Degeraturile sunt leziuni ce apar in general la nivelul mainilor, picioarelor, nasului si urechilor – extremitatile sunt foarte vulnerabile la frig. Acestea apar datorita temperaturii sub -10 grade Celsius, dar ele pot sa apara si din cauza unor vanturi reci. Pe timp de iarna picioarele au tendinta sa inghete mult mai repede decat celelalte extremitati datorita contactului prelungit cu zapada. Acestea apar in momentul in care organismul nostru incearca din rasputeri sa supravietuiasca.
In mod normal, temperatura corpului este de 37 de grade Celsius, dar daca afara este foarte frig pot foarte usor sa apara degeraturile. De ce? Este foarte simplu. Organismul vrea sa se protejeze si de aceea in mare parte sangele se va indrepta catre organele vitale, iar la extremitati fluxul va fi incetinit. In cazul in care nici imbracamintea nu este adecvata pentru sezonul friguros, ai toate sansele sa intampini unele probleme.
Exista foarte multe cauze care pot duce la inghetarea unor parti ale corpului: oboseala, alcoolismul, imbracamintea si incaltamintea nepotrivita in timpul anotimpului rece, infectii, diabet, probleme cu tiroida, s.a.m.d. Alpinistii, salvamontistii, soldatii, oamenii care nu au un adapost sunt cei mai expusi unor astfel de traumatisme. Pentru ei este extrem de important sa recunoasca o problema inainte ca ea sa se manifeste pentru a sti cum sa reactioneze in aceasta situatie.
Exista doua tipuri de degeraturi: cele normale si cele grave. In cazul celor normale trebuie sa stii ca ele nu vor avea urmari. Pielea isi schimba usor culoarea ajungand la un galben – gri. In acest moment nu se va simti niciun fel de durere insa aceasta va aparea cu siguranta atunci cand portiunea ingheteta va incepe sa se incalzeasca. Cele doua tipuri se impart in patru grade: la gradul I nu vei avea probleme, dar cele de la II la IV se clasifica ca fiind grave.
Manifestare si actiune
In prima faza, persoana afectata va avea o senzatie dureroasa de arsura, iar pielea se va inrosi. Dupa ceva timp segmentele care sufera incep sa se umfle, sa se inroseasca si mai tare si sa devina din ce in ce mai dureroase. Cu cat degeratura este mai avansata, cu atat persoana afectata nu isi va mai simti portiunea inghetata. Atunci cand incepi sa simti o usoara amortire a unei parti a corpului incearca sa iti misti degetele de la maini si cele de la picioare pentru ca in acest fel repui sangele in circulatie in acele zone.
Actioneaza imediat pentru ca nu este de gluma. Portiunile afectate incep sa se invineteasca si din aceasta cauza se poate ajunge chiar si la amputarea membrului afectat. Ai grija pentru ca dupa aceasta problema pot sa apara si altele: arterite si probleme ale organismului atunci cand este expus la temperaturi scazute. Pentru a evita degeraturile nu ezita sa iti lovesti usor picioarele unul de altul sau sa bati din palme. In cazul in care dupa aceste „exercitii” nu incepi sa iti simti membrele inseamna ca leziunea se agraveaza. Nu sta intr-un singur loc. Actioneaza! Trebuie sa te duci imediat intr-o incapere incalzita.
Daca este posibil incearca sa iti scufunzi in apa calda membrele ce au de suferit in urma frigului. Temperatura ei nu trebuie sa fie foarte ridicata pentru ca in acest caz te poti opari dar nu vei simti nimic. Daca vrei sa stii temperatura potrivita pentru „imbaiere”, scufunda cotul in apa.
Daca il poti tine acolo fara sa te arzi, apa este numai buna. In cazul in care degeraturile s-au produs la picioare evita pe cat posibil sa mergi. Acest lucru poate afecta foarte mult tesutul. Daca ai probleme cu mainile, nu le freca si nu le lovi intrucat consecintele nu sunt de neglijat. Incalzirea corpului se va face treptat iar in tot acest timp se vor administra lichide la temperatura camerei. Pe masura ce te incalzesti, trebuie sa bei lichide din ce in ce mai calde.
Prevenire
Pe timp de iarna incearca sa faci tot posibilul si sa iti acoperi partile corpului ce sunt vulnerabile la frig: cap, gat, urechi, maini. Daca le-ai acoperit sa stii ca nu scapi de degeraturi. Protectia mainilor si picoarelor se va face cu lucruri largi care sunt impermeabile. Poarta manusi, fular si caciula. Chiar daca parul nu va mai fi aranjat asa cum trebuie, gandeste-te doar ca sanatatea ta este pe primul loc. Cu toate ca incerci sa tii la silueta incearca sa consumi mai multe calorii pe timp de iarna.
Te vor ajuta cu singuranta sa te protejezi mai bine de frig. Nu exagera cu spalatul fetei si membrelor pentru ca in acest fel cureti stratul natural de grasime ce are rolul de a te proteja. Daca lucrezi intr-un mediu in care transpiri trebuie sa te schimbi cat de repede poti. Daca nu faci acest lucru si „infrunti” frigul, poti face pneumonie. Imbraca-te mai larg si poarta incaltari mai largi pentru ca in acest fel iti vei lasa sangele sa circule foarte bine la nivelul extremitatilor si vei evita degeraturile.