Descoperă puterea mugurilor de molid! – Suplimentul perfect de vitamina C pentru imunitate

0
4

Molidul sau frumosul „brad de Crăciun” are primăvara muguri moi, flexibili, de culoare verde deschis, care sunt comestibili și sunt folosiți în medicina populară la ceaiuri, decocturi și infuzii.

Lăstarii tineri de molid sunt foarte gustoși, puțin acrișori, bogați în vitamina C. Perioada de recoltare a mugurilor de molid este mai-iunie. Uneori perioada lor durează și mai mult de o lună, depinde de zonă. Asta se întâmplă de obicei la munte, unde acești arbori înmuguresc treptat, în funcție de altitudine și alți factori.

Cum identifici molidul? Acesta este un copac veșnic verde. Dacă privești cu atenție, fiecare ac de molid iese din ramură singur. Fiecare ac are o tulpină, mai exact un mic ciot. Acest aspect este distinct pentru speciile de molid (ex. molid alb, molid norvegian, molid albastru).

Mugurii apar primăvara, când copacul dă noi lăstari, ca niște degețele. Noua creștere se observă ușor, pentru că lăstarii sunt de un verde mai deschis decât acelea vechi, ce sunt de un verde închis.

Culegerea mugurilor de molid este un bun exercițiu de autocontrol și ajută și în relaxare. Fiecare lăstar cules va lăsa loc pentru apariția unui nou lăstar, după un timp. Fiecare molid are aroma sa. Molidul albastru argintiu este mai înțepător, de aceea trebuie culeși mugurii mai mici, care sunt mai puțin intenși ca aromă, comparativ cu mugurii mari.

Cum să-ți crești imunitatea cu ajutorul mugurilor de molid?

Mugurii de molid conțin multe vitamine, mai ales vitamina C, dar și fier, magneziu, fosfor, cobalt, mangan, crom, fier. Vârfurile tinere de molid se evidențiază prin culoarea lor de un verde-crud, față de cei de anul trecut și se desprind ușor de pe ramurile arborelui.

Mugurii conțin vitamina D, care:

  • Permite absorbția calciului și a fosforului în intestine, ajută la creșterea rezistenței oaselor
  • Combate în mod activ celulele canceroase
  • Ameliorează bolile cardiovasculare, mențin sănătatea vaselor de sânge, ajută în prevenirea trombozei
  • Stimulează peptidele antimicrobiene
  • Crește imunitatea și reduce reacțiile inflamatorii.

De asemenea, mugurii de molid au vitamine A și E, dar și alte elemente active:

  • Trans-piceatannol, trans-astringin
  • Fitonutrienți, aminoacizi precum arginină
  • Terpene (alfa-pinenă, beta-pinenă, limonen)
  • Trans-piceid, trans-izorhapontin, trans-resveratrol
  • Kaempferol, quercetină, catechine.
Citește și:  Sirop din muguri de brad, un adevarat medicament natural

Mugurii de molid se consumă cruzi, proaspeți, astfel au toți nutrienții.

Cum să folosești mugurii de molid pentru o sănătate de fier?

Mugurii de pin îmbunătățesc sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Prin conținutul de oligoelemente (fier, mangan, cobalt și crom) acești lăstari ajută inima. Sunt recomandați pentru consum, deoarece sunt buni pentru întărirea inimii și a vaselor sanguine. Au efect foarte bun asupra funcționării inimii și sunt excelenți pentru procesele de hematopoieză (formarea elementelor celulare sanguine la nivelul măduvei osoase) și circulația sângelui.

Despre mugurii de molid s-a spus că au și alte beneficii, precum:

  • Sunt un bun remediu împotriva scorbutului (care apare din cauza lipsei de vitamina C)
  • Pot combate tensiunea nervoasă
  • Ajută în tratamentul insomniei
  • Calmează tusea și durerile de gât
  • Au efect tonic, expectorant, calmant
  • Ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului.

Rețete și metode de utilizare a mugurilor de molid

Din muguri de molid se prepară: sirop cu miere, decocturi, ceai, infuzie în apă și lapte, extracte și medicamente.

Laptele cu muguri de molid se prepară ușor astfel:

  • Se adaugă 80 g muguri de pin la 1,5 l lapte
  • Se lasă la înmuiat mugurii în lapte timp de 3 ore
  • Se strecoară și apoi se îndulcește cu 2 linguri de miere.

Acest preparat ajută în caz de afecțiuni respiratorii, boli pulmonare, bronșită; are proprietăți antibacterine, ajută la calmarea durerilor de gât și a tusei, acționând ca expectorant.

Decoctul din molid este eficient în tratamentul tusei, a tulburărilor de rinichi, tulburărilor respiratorii și a reumatismului. De asemenea, decoctul ajută în caz de probleme urinare și afecțiuni respiratorii.

Extractul din muguri de molid ajută în tratamentul paradontozei, este foarte eficient dar de lungă durată.

Mugurii se consumă cruzi, proaspeți, au un gust plăcut și beneficii extraordinare pentru sănătate. Ei se depozitează la frigider și pot ține o lună sau chiar mai mult. Pot fi păstrați și la congelator; sub formă congelată, ei țin chiar și mai mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.