De ce te doare splina? Remedii cu plante medicinale și regim pentru splină mărită

0
3

Splina face parte din sistemul limfatic și are funcții hematologice și imunologice. Ea filtrează sângele și îndepărtează globulele roșii deteriorate. De asemenea, splina stochează leucocite pentru sistemul imunitar, care sunt globule albe responsabile de apărarea organismului.

Splina variază în mărime și greutate în funcție de cantitatea de sânge pe care o conține. Ea cântărește în jur de 150 de grame. Tot sângele din corp trece prin splină la fiecare aproximativ 90 de minute. Splina are rol în îndepărtarea celulelor moarte din sânge și este numită și inima sistemului limfatic. Dacă splina funcționează bine atunci și alte organe vor funcționa normal, cum ar fi: pancreasul, ficatul, rinichii, plămânii, inima, vezica urinară, tractul gastro-intestinal.

Un lucru important de știut este că splina este un organ foarte sensibil, supus diverselor boli. Tulburările de splină pot cauza oboseală, slăbiciune musculară, pierderea apetitului, greață și altele.

De ce te doare splina?

O splină mărită anormal poartă numele de splenomegalie și poate fi cauzată de o serie de boli, precum: septicemie, febră glandulară, boala Hodgkin, leucemie, anemie hemolitică, malarie, sifilis, febră tifoidă. Slăbirea splinei poate afecta inima, poate produce simptome de: puls slab, palpitații, scăderea memoriei. Splina poate fi afectată și de gândurile negative, de stările de nervi.

Prin examinare medicală o splină mărită este ușor de palpat, ea devine mai fermă și poate fi simțită cu mâna. Mărirea splinei apare în caz de anemie, infecții, tumori. Splina poate suferi leziuni sau boli, iar asta produce durere, mărirea ei și alte complicații. Durerea de splină se simte atunci când persoana respectivă face un efort fizic, atinge abdomenul sau tușește.

O splină mărită indică anumite modificări cauzate de boli și are nevoie de mai mult sânge. Dacă cantitatea de sânge primită este insuficientă, unele părți sunt deteriorate și produc durere acelei persoane. O splină mărită captează și stochează mai multe globule roșii decât este necesar, duce astfel la anemie și este mult mai probabil să se rupă decât o splină normală, sănătoasă. În cazul unei rupturi, pericolul este să apară o hemoragie severă, care poate fi chiar fatală dacă nu este tratată imediat.

Splina este susceptibilă de leziuni în diferite grade, provocând sângerări. Unele tipuri de cancere pot afecta de asemenea splina și cauza durere și alte probleme de sănătate.

Citește și:  Ce manifestări apar la tricomoniaza urogenitală?

Tratament cu plante medicinale pentru splină mărită

Simptomele în caz de splină mărită sunt: durere în locul unde se află acest organ, umflare în abdomen, durere ce radiază spre umărul stâng, disconfort abdominal, stare generală de rău, oboseală excesivă, scăderea poftei de mâncare, slăbire, frisoane, dificultăți de respirație, febră, apariția unor pete roșii pe piele, sângerare.

Ceaiul de echinaceea este utilizat în medicina populară pentru că ajută în tratamentul bolilor cronice și acute, al infecțiilor. Această plantă medicinală ajută la curățarea sângelui și a sistemului limfatic, dar și la stimularea producției de globule albe.

Infuzia de rădăcină de cicoare ajută la curățarea splinei și îmbunătățirea funcției pancreasului.

Lemnul dulce este un bun remediu pentru splină mărită. El poate intensifica recuperarea, stimulând formarea și eficiența celulelor sanguine și a anticorpilor.

Usturoiul este indicat în acest caz deoarece ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor de toate tipurile, inclusiv acelea care au devenit rezistente la antibiotice.

Ceaiul de salvie este un excelent imunostimulant.

Ceaiul de păpădie îmbunătățește circulația limfatică și are efect tonic, antibacterian.

Infuzia de cimbru stimulează circulația limfei, are acțiune antifungică, antivirală și antibacteriană.

Ceaiul de mușețel ajută splina și se bea zilnic.

Ginsengul favorizează producerea de globule albe și roșii, crește imunitatea și încurajează organismul să facă față eficient stresului. Ginsengul ajută în recuperarea organismului după boală.

Infuzia de pelin curăță splina și se bea cu 30 de minute înainte de masă.

Ceaiul de coada-calului stimulează circulația limfei, combate infecțiile cu virusuri, reduce inflamațiile, ajută la echilibrarea hormonală și la îmbunătățirea funcției urinare.

Regim pentru splină mărită

Sucul de rodie îmbunătățește sănătatea splinei. Se bea un pahar de suc de rodie pe zi.

Sucul de varză albă susține splina. Se bea suc de varză de 3 ori pe zi, cu cel puțin jumătatea de oră înainte de masă.

Pentru a avea o splină sănătoasă, regimul trebuie să conțină alimente precum:

  • Mere, caise, fructe de pădure
  • Busuioc, cardamom, ceai verde, spirulină
  • Flugi de ovăz, urzici, mărar, turmeric
  • Morcovi, semințe de cânepă
  • Propolis, ghimbir, hrean, oregano.

De asemenea, pentru a menține sănătatea splinei trebuie o bună hidratare, se bea 2 litri de apă plată pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.