Cum tratam enteropatia glutenica sau boala celiaca? Este periculos sa mananci paine?

0
595
Cum tratam enteropatia glutenica sau boala celiaca Este periculos sa mananci paine

Inainte de a raspunde la intrebarea daca este periculos sa mananci paine, ar trebui sa aflam daca avem nevoie de paine. Ei bine, in general painea este realizata din faina si apa, la care se adauga praf de copt, sare, drojdie si bicarbonat de sodiu. Acasa gospodinele adauga si lapte, zahar, eventual anumite condimente.

Painea este o importanta sursa de nutrienti, contine proteine, minerale, glucide, fibre alimentare si vitamine. Prin consumul ei se elimina substantele nocive din organism si se scade colesterolul.

Pentru unii oameni insa painea este un aliment periculos si in acest caz ne referim la cei care au diabet zaharat (ei trebuie sa-si limiteze consumul de paine) sau la persoanele care sufera de boala celiaca sau enteropatia glutenica (acestea nu pot tolera glutenul din paine).

Enteropatia glutenica este o boala inflamatorie a intestinului subtire. Ea se caracterizeaza prin atrofia vilozitara intestinala si sindromul de malabsorbtie si este cauzata de contactul mucoasei intestinului cu proteinele denumite gluten care se gasesc in grau, orz si secara. Aceasta boala apare datorita unor factori genetici, de mediu sau imunologici.

Factorii de mediu (glutenul) au efect asupra persoanelor genetic susceptibile. O astfel de atrofie la nivelul intestinului subtire apare ca urmare a atacului imunologic si inflamator necorespunzator al limfocitelor T asupra intestinului, mai exact asupra mucoasei acestuia. O astfel de situatie apare la persoanele care sunt predispuse la boala si consuma gluten.

Glutenul sau mai exact gliadina (care este o parte a glutenului) poate produce o alergie sau sensibilitate la anumite persoane care au un deficit oligopeptidazic genetic. O astfel de substanta se gaseste in cereale precum sunt cele folosite in paine, respectiv grau, orz, secara. In general gliazina la astfel de persoane poate afecta mucoasa intestinala si activa limfocitele K provocand leziuni asupra mucoasei, pierderea vilozitatilor si aparitia bolii.

gluten

Simptomele in caz de enteropatie glutenica sunt:

  • Persoana in cauza simte ca este balonata, insa are pofta de mancare si chiar observa ca i-a crescut apetitul. Apar dureri la nivelul abdomenului, acest lucru arata ca situatia este destul de grava, ca au aparut complicatii (afectiuni maligne de tipul limfomului intestinal, carcinomului orofaringian sau scuamos, adenocarcinomului intestinal, anemie, deficit nutritional, afectiuni extraintestinale, infertilitate). In cazul cand durerile sunt abia simtite este vorba despre un caz mai usor, boala este la inceput.
  • Datorita sindromului de malabsorbtie apar stari de diaree, cu miros ranced al fecalelor si aspect lucios.
  • Stari de astenie, flatulenta, scaderea in greutate.
  • La copii boala da simptome de diaree, abdomen voluminos, deshidratare, diaree severa, acidoza, probleme de crestere, scadere in greutate.
Citește și:  Hipotiroida și hipertiroida – Ce efect au hormonii toroidieni asupra organismului și a stării de sănătate

Cel mai simplu mod de tratament in acest caz este sa se excluda glutenul din dieta timp de 4-6 ani. Dupa o astfel de dieta indelungata pacientul se va simti mai bine, vor fi ameliorate problemele de tranzit intestinal, de malabsorbtie, iar mucoasa intestinului subtire se va regenera.

Conform medicilor, o persoana bolnava de enteropatie glutenica trebuie sa tina regim toata viata. Dieta fara gluten inseamna ca este obligatoriu sa consume alimente care nu au deloc gluten, deci fara faina de secara, grau, orz. Astfel de cereale pot fi inlocuite cu ovaz (dar fara gluten, uneori poate avea aceasta substnata din cauza macinarii la morile de grau) porumb, hrisca, soia, cartofi.

Painea trebuie scoasa din alimentatie, al fel si alte produse de panificatie cum sunt biscuitii, torturile dar si prajiturile. Trebuie eliminate sosurile, berea, inghetata, mustarul, bulionul, supele, pastele. Atentie mare la medicamente, suplimentele alimentare si in general la produse care contin gluten ca stabilizator alimentar, conservant sau aditiv. Trebuie citit intotdeauna prospectul produselor.

Enteropatia glutenica este destul de greu de depistat, simptomele ei pot face ca persoana sa fie initial diagnosticata cu alta boala mai mult sau mai putin grava decat aceasta. Astfel ea poate fi asociata cu boala Addison, sindromul Tumer, diabetul zaharat de tip I, sindromul Down, boala Basedow sau tiroida autoimuna.

Boala enteropatia glutenica apare mai ales la rudele de gradul I, poate fi in stare latenta pana la varsta de 11 ani apoi sa se manifeste simptomatic, sau poate sa fie tinuta sub control prin dieta si tratament si sa se dezvolte mai tarziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.