Orjeletul sau urciorul nu trebuie confundat cu salazionul. Ambele sunt afectiuni care apar la nivelul pleoapelor superioare ori inferioare, mai exact la glandele sebacee, insa sunt diferite.
Orjeletul extern sau urciorul este un proces infectios local de obicei de origine stafilococcica care implica o mica glanda sebacee de la baza unei gene, de pe pleoapa inferioara sau superioara. Are aspectul unei mici umflaturi, este de culoare rosie, poate ajunge la dimensiunea cea mai mare dupa 3 zile. In stadiul final se sparge, dreneaza si se vindeca cam in 7 zile.
Orjeletul poate aparea si la o glanda sebacee din interiorul pleoapei. Acest proces infectios este mai mare decat urciorul tipic, vindecarea se produce mai greu, iar in medicina este numit orjeletul intern.
Salazionul nu este o infectie, ci o reactie cronica neinfectiosa, mai exact o inflamatie a glandelor sebacee profunde ale pleoapei superioare sau inferioare. Se dezvolta in 3 saptamani si nu da simptome de durere la nivelul ochiului.
Cauzele aparitiei orjeletului (urciorului) si salazionului
Orjeletul apare mai frecvent la adulti decat la copii datorita nivelului ridicat de androgeni respectiv a vascozitatii crescute la nivelul glandelor sebacee. Atingerea pleoapelor cu mainile nespalate poate aduce bacterii in zona ochilor si cauza infectia locala. Prin apasarea uneia dintre pleoape se cauzeaza iritarea glandelor sebacee si producerea urciorului.
Utilizarea exagerata a unor produse cosmetice poate favoriza iritatii la nivelul pleoapelor. Conturul pentru ochi, rimelul, tusul de ochi sunt produse care in cazul in care sunt contaminate cu bacterii pot crea infectii destul de grave la ochi. Astfel de produse cosmetice nu se folosesc mai mult de 6 luni pentru ca exista riscul sa dezvolte bacterii care apoi infecteaza pleaopele ochilor.
Praful care poate sa intre in ochi sau poluantii de aer pot duce la aparitia acestor afectiuni. Blocarea porilor glandelor sebacee provoaca salazionul si orjeletul intern. Salazionul apare in momentul in care porii glandelor sebacee nu mai dreneaza sau cand orjeletul intern se agraveaza si vindecarea se produce foarte greu.
Specialistii in medicina au aratat ca persoanele care au un nivel ridicat de colesterol in sange prezinta un risc mai mare de a dezvolta urcior sau salazion. Folosirea prosoapelor de baie la comun, a produselor cosmetice poate fi un mijloc usor de a lua infectia de la alte persoane bolnave.
Atingerea frecventa a ochilor cu mainile mai ales cand exista o alta infectie in organism poate duce la raspandirea acelei infectii si la nivelul pleoapelor.
Simptome si diagnostic
Orjeletul extern are forma unei macule de culoare rosie ce apare pe suprafata pleoapei, chiar de-a lungul liniei genelor. In 3 zile aceasta ajunge ca un cos sau o papula mica, rosie si moale. Aceasta are un cap respectiv un varf ascutit galben unde acumuleaza puroi (un lichid galben sau alb) si care dupa 3 zile se sparge si se scurge. Poate da senzatie de lacrimare a ochiului si durere in zona pleoapei. In scurt timp se vindeca si nu mai ramane nici un semn la nivelul pleoapei.
Orjeletul intern este mai profund la nivelul pleoapei. Are aproximativ aceleasi simptome cu orjeletul extern sau urciorul.
Salazionul da simptome de durere oculara, senzatie de disconfort la nivelul pleoapei. Daca porii glandelor sunt blocati in interiorul lor se formeaza materii care pot duce la crearea unui chist sub piele si inflamatii profunde. O astfel de inflamatie si tumefiere poate ajunge pana la nivelul sprancenelor, deci si in zona din jurul ochiului si astfel in cazuri grave poate afecta si vederea. Dezvoltarea salazionului este lenta, dureroasa si se vindeca uneori in cateva luni.
In cazuri usoare salazionul poate fi confundat cu urciorul. Examinarea pleoapei se face foarte atent de catre un medic specialist, care va pune un diagnostic si va recomanda un tratamnet corespunzator. In general in cazuri mai dificile medicul va analiza fluidul din interiorul umflaturii pleoapei si va determina tipul de bacterie ce a provocat infectia. Apoi va indica tratamentul medicamentos pentru combaterea respectivei infectii.
Metode de tratament
Cand afectiunea este minora se prescriu unguente si picaturi pentru ochi care in scurt timp dau rezultate, ajuta in procesul de vindecare. In farmacii sunt produse oftalmologice si unguente pentru astfel de afectiuni, ele trebuie folosite intotdeauna dupa citirea prospectului pentru a vedea exact modul de aplicare si a verifica care sunt efectele secundare.
Este interzis sa se sparga fortat urciorul sau salazionul cu degetele, prin strangere intre buricele degetelor. Capul urciorului trebuie sa se sparga singur, in caz contrar se poate accentua infectia si ajunge la complicatii nedorite.
Aplicarea de comprese umede, caldute pe pleoape timp de 10 minute poate favoriza vindecarea. Aceste comprese pot debloca porii acelor glande sebacee care nu dreneaza si astfel se ajuta procesul de vindecare. Compresele se realizeaza din tifon, se moaie in apa calda dar nu ferbinte. Intotdeauna mainile trebuie bine spalate inainte de aplicare tratamentului.
In cazul in care infectia este accentuata si ajunge la nivelul superior al pleoapei si la spranceana iar vindecarea intarzie este necesara interventia unui medic specialist. Acesta va face o incizie la urcior si va produce drenarea acestuia spre a grabi procesul de vindecare. Tratamentul final va fi pe baza de medicamente antibiotice de tipul unguentelor sau a picaturilor pentru ochi.