Durerea de cap și durerea de spate – Când aceste dureri devin periculoase?

0
171

Cele mai frecvente dureri intense, cu care se confruntă oamenii, sunt durerea de cap și cea de spate. În ziua de azi, anxietatea și durerea de cap apar deseori, având în vedere stresul creat de pandemia de coronavirus. Uneori, cauzele acestor dureri pot fi total inexplicabile, spun cercetătorii.

Navigare rapidă în articol:

 1. Durerea intensă de cap
 2. Cum se previne durerea de spate

1. Durerea intensă de cap

Durerea de cap apare ca simptom în infecțiile acute de COVID-19, spun medicii. La pacienții care au avut coronavirus:

 • În 97,7% din cazuri a apărut sindromul acut de oboseală
 • În 91,2% din cazuri a apărut durerea de cap.

Desigur infecția a provocat și alte simptome (febră, tuse, respirație dificilă, dureri musculare) pe parcursul dezvoltării ei. Oboseala și durerea de cap sunt însă cele mai comune simptome întâlnite la pacienți. În cazurile mai grave apar simptome de pneumonie severă, acumulare de lichid în alveolele mici ale plămânului (sau sindrom de dresă respiratorie acută), șoc septic care poate duce la deces.

Cercetările arată că majoritatea durerilor de cap apar din cauza unor afecțiuni de bază. Ele reprezintă un simptom al unei probleme de sănătate.

De asemenea, specialiștii spun că durerea de cap moderată nu este cauzată neapărat de o problemă gravă de sănătate, care să poată pune viața în pericol.

Durerea de cap periculoasă

În cazul în care este vorba despre o durere de cap intensă, care tinde să fie periculoasă, medicii precizează că apar și anumite semne distinctive, care sunt ușor de depistat și nu trebuie ignorate. Ei recomandă ajutor de urgență când simptomele sunt distinctive, în următoarele situații:

 • Când durerea de cap este gravă, intensă și apare în scurt timp, brusc, în doar câteva secunde; dacă simți că durerea crește treptat, în mai puțin de un minut și devine insuportabilă; unii oameni care au experimentat o astfel de durere spun că ar fi cea mai gravă dintre toate
 • Când durerea de cap pare inițial să fie ca în alte momente, dar tinde să se agreveze, să se înrăutățească după un timp, în cel mult o oră
 • Când este vorba despre migrene, care se repetă cu acceași intensitate, sau care tind să se agraveze și sunt însoțite de alte simptome senzoriale, pete în vedere sau furnicături
 • Când apare durerea de cap însoțită de stări de greață, de vărsături sau chiar leșin.

Durerea de cap poate fi un simptom de accident vascular cerebral

În acest caz, de accident vascular cerebral, apare o durere de cap intensă dar și alte simptome, care trebuie cunoscute și anume:

 • Slăbiciune bruscă în corp, mai ales în braț și picior
 • Amorțeală în anumite zone ale corpului (ale feței, brațului, piciorului, mai ales pe o parte a corpului)
 • Probleme bruște de mers, slăbiciune, amețeală, pierderea echilibrului și a coordonării
 • Confuzie bruscă, probleme de exprimare a gândurilor și de înțelegere a vorbirii
 • Dificultăți de trezire, probleme de vedere la un ochi sau la ambii ochi
 • Cefalee bruscă severă care apare din cauze necunoscute și chiar stări de leșin.
Citește și:  Care activități sunt un factor de risc pentru spate – Tu știi cum să te ferești de durerile de spate?

Când apar astfel de simptome, mergeți de urgență la medic (chemați salvarea), deoarece ele pot fi semne și simptome ale unui accident vascular cerebral.

Conform studiilor cercetătorilor, femeile tinere ar putea avea un risc mai mare de accident vascular cerebral decât bărbații tineri, din cauza unor factori:

 • Sarcina, pilulele contraceptive
 • Anumite afecțiuni, migrene, tulburări autoimune
 • Obiceiurile nesănătoase care pot îmbolnăvi inima și vasele de sânge.

Și un studiu realizat în Olanda arată că incidența de accident vascular cerebral ischemic la femeile cu vârsta de 18-44 de ani este mai mare și a crescut cu 23% într-un deceniu.

Alte aspecte despre durerea de cap

Când apar dureri de cap neobișnuite și acestea se înrăutățesc nu doar atunci când stai în picioare, dar și atunci când stai întins în pat, înseamnă că aceste dureri pun presiune pe măduva spinării sau pe creier, iar asta se întâmplă din cauza unor fenomene de coagulare a sângelui în creier. Durerea de acest fel poate da stări de vărsături. Oamenii trebuie să știe ce poate semnala o durere de cap însoțită de stări de vomă.

Sfaturi de la medici:

 • Nu vă concentrați prea mult asupra durerii de cap
 • Comparați durerea de cap cu alte dureri pe care le-ați avut în ultima perioadă de timp, sau în ultimele luni
 • Vedeți dacă durerea de cap se agravează din cauza unor medicamente, citiți prospectul acestora pentru a afla efectele adverse
 • Observați simptomele, dacă sunt de migrene, cefalee sau dureri de cap mai ușoare
 • Fiți atenți la noile semne distinctive ale durerii de cap, dacă apar stări de amețeală, greață și vărsături.

2. Cum se previne durerea de spate

Cea mai eficientă metodă prin care se poate preveni durerea de spate este prin sport. Orice activitate fizică este bună pentru menținerea sănătății corpului. Slăbirea activității musculare poate duce la un stil de viață scăzut sau nesănătos.

În mod normal, oamenii trebuie să facă sport în fiecare zi, sau mișcare în mod frecvent. Există foarte multe exerciții prin care ei își pot antrena mușchii și își pot îmbunătăți condiția fizică.

Chiar și yoga ar putea fi privită ca un antrenament de gimnastică și nu neapărat ca o ideologie. Sunt multe exerciții de yoga care se concentrează pe menținerea sănătății coloanei vertebrale.

Dacă o persoană simte dureri acute de spate, trebuie să mergă la medic deoarece acesta îi poate recomanda un tratament cu medicamente calmante, antiinflamatoare, care elimină simptomul creat.

Sănătatea coloanei vertebrale poate fi restabilită și prin înot. Mișcarea în apă elimină kg pe care le poartă coloana vertebrală. Antrenamentul la piscină este recomandat pacienților care doresc restabilirea sănătății spatelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.