Atingerea ochilor cu mâinile murdare crește riscul de a dezvolta infecții oculare, blefarită, conjunctivită, alergii oculare, ruperea vaselor de sânge și alte afecțiuni. Acest obicei apare în mod frecvent la oameni, mai ales din cauza oboselii sau a unor senzații neplăcute la ochi. Deși pare un gest oarecum normal, el produce anumite consecințe nedorite mai ales dacă este realizat cu mâinile murdare.
Ce probleme pot fi cauzate prin frecarea ochilor cu mâinile murdare?
Atingerea ochilor cu mâinile murdare este o mare greșeală. Spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalități prin care se pot proteja ochii de boli. Prin urmare, pentru a ne menține sănătatea ochilor trebuie să ne spălăm pe mâini înainte de a ne freca la ochi. În acest fel se poate preveni răspândirea germenilor și a bacteriilor, devoltarea infecțiilor respiratorii și altele.
Infecții oculare
Microbii de pe mâini pot ajunge la nivelul ochilor prin acest obicei despre care am spus mai sus. În acest mod, crește riscul de infecții oculare, cum ar fi de exemplu: urciorul sau conjunctivita.
Urciorul începe cu un punct roșu dureros și este o infecție bacteriană a glandelor sebacee la baza genelor, la marginea pleoapelor. Frecarea ochilor nu este recomandată pentru că această infecție produce inflamarea țesutului ochiului. Prin urmare, un coș moale se poate agrava și se poate umfla, apoi va avea un vârf galben ascuțit care după un timp se sparge și drenează. Pentru vindecare este necesar un tratament (eventual cu antibiotice pentru combaterea infecției bacteriene), pentru a preveni și complicațiile.
Conjunctivita este una dintre problemele asociate cu frecarea ochilor cu mâinile nespălate. O astfel de infecție poate da simptome foarte neplăcute: ochi injectați, mâncărime la ochi și la pleoape, inflamație și infecție la membrana pleoapelor și altele. Conjunctivita poate fi declanșată și de alergii, de fumul de țigară, leziuni oculare, substanțe chimice, farduri expirate și altele.
Există multe bacterii ce pot cauza conjunctivită, ca de exemplu: stafilococi, pneumococi, herpes, Chlamydia, Haemophilus. Ținând cont de toate acestea, este clar că atingerea ochilor cu mâinile nespălate este o mare greșeală, având în vedere câte bacterii pot ajunge pe mâini.
Febra fânului, alergia la polen
Conform statisticilor, în lume, una din cinci persoane suferă de reacții alergice din cauza polenului în timpul sezonului de înflorire a plantelor. Una dintre acestea este de pildă ambrozia – care poate cauza reacții alergice vara. Această buruiană înflorește vara, mai exact din iulie până în septembrie, a devenit invazivă în anumite zone și provoacă daune sănătății oamenilor. Ea trebuie evitată de persoanele care sunt predispuse la alergii sau care suferă de alte probleme de sănătate (ex. astm bronșic), pentru că polenul ei este foarte puternic și produce simptome neplăcute.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt: tuse răgușită, lăcrimare excesivă, roșeață la ochi, erupții pe piele, mâncărime la ochi, congestie nazală, umflare la ochi.
Polenul de mesteacăn este de asemenea un factor care poate cauza reacții alergice.
În cazul unei afecțiuni numite febra fânului, apar simptome precum: tuse, strănut, alergie la polen, congestie nazală, ochi roșii, mâncărime la ochi, durere de cap. În astfel de probleme, oamenii au tendința de a se freca la ochi, pentru a-și calma mâncărimea. Acest obicei de a atinge și freca ochii nu este bun pentru că poate predispune la alte complicații. Când ești îngrijorat de anumite simptome produse de alergii, trebuie să mergi la un medic specialist în alergologie și dermatologie. În acest fel poți primi un tratament eficient pentru alergii și pentru a preveni complicațiile acestora.
Blefarita
Medicii spun că blefarita apare atunci când glandele sebacee de la baza genelor sunt înfundate, infectate și asta produce iritații, înroșirea ochilor. Această boală este dificilă (pentru că produce durere la pleoape, mâncărime, înroșirea albului ochilor dacă un vas de sânge este rupt) și poate fi produsă de frecarea ochilor cu mâinile murdare sau în timpul alergiilor.
Înroșirea ochilor
Prin frecarea ochilor poate să apară și înroșirea ochilor. Asta se întâmplă din cauza bacteriilor, sau a inflamării vaselor de sânge mici de la ochi. Această reacție poate să apară brusc la ochi când acesta este iritat de ceva.
De regulă, ochii se înroșesc în caz de blefarită, conjunctivită, alergii oculare, leziuni oculare sau ochi uscați. Pentru astfel de boli și afecțiuni există diferite cauze, dar și atingerea ochilor cu mâinile murdare reprezintă un factor de risc.
În caz de ochi uscat apar simptome precum: durere, lăcrimare, vedere încețoșată.
Și lentilele de contact pot cauza uneori probleme. Dacă acestea nu sunt corespunzătoare și creează un oarecare disconfort, nu mai trebuie purtate. În plus, dacă apare senzație de mâncărime, trebuie de evitat atingerea ochilor cu mâinile. Acest sfat este valabil și în alte cazuri când apare durere sau alte simptome la ochi.
Când apar probleme la ochi trebuie consultat un medic sau un farmacist. Există tratamente de autoîngrijire, cum ar fi: soluții și picături pentru ochi uscați, picături cu antibiotice, alte medicamente. Cel mai bine este să se ceară sfatul unui medic specialist în boli de ochi.