Primăvara este un anotimp frumos, potrivit pentru a face o plimbare la pădure și a aduna muguri de pin. Desigur poți cumpăra muguri de pin și din piață, ei se vând de obicei în luna mai. Din muguri de pin poți realiza diferite preparate specifice medicinei populare, acasă, cum ar fi: tinctura din muguri de pin, care are efecte vindecătoare excepționale, ajută în tratamentul laringitei, bronșitei, amigdalitei, durerilor de gât. De asemenea, poți face sirop din muguri de pin și ceai din muguri de pin, care au proprietăți benefice pentru sănătate – antiinflamatoare și antibacteriene.
Navigare rapidă în articol:
- Compoziția mugurilor de pin
- Ceai din muguri de pin
- Tinctură din muguri de pin
- Ulei din muguri de pin
- Sirop din muguri de pin
1. Compoziția mugurilor de pin
Mugurii de pin conțin anumite substanțe și compuși care ajută în tratamentul multor boli și afecțiuni și anume:
- Vitamine B2, B12, C, K
- Minerale și oligoelemente precum potasiu, calciu, fier, magneziu
- Lipide, caroten, alcaloizi
- Limonen – care are efect antibiotic, antidepresiv, ajută în creșterea imunității și prevenirea cancerului
- Alfa-pinena care este un bun antibiotic (ce distruge stafilococii și alte bacterii), îmbunătățește memoria și reduce inflamațiile
- Un ester cu miros de camfor și conifere, numit bornyl acetat, care ajută în ameliorarea simptomelor bolilor sistemului nervos central
- Pinipicrină cu gust ușor amar, care crește apetitul alimentar
- Substanțe rășinoase care au proprietăți de reducere a inflamației și de reglare a apetitului
- Borneol cu proprietăți antidepresive, tonice, de stimulare a digestei și a funcției cardiace
- Tanin cu gust acrișor și proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, care ajută în ameliorarea tulburărilor intestinale.
Ce beneficii au mugurii de pin?
În medicina populară, mugurii de pin se folosesc în ceaiuri, tincturi, siropuri, uleiuri, decocturi, infuzii care au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate și anume:
- Au efect antiseptic, antibacterian, expectorant, antibiotic, antiinflamator
- Ajută la vindecarea rănilor, eczemelor
- Calmează durerea, crampele, reduc inflamațiile
- Ajută la calmarea sistemului nervos
- Reduc nivelul de colesterol din sânge
- Reduc hipertensiunea arterială
- Combat virusurile, bacteriile, edemul.
2. Ceai din muguri de pin
Ceaiul se realizează astfel:
- Se adaugă o lingură de miguri de pin la 250 ml apă fierbinte
- Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară, se îndulcește cu puțină miere și se bea.
Acest ceai are o aromă deosebită și numeroase beneficii pentru sănătate și anume:
- Este un bun remediu pentru răceală, tuse, traheită, bronșită, congestie nazală, febră
- Ajută la eliminarea excesului de lichid din corp, pentru că are efect diuretic
- Are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, calmante
- Atenuează anxietatea, depresia
- Îmbunătățește capacitatea de gândire și memoria
- Ajută la curățarea căilor respiratorii
- Stimulează circulația sângelui, are efect de încălzire
- Combate frisoanele, durerile corporale, are efect diaforetic
- Te scapă de tusea persistentă
- Ajută la eliminarea secrețiilor bronșice
- Reduce simptomele produse de afecțiunile respiratorii
- Îmbunătățește sistemul circulator.
3. Tinctură din muguri de pin
Tinctura din muguri de pin se realizează astfel:
- Se folosesc 100 g muguri proaspeți de pin și 120 ml alcool dublu rafinat de 50-98 grade
- Se spală mugurii de pin și se zdrobesc
- Se pun într-un borcan și se adaugă alcoolul
- Se lasă la macerat timp de 30 de zile, într-un loc răcoros și întunecat
- Apoi lichidul se strecoară și se păstrează într-o sticluță de culoare închisă.
