Această boală infecțioasă este produsă de Neisseria Gonorrhoeae, un diplococ Gram negativ care aderă la mucoasa uro-genitală. În majoritatea cazurilor, boala se transmite pe cale sexuală. În cazuri rare se poate transmite de pe lenjeria murdară.
Medicii spun că incidența bolii este de trei ori mai mare la bărbați comparativ cu femeile. La bărbați infecția apare în primă fază la uretră și apoi la organele genitale. La homosexuali există un risc crescut de a dezvolta gonoreea rectală.
Dacă infecția gonococică afectează uretra anterioară apare o secreție galbenă-verzuie destul de abundentă, iar canalul urinar este înroșit. Prin tratament cu antibiotice se poate combate infecția, în lipsa acestuia infecția ajunge și la uretra posterioară și astfel apar simptome de arsură și durere în timpul micțiunii, spasme enervante și nevoia frecventă de a urina. Traptat stările se agravează, erecțiile devin dureroase, apare puroiul, iar eliminarea urinei se realizează cu dificultate ca în cazul cistitei.
În cazuri grave se pot produce complicații care constau în infectarea ductelor parauretrale, apariția abceselor la glandele sebacee parafrenice, infectarea glandelor Morgagni și Littre ce devin ca niște noduli de-a lungul uretrei, infectarea glandelor Cowper ce creează dureri perineale și micțiuni dificile. Prin contactul mucoasei genitale cu puroiul din uretră se infectează spațiul prepuțial și pot să apară eroziuni ale glandului.
O altă complicație a gonoreei este prostatita gonococică care se manifestă prin micțiuni dureroase, spasme vezicale după urinat, ejaculări accidentale, erecție dureroasă, eliminare dureroasă a scaunului. Infecția produce inflamația, umflarea și obstrucția ductelor excretorii ale prostatei. De asemenea și veziculele seminale se pot infecta și dacă este distrus epiteliul acestora scade fertilitatea. De la veziculele seminale infecția poate ajunge la ductul deferent și la epididim, se formează abcese, apar stări proaste de frisoane, febră, umflarea pielii scrotale și obturarea canalului epididimar.
Gonoreea poate fi asimptomatică la femei, mai ales la început. Infecția se transmite la orificiul uretral și la cervix, la uretră și canal anal. Gonoreea se manifestă ca o cistită, poate fi o cervicită gonococică și o uretrită gonococică. În primul caz este infectat epiteliul cervixului care este sensibil la gonococi, colul prezintă edem, este roșu, are o secreție galbenă-verzuie. În situația în care este infectată uretra (în uretrita gonococică) apar secreții purulente, edem și roșeață la orificiul uretral, probleme la urinare.
Dacă apar inflamații, edem, roșeață și stări dureroase la labia mare înseamnă că au apărut complicații ale gonoreei. Infectarea zonei vulvovaginale reprezintă o altă complicație a bolii, la fel și infectarea tractului urinar sau a altor părți ce țin de organele genitale. Endometrita gonococică este o infecție și inflamație a cavității uterine, a mucoasei uterine, care se manifestă prin durere, menoragie, menstruație foarte abundentă. Boala se agravează în caz de menstruație, avort, sarcină.
Dacă este infectată și vulva și perineul apar simptome de inflamație, acumulare excesivă de lichid în spațiile intercelulare sub formă de edem, eroziune, inflamație, formare și eliminare de puroi. Dacă infecția ajunge la ovare se produc abcese ovariene și se pot forma tumori inflamatorii chiar la organele adiacente.
La homosexuali există riscul de a se produce gonoreea rectală. Simptomele sunt de durere locală, secreții rectale, sângerare, spasme rectale. Mucoasa rectală este înroșită, poate avea secreții purulente și poate sângera. Gonoreea rectală se vindecă treptat dar este o sursă de contaminare a organelor sexuale.
Infecția de acest gen la ochi poate să apară la nou-născut datorită contactului cu secrețiile infectate ale mamei în timpul nașterii. Pleoapele se umflă, ochiul devine roșu, apar secreții cu puroi și posibilitatea de a forma conjunctivita bulbară. În cazuri grave pot să apară ulcerații la cornee. Adulții care au infecții gonoreeice la ochi datorită contactului direct cu agentul patogen pot dezvolta conjunctivită severă. În ambele situații simptomele sunt asemănătoare iar tratamentul se face cu antibiotice.
Cum se tratează gonoreea? Tratamentul se face în funcție de severitatea bolii, se ține cont de faptul că infecția este în stare incipientă sau s-a ajuns deja la complicații. La pacienții cu infecții uretrale, ale canalului cervical uterin sau ale rectului se aplică un tratament cu antibiotice (ca de exemplu: tetraciclină, amoxicilină, ampicilină, rifampicină). Astfel de medicamente sau alte antibiotice sunt prescrise de medic și trebuie folosite în doza stabilită de acesta. Tratamentul se respectă întocmai de persoana infectată și de partener pentru a preveni reinfectarea reciprocă și răspândirea bolii.