Exista diferite afectiuni, boli congenitale, infectii, boli ereditare, alergii si alte motive care pot afecta cavitatea nazala si sistemul respirator si provoca curgerea nasului.
Cauzele curgerii nasului
Alergiile sau rinita alergica apare ca o reactie secundara la medicamente si se manifesta prin secretii nazale mari, sau ca o reactie la granulele de polen sau alte substante din mediul incojurator (praf, par, pene, mucegai, etc). Poate fi sezoniera, perena, alergica sau nonalergica. Pot sa apara scurgeri nazale si chiar sangerari nazale, stranut, polipi nazali, cearcane intunecate la ochi, inflamarea mucoasei sinusurilor.
Rinita infectioasa este o boala acuta care apare datorita unor agenti patogeni: bacterii, virusi, ciuperci. Daca sistemul imunitar este bun organismul poate sa lupte cu acesti germeni si atunci boala tine cateva zile, nu duce la complicatii dar se manifesta si prin acest simptom de curgere a nasului.
Sinuzita, infectia si inflamarea sinusurilor provoaca curgerea nasului. In nas se formeaza leziuni si ulceratii pe sinusuri din cauza bacteriilor ce au patruns in cavitatea nazala, se formeaza polipi nazali, acele formatiuni care sunt periculoase deoarece impiedica respiratia. Blocarea ostiilor din sinusurile frontale, sfenoidale si etnoidale contribuie la scaderea nivelului de oxigen, retinerea bacteriilor in zona acestora si umplerea peretilor sinusurilor cu puroi. Astfel de infectii in caile respiratorii apar in cazuri de gripa si guturai si duc la aparitia secretiilor nazale abundente, la lezarea sinusurilor, la disfunctii ale cililor sau perisorilor de pe peretii sinusurilor.
Infectia cu Rhinovirus poate cauza scurgeri nazale mari. Acest agent infectios apare frecvent la om si se dezvolta la temperaturi de 33-35 grade Celsius. Se transmite prin aerosoli, prin stranut, picaturi de saliva de la persoanele deja bolnave la cele sanatoase, prin atingerea unor lucruri contaminate. Simptomele sunt foarte clare: apare durerea de gat, durerea de cap, pierderea apetitului, slabiciune musculara, congestie nazala, tuse, stranut, curgerea sau infundarea nasului, oboseala si o stare generala proasta.
Rujeola sau pojarul este o boala extrem de contagioasa de natura infectioasa care se datoreaza virusului rujeolic. Bolnavii au simptome specifice: scurgeri nazale, stari febrile mari, eruptii pe suprafata pielii, secretii oculare si tuse. Boala apare mai ales in perioada copilariei. La copiii foarte mici poate da complicatii mari daca nu este tratata la timp, corespunzator.
Anomaliile congenitale de la nivelul cavitatii nazale pot duce la aparitia unor afectiuni. Astfel de boli congenitale includ o structura anormala a scheletului facial, cum este de exemplu o deviatie de sept.
Poliomelita este o boala virala infectioasa, contagioasa cauzata de poliovirusi. Afecteaza copiii cu varsta mai mica de 5 ani si poate da simptome de greata, varsaturi, letargie, febra, stare de slabiciune, de rau, tuse, dureri abdominale, curgerea nasului, dureri de gat, roseata in gat, gastroenterita, enterocolita, cresterea temperaturii corpului la 38 grade Celsius, suferinta la nivelul picioarelor, sensibilitate si probleme ale pielii, somnolenta, si alte probleme ce apar in cazuri grave.
Bolile virale (din categoria carora face parte si rinoreea) sunt o posibila cauza a curgerii nasului. Aceasta boala (rinoreea) este suficient de neplacuta avand in vedere faptul ca afecteaza membranele mucoase ale nasului, provocand umflarea lor. De asemenea secretiile nazale sunt abundente, cantitatea de mucus din nas impiedica respiratia si apare necesitatea ca aceasta sa se faca pe gura.
In cazul acestei boli este clar ca sistemul imunitar al organismului bolnavului este slabit si deci se impune consolidarea acestuia prin tratament corespunzator. Trebuie reduse procesele inflamatorii de la nivelul cavitatii nazale deoarece in caz contrar apar complicatii, inflamatia ajunge de la sinusuri in zona maxilarelor, la urechea medie, la frunte si se poate suferi de otita medie, sinuzita, iar in situatii grave pot fi afectate auzul si mirosul, pana la pierderea acestor simturi.