Tinctura din muguri de pin poate fi păstrată o perioadă îndelungată de timp și poate fi utilizată și pentru uz intern și pentru uz extern, în frecție, compresă, masaj.
Beneficii:
- Tinctura previne răceala și ajută în ameliorarea simptomelor, în cazuri de bronșită, dureri de gât, laringită, amigdalită
- Are efect antibacterian, antiinflamator, calmant
- Ameliorează oboseala, previne procesele inflamatorii
- Are efect antibiotic natural, curăță intestinale
- Îmbunătățește funcția sistemului cardiovascular și nervos
- Normalizează tensiunea arterială, previne formarea plăcilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge
- Ajută în cazuri de afecțiuni ale sistemului digestiv, ale ficatului, pancreasului și vezicii biliare
- Are efect diuretic și efect bun, de vindecare a rinichilor, este indicată în cazuri de edem, hidropizie și urolitiază
- Asigură producția normală de hormoni și enzime
- Previne acumularea sărurilor de sodiu în organism și reduce riscul de dezvoltare a sclerozei multiple
- Ajută la cicatrizarea rănilor și tratamentul scabiei
- Este eficientă în ameliorarea tusei, nevralgiei, cistitei, uretritei
- Îmbunătățește imunitatea organismului.
4. Ulei din muguri de pin
Acest preparat se realizează astfel:
- La 50 ml ulei de măsline se adaugă 5 linguri de muguri de pin (spălați bine și complet uscați)
- Se lasă la macerat timp de 30 de zile într-un loc întunecos
- Apoi se strecoară uleiul și se pastrează într-o sticlă de culoare închisă.
Beneficii ale uleiului din muguri de pin:
- Se ia o linguriță de ulei pe stomacul gol, de trei ori pe zi
- Ajută în tratamentul indigestiei, intoxicațiilor alimentare, tusei, durerii de gât, răcelii
- Are efect calmant, expectorant, analgezic, antihistaminic, antibacterian, antiinfecțios, tonifiant pentru sistemul nervos
- Reduce oboseala
- Calmează simptomele de bronșită, laringită, sinuzită (se recomandă un masaj local în zona gâtului și a toracelui)
- Are efect antiinflamator, stimulează circulația sângelui, poate fi utilizat în masaj, pentru uz extern
- Calmează durerile musculare și reumatismale
- Combate mâncărimea pielii, eczemele, acneea, furunculul, psoriazisul și alte afecțiuni ale pielii
- Are efect anticelulitic, calmant, relaxant, se recomandă pentru uz extern, în masaj, pentru că redă tonusul natural al pielii și combate vergeturile.
5. Sirop din muguri de pin
Siropul de muguri de pin este cel mai bun remediu pentru afecțiunile respiratorii. Acesta se realizează, la rece, astfel:
- La 1 kg de zahăr se folosesc 750 g muguri de pin
- Se pune într-un brocan un strat de muguri de pin și un strat de zahăr, apoi iar un strat de muguri de pin și un strat de zahăr, iar la final un trat gros de zahăr
- Se lasă 30 de zile la macerat într-un loc răcoros, la întuneric.
Acest sirop se poate realiza foarte ușor acasă și cu miere de albine, în loc de zahăr. Mierea conține și ea elemente esențiale și nutrienți importanți pentru sănătatea organismului.
Siropul din muguri de pin oferă următoarele beneficii:
- Are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, dezinfectante, expectorante
- Are efect bun asupra tractului respirator
- Calmează și tratează tusea
- Reduce inflamația, distruge agenții patogeni, diluează sputa și favorizează excreția acesteia
- Calmează durerile de cap
- Ameliorează procesele inflamatorii.
Vezi aici un video despre siropul de muguri de pin realizat prin fierbere: