Salvia este o plantă medicinală aromatică folosită frecvent în scop terapeutic și curativ. Face parte din familia Lamiaceae și este o plantă perenă erbacee care poate crește înaltă de până la 80 cm. Este cunoscută și cu numele de jaleș sau jaleș de grădină și cu denumirea științifică de Salvia officinalis.
De la salvie se folosesc frunzele și inflorescențele sale deoarece au în compoziția lor substanțe importante pentru sănătate și anume: alcaloizi, vitamine P și PP, linalol, ulei volatil, taninuri catechice, substanțe triterpene pentaciclice, substanțe flavone, fitosteroli, acid oleanolic, principii amare diterpenice și altele. Semințele de salvie au o cantitate semnificativă de grăsimi.
Salvia are proprietăți importante terapeutice și profilactice: bactericide, antiinflamatoare, hemostatice, antimicrobiene, antiseptice, astringente, tonice, de relaxare, anestezice, antispasmodice, antipiretice, etc.
Salvia este un bun remediu pentru afecțiunile sistemului digestiv.
Ceaiul din salvie este recomandat în cazuri de boli de rinichi, ficat, stomac, vezică urinară. De asemenea, este de ajutor în tratamentul bolilor tractului gastrointestinal, pentru ameliorarea simptomelor de colită, gastrită, enterocolită, colecistită, tulburări biliare, stază biliară, colici. Are efect astringent foarte bun, de aceea vindecă diarea.
Salvia este eficientă în tratamentul bolilor infecțioase, inflamatorii ale gâtului și gingiilor, dar si dermatologice sau de piele, deoarece are acțiune antimicrobiană și antibacteriană. Este folosită mai ales în cazuri de gingivită, bronșită, angină pectorală, oreion, pulpită, amigdalite, degerături, eczeme, psioriazis, stomatită, abcese dentare, secreții mari rinofaringosinuzite, astm, traheobronșită, laringită.
Proprietățile hemostatice o fac să fie utilizată în tratamentul bolilor circulatorii, în boli de articulații, vene varicoase, artroză sau altele de acest gen. Are și acțiune antipiretică de aceea este recomandată în stări febrile și boli care se manifestă prin transpirație cum este tuberculoza. Este utilă și pentru vindecarea afecțiunilor ginecologice cum sunt de exemplu: amenoreea, menometroragii, dismenoree, vaginită trofică, leucoree, tulburări de flux menstrual.
Poate fi utilă și în tratamentul afecțiunilor nervoase, a tulburărilor psihologice, deoarece are efect relaxant și calmant pentru sistemul nervos și întregul organism. Ceaiul din salvie are efect bun asupra stării interioare, are rol bun în înlăturarea emoțiilor ce pot afecta corpul fizic, cum sunt plânsul, suspinul, senzația de ,,nod în gât˝, sau cele care apar din cauza depresiei, suprasolicitării, asteniei neuropsihice, a agitației sau anxietății.
Salvia consolidează sistemul imunitar al organismului. Are efect de prevenire a bolilor, de reducere a riscului de a dezvolta procese inflamatorii. Planta este apreciată de specialiștii în domeniul medical și pentru efectul său de restaurare și regenerare a pielii.