Îngrijirea bolnavilor după intervenții chirurgicale pe aparatul uro-genital este la fel ca în cazul oricărei operații. Bolnavii trebuie supravegheați permanent, se verifică la intervale de timp stabilite de medic, temperatura, pulsul, tensiunea arterială, precum și cantitatea și aspectul urinei prin analiză de laborator (dacă prezintă hematurie), iar din analiza sîngelui se va determina azotemia.
După intervenții chirurgicale la rinichi se va supraveghea mai ales tubul de dren, cantitatea de urină colectată se va nota în foaia de observație, dacă se aplică o sondă uretrală permanentă, urina va fi captată în colectoare sterile. Igiena bolnavului va fi riguros păstrată pentru a nu crea infecții, alimentația și rehidratarea se fac la fel ca la orice intervenție chirurgicală, cât mai corect.
După intrevenția chirurgicală la vezica urinară se va asigura eliminarea urinei prin sondă permanentă, capătul sondei va fi introdus într-un urinar curat așezat între coapsele bolnavului. Urinarul va fi golit, spălat, dezodorizat de câte ori este necesar.
După intrevenția chirurgicală la prostată, la îngrijirea bolnavului se va ține cont de vârstă. Se va supraveghea aparatul circulator, respirator, precum și prevenirea formării escarelor. După intervenția chirurgicală pe organe genitale externe, pentru îngrijirea bolnavului este necesar în primul rând îngrijirea plăgilor, prevenirea hemoragiilor și a infecțiilor. Păstrarea igienei organelor operate este sarcina principală de îngrijire după intervențiile chirurgicale.