Cum să depășești frica, stresul și anxietatea, cu ceaiuri din plante medicinale

0
349

Încă de anul trecut, a crescut incidența anxietății în rândul oamenilor, datorită numeroaselor incertitudini, care au apărut odată cu pandemia. Anxietatea se declanșează din cauza creșterii de hormoni ai stresului în organism – cortizol și adrenalină – dar și de substanțe inflamatorii – citokine.

Un factor delanșator al anxietății este îngrijorarea, care este o parte mentală. Oameni au devenit neliniștiți, agitați, stresați din cauza pandemiei de coronavirus, a pericolelor reale sau mai puțin reale. Ei ajung să experimenteze senzații fizice, cum ar fi: palpitații, apăsare în zona pieptului, amețeli, oboseală, greață, tremurături, iritabilitate, concentrare slabă, dureri de cap.

Află în acest articol cum pot fi depăște stările negative, de stres, frică, anxietate.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cele mai bune ceaiuri liniștitoare din plante medicinale
  2. Meditația calmează frica, stresul și anxietatea

1. Cele mai bune ceaiuri liniștitoare din plante medicinale

Experții în grădinărit spun că: „Petrecerea timpului pentru îngrijirea plantelor reprezintă o modalitate foarte bună de a vă îngriji sănătatea mentală. Această activitate este plină de satisfacții și ajută în creșterea stimei de sine.”

Există multe plante cu efect de vindecare sau ameliorare a unor afecțiuni mentale, fiecare are proprietățile sale speciale, benefice, fapt pentru care merită să fie cultivate chiar în propria grădină. În acest mod, vă puteți bucura și de frumusețea naturală a pământului și a plantelor și de mișcare în aer liber, în grădina dvs.

Plante care reduc simptomele stresului și anxietatea

Lavanda

Această plantă medicinală are un miros relaxant, care oferă multe beneficii oamenilor. Mirosul de lavandă calmează stările de agitație și de nervi, ajută în tratamentul depresiei și anxietății.

Ceaiul de lavandă este foarte bun pentru organism:

  • Ameliorează stresul și oboseala, reduce anxietatea și depresia
  • Are proprietăți liniștitoare, asigură un somn bun noaptea
  • Calmează durerile și crampele musculare
  • Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, ajută la curățarea organismului.

Uleiul esențial de lavandă calmează și liniștește stările de irascibilitate, frică, anxietate, ajută în regăsirea echilibrului psihic. Acest preparat are și alte beneficii:

  • Revigorează sistemul imunitar
  • Echilibrează sistemul nervos
  • Reduce simptomele stresului la nivel emoțional
  • Combate depresia și anxietatea
  • Este un excelent remediu pentru durerile de cap și insomnie.

Iasomia

Iasomia este recomandată oamenilor care suferă de anxietate, deoarece calmează corpul și asigură un somn bun și odihnitor, benefic pentru sănătate. Se recomandă o cană de ceai de iasomie seara, înainte de culcare.

Și uleiul esențial de iasomie este eficient în îndepărtarea stărilor de anxietate și depresie, reglarea funcțiilor sistemului nervos, calmarea durerilor de cap, eliminarea stesului și tulburărilor emoționale.

Menta

Studiile cercetătorilor au arătat că menta sporește vigilența și ajută în calmarea stărilor de agitație după o zi stresantă.

Ceaiul de mentă are efecte bune pentru sănătatea organismului:

  • Ameliorează simptomele de răceală
  • Calmează durerile de cap și migrenele
  • Reduce stresul, îmbunătățește somnul
  • Are efect benefic asupra sistemului nervos.

Uleiul esențial de mentă – beneficii:

  • Diminuează stresul, anxietatea și stările de tensiune
  • Reduce irascibilitatea, furia, frustrarea
  • Stimulează sistemul imunitar al organismului.

Mușețelul

Mușețelul este cunoscut deja pentru proprietățile sale calmante, sedative, de ameliorare a stărilor de anxietate, pentru a asigura un somn liniștitor. Mușețelul este un antibiotic natural, care calmează problemele digestive și ale tractului gastro-intestinal.

Citește și:  Gemul din flori de papadie, un preparat cu proprietati medicinale

Ceaiul de mușețel are numeroase beneficii pentru organism:

  • Ajută în tratamentul răcelii, bronșitei, inflamației sinusurilor și căilor respiratorii superioare
  • Ameliorează tulburările digestive, ale rinichilor și vezicii biliare
  • Calmează durerea menstruală
  • Scade tensiunea arterială, reduce durerile de cap și migrenele
  • Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii
  • Reduce stresul și anxietatea.

Vezi aici un video despre 6 remedii naturale pentru anxietate, stres și atacuri de panică:

2. Meditația calmează frica, stresul și anxietatea

Meditația este una din cele mai populare forme de relaxare, aplicată de mulți oameni. Prin meditație oamenii se calmează, scapă de stres și anxietate. Unii dintre ei fac meditație seara pentru a putea dormi mai bine, mai ales cei care sunt copleșiți de stările de depresie și anxietate și care suferă de insomnie. După câteva minute de meditație, ei se calmează și au somnul mai bun și liniștitor.

Există oameni care fac meditație zilnic, unii meditează dimineața, iar asta a devenit pentru ei un fel de ritual. După această ședință de meditație, ei se simt mai bine întreaga zi, sunt mai calmi, mai echilibrați, au o liniște interioară.

Meditația reprezintă cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine, pentru starea ta interioară, de liniște.

Meditația reduce stresul și crește concentrarea

Despre meditație se spune că reduce stresul și îmbunătățește puterea de concentrare. În ziua de azi, mulți oameni au ajuns să sufere de epuizare mentală, stres, anxietate, iar aceste stări se pot ameliora prin această terapie.

Prin meditație, te concentrezi asupra prezentului, elimini gândurile negative și stările de anxietate. Gândurile negative produc oboseală creierului și scad puterea de concentrare. Prin meditație se elimină aceste gânduri inutile și se crește puterea de concentrare.

Meditația este o tehnică practicată și de oamenii de afaceri, deoarece s-a dovedit științific că această metodă poate crește cu 50% puterea de concentrare (se aplică 20 minute de meditație timp de 4 zile). În plus, meditația reduce simptomele stresului, anxietatea, ceea ce este important pentru oameni.

Prin meditație se obține o stare de relaxare, se ameliorează hipertensiunea arterială, se reduc crizele de anxietate și depresie și asta îmbunătățește sănătatea.

Studiile cercetătorilor sugerează că meditația are diverse efecte asupra stărilor mentale, reduce chiar și atacurile de panică. Cercetătorii recomandă meditația ca metodă de calmare a simptomelor acestor afecțiuni la oameni, mai ales că ei experimenteză astfel de stări negative din cauza pandemiei de coronavirus.

Cercetătorii spun că prin meditație se restabilește funcția unei anumite zone din creier (hipocampus), care este asociată cu memoria. Această zonă este afectată de depresie și de o formă de anxietate denumită Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). Prin meditație se obțin beneficii cognitive și emoționale, se poate trata depresia, anxietatea, se poate ameliora durerea, se scapă de frică și se obține o stare de bunăstare generală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.