O durere de gât nu este o boală în sine, deci nu trebuie să te îngrijorezi; ea este de fapt un simptom care provoacă un disconfort foarte neplăcut la gât și înghițire. Iarna, riscul de a suferi de durere de gât apare la copii și adolescenți, dar și la adulți, în general la persoanele cu imunitatea scăzută.
Care sunt principalele remedii care pot calma rapid o durere în gât?
Navigare rapidă în articol:
1. Ceaiuri din plante medicinale pentru durerile de gât
O durere de gât este uneori extrem de neplăcută, pentru că apare acea senzație de uscăciune, zgârieturi și usturime în gât, umflare și dificultate la înghițire. De multe ori, durerea de gât este însoțită și de tuse, iar asta afectează calitatea somnului. Există o serie de ceaiuri din plante medicinale, care calmează durerile de gât și anume:
Ceaiul de mentă cu miere
Consumul de ceai de mentă cu miere ajută în calmarea durerii de gât și are și alte beneficii:
- Are proprietăți antivirale, antimicrobiene, antibacteriene
- Susține sistemul imunitar al organismului
- Are efect expectorant și calmant
- Ajută la eliberarea sinusurilor, stimulează decongestia nazală
- Reduce tusea și inflamația gâtului.
Ceaiul din turmeric
Acest ceai este mai puțin folosit la noi, el este frecvent utilizat în India. Turmericul este un condiment hrănitor care are proprietăți antioxidante și poate ajuta în ameliorarea inflamațiilor căilor respiratorii.
Ceaiul din turmeric este un bun remediu pentru afecțiunile respiratorii, reduce inflamațiile, fluidifică mucusul din căile nazale înfundate, calmează presiunea sinusurilor, previne durerile de cap și atenuează durerea de gât.
Ceai de ghimbir
Rădăcina de ghimbir este un adevărat medicament pentru imunitate. Având în vedere proprrietățile ei, ar fi indicat să fie utilizată în fiecare ceai de plante medicinale (tei, mentă, mușețel, soc, cimbru, lemn dulce, sunătoare și altele).
De regulă, ceaiul din rădăcină de ghimbir este foarte bun în cazuri de gripă, răceală, infecții virale și respiratorii. Acest ceai ajută în calmarea tusei și a durerilor de gât. Ghimbirul are proprietăți antinflamatorii, are vitamine B și C, are uleiuri esențiale, ajută în prevenirea și tratamentul răcelilor și a bolilor tractului respirator. Pentru a ameliora gustul puțin înțepător al ghimbirului puteți adăuga în ceai miere.
Ceai de rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce este considerată, încă din cele mai vechi timpuri, un bun remediu pentru durerile de gât. Ea este un bun tratament și pentru bufeuri, indigestie, eczeme, acnee, reflux acid, arsuri la stomac și alte tulburări ale stomacului, tuse, boli hepatice, infecții bacteriene. Radăcina de lemn dulce are peste 300 de compuși dintre care unii au efecte antiinflamatorii, antivirale puternice și antibacteriene.
Ceaiul din lemn dulce calmează durerile de gât și poate ameliora și alte probleme de sănătate.
Acest ceai are proprietăți antibacterine și antiinflamatorii și poate ajuta în tratamentul afecțiunilor tractului respirator superior. Glicirizina din rădăcina de lemn dulce ameliorează simptomele de astm și poate ajuta chiar și în tratamnetul bolii de ulcer peptic. De asemenea, prin proprietățiile antioxidante, rădăcina de lemn dulce combate atacul nociv al radicalilor liberi în organism, astfel previne distrugerea celulelor, stimulează imunitatea și reduce inflamația cronică.
2. Alte remedii naturale pentru durerile de gât
Sirop de muguri de pin cu miere
Acesta este un bun remediu pentru afecțiunile respiratorii. Siropul de muguri de pin cu miere are efect antiseptic, antibacterian, expectorant al secrețiilor bronșice. Este recomandat în cazuri de febră, tuse, durere de gât, bronșită, răceală, laringită. Siropul este un bun dezinfectant pentru gât.
În cazul tusei este nevoie de un bun expectorant, iar siropul de muguri de pin are această calitate.
Sirop de pătlagină
Acest sirop se poate cumpăra de la plafar. El este recomandat în cazuri de tuse uscată, are vitamina C și substanțe care protejează căile respiratorii de inflamații și iritații. Siropul din frunze de pătlagină are efect emolient, ajută la eliminarea secreților bronșice. Frunzele acestei plante medicinale au o substanță care este un bun remediu pentru combaterea bacteriilor și ameliorarea inflamațiilor din căile respiratorii. De asemenea, vitamina C ajută la regenerarea celulelor și consolidarea imunității organismului.
Sucul din ridiche neagră și miere
Acesta este un bun remediu pentru tusea convulsivă și durerile de gât. Se face suc dintr-o ridiche neagră, se adaugă miere în raport 1:1 și se amestecă în baie de apă. Se consumă câte o linguriță de 5 ori pe zi.
Ridichea neagră are numeroase proprietăți benefice pentru organism:
- Este un bun antibiotic natural, curăță ficatul de toxine
- Normalizează pofta de mâncare
- Are proprietăți sedative pentru sistemul nervos
- Are vitamine A, B și C, dar și proteine, fier, sodiu, calciu, zinc
- Ajută la buna funcționare a tractului digestiv, are proprietăți diuretice
- Are efect antialergic, antibacterian
- Este recomandată în cazuri de răceală, oboseală, viermi intestinali, afecțiuni pulmonare, alergie, bronșită, astm, tuse, dureri de gât, dispepsie.
Sirop de ceapă
Acest sirop este bun pentru tratamentul răcelii, are proprietăți antibacteriene, curăță tractul respirator, calmează tusea și durerile de gât. Siropul de ceapă are acțiune expectorantă, diuretică, subțiază mucusul acumulat din cauza gripei sau răcelii, crește rezistența organismului la infecții.
Sirop de cimbru
Siropul de cimbru este un bun remediu contra tusei și durerilor de gât, ajută la consolidarea sistemului imunitar și prevenirea bolilor cauzate de infecții.
Șodou cu lapte și miere
Acesta este cunoscut drept leacul bunicii pentru durerile de gât. Se realizează din lapte cald, gălbenuș de ou și miere. Se freacă gălbenușul cu miere și apoi se toarnă laptele cald și se amestecă. Se poate îndulci și cu zahăr dar mierea este mai bună pentru durerile de gât.
Mierea este un produs natural, bio, care conține numeroase substanțe bioactive (vitamine, minerale, micro și macroelemente, flavonoide, enzime), are proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii și antifungice. Mierea susține sănătatea, crește imunitatea organismului și poate calma tusea și durerile de gât.