice, să nu fumezi, să ții posturile dar cu o alimentație corectă alcătuită din fructe și legume, și desigur fără a te înfometa (deoarece astfel sigur te îmbolnăvești).
Stresul produce durerea de cap. Aceasta este uneori greu de tratat mai ales dacă este cauzată de stres, anxietate, stări de nervozitate și tensiune. Potrivit cercetătorilor majoritatea durerilor de cap sunt dureri de tensiune, dar pot fi și semne ale unor boli sau ale anumitor probleme de sănătate. Pentru a preveni durerile de cap evită situațiile stresante, tensionate, conflictele, alcoolul și fumatul.
Când simți că ești stresat și nu mai poți, ia o pauză, poți scăpa de anxietate, de stări negative și de stres prin meditație. Când ești nervos este inutil să îți spună cineva să te calmezi sau să te relaxezi. Tu singur trebuie să încerci să faci ceva în acest sens, și anume: să te așezi într-o poziție confortabilă, să te concentrezi pe respirație, să încerci să te eliberezi de gândurile negative și problemele din mintea ta. Poți asculta și muzică deoarece acest lucru te va relaxa.
Dacă ai fost stresat un timp îndelungat, să nu te miri că te-ai îngrășat. Corpul va reacționa la stres, va avea dificultăți de absorbție a nutrienților din alimente și astfel în organismul tău vor apărea carențe de vitamine și minerale, dar și acumulări de grăsime în jurul taliei.
Când ai probleme și ești stresat nu te ambiționa să le rezolvi singur de fiecare dată. Renunță la orgoliu și cere ajutorul cuiva, deoarece în doi te vei descurca mai bine și mai ușor. Fii recunoscător când cineva este lângă tine la greu și vei vedea că astfel vei fi ajutat și cu altă ocazie, din nou. Legăturile sociale bune sunt importante pentru o stare emoțională echilibrată și de aceea trebuie păstrate.
Stresul și lipsa de afecțiune pot cauza dureri de spate. Specialiștii au ajuns la concluzia că anumite probleme dar și lipsa de afecțiune pot fi cauze ale unor dureri la coloana vertebrală. De exemplu pierderea unui loc de muncă, conflictele de la serviciu, certurile din familie și alți factori psihologici pot da dureri de spate.
Dacă ai moralul scăzut, ești stresat, nervos și tensionat, poți avea tulburări ale sistemului nervos, tulburări mintale dar și dureri la spate. În general din cauza problemelor foarte stresante din viață, apare tendința de a sta ghemuit, abătut și pe gânduri, de a merge cocoșat, cu umerii aduși în față și spatele aplecat, și de a avea o postură incorectă a corpului și a coloanei vertebrale.
Potrivit cercetătorilor există o legătură între problemele psihologice și starea de sănătate a spatelui, de aceea atunci când o persoană se plânge la medic de dureri frecvente de spate, acesta îi va cerceta cauzele, examinând-o din mai multe puncte de vedere, nu doar fizic. Pentru a preveni durerile de spate:
- rămâi activ prin practicarea exercițiilor fizice care îți pot consolida muculatura spatelui și cea abdominală
- nu sta aplecat sau cocoșat deoarece astfel îți deformezi coloana vertebrală în zona superioară a spatelui
- alege cu atenție ce alimente consumi pentru a nu ajunge la obezitate, grăsimea în zona abdominală poate pune presiune mare asupra spatelui.
Stresul se poate combate printr-un regim alcătuit din alimente neprelucrate, prin activitate fizică ce limpezește mintea, somn odihnitor noaptea, prin reducerea consumului de cafea, meditație, exerciții de respirație profundă, ceaiuri din plante medicinale, practicarea unui hobby, aromaterapie, masaj, vacanță la mare sau la munte, plimbări zilnice în aer liber, etc. Nu uita că stresul afectează mai ales sistemul nervos și organele digestive, iar astfel se poate suferi de numeroase boli, unele chiar foarte grave.