Diabetul gestational apare la femeile insarcinate

0
273
Diabetul gestational apare la femeile insarcinate

Diabetul gestational este o boala care apare la femei in timpul sarcinii. Conform sondajelor din numarul total de femei insarcinate aproximativ 2-14% fac aceasta forma de diabet. Dupa cum se stie exista mai multe forme de diabet si anume: diabet zaharat de tip I, diabet zaharat de tip II, diabet zaharat secundar si diabet gestational.

Insulina este un hormon proteic si are un rol important in organism – acela de a regla nivelul zaharului din sange, de a ajuta glucoza sa patrunda in celule. La femeia insarcinata organismul are nevoie de mai multa insulina, aceasta trebuie produsa in cantitate mai mare de corpul acesteia pentru nevoile copilului, lucru foarte necesar mai ales in ultimele 4-5 luni de sarcina.

Glucoza este produsa de ficat (acesta actioneaza ca un depozit de zahar in corp) sau absorbita din alimentele care contin carbohidrati. Acest tip de alimente pot fi carbohidrati simpli (miere, zahar, suc, gem, bomboane si alte produse dulci) sau carbohidrati integrali (din paine, paste, legume, fructe, produse lactate si cereale).

Diabetul gestational apare in momentul in care pancreasul nu functioneaza bine si astfel nivelul zaharului depaseste valorile normale. Femeile predispuse mai mult sa faca diabet gestational sunt cele care sunt supraponderale, au avut deja aceasta boala in trecut sau au in familie o ruda apropiata care a suferit de diabet (parinti, frati, bunici), au nascut deja un copil cu greutate mare la nastere de cca. 4,5 kg, cu centura scapulara larga si circumferinta abdominala mare, au avut in trecut mai mult de 3 avorturi spontane, au nascut un copil mort sau cu probleme.

De regula in cazul diabetului zaharat pot sa nu apara simptome clare, ceea ce face dificil de depistat aceasta boala. In cazul in care boala este simptomatica apar semne de tipul: starea generala de oboseala, sete excesiva, probleme de vedere. Daca se observa astfel de simptome trebuie consultat un medic obstretician-ginecolog. In vederea stabilirii unui diagnostic corect medicul recomanda ca pacientul sa faca analize de sange, testul de toleranta la glucoza si testul de urina.

La femeile insarcinate diabetul gestational afecteaza sarcina, de aceea ele trebuie sa ia aceasta problema in serios, cu mare responsabilitate, sa ceara ajutorul medicului si sa urmeze un tratament. O cantitate mare de zahar in sange este periculoasa deoarece poate traversa placenta si ajunge in sangele copilului. Deseori acest lucru duce la cresterea in greutate a copilului si astfel femeia va fi nevoita sa nasca prin cezariana. Un pericol care poate sa apara din cauza diabetului gestational este posibilitatea dezvoltarii de catre copil a unor boli in perioada post-natala, cum este de exemplu hipoglicemia sau icterul neonatal.

Citește și:  Alcoolul nu trebuie privit ca un aliment! Află cum îți poate distruge sănătatea!

Diabetul gestational apare la femeile insarcinate

Pentru a preveni posibilitatea copilului de a face o astfel de boala (datorita faptului ca este foarte sensibil prin nivelului crescut de zahar din sange) cadrele medicale urmaresc cu atentie starea de sanatate a acestuia o anumita perioada dupa nastere. Conform parerii medicilor, un copil care a fost nascut de o mama cu diabet gestational va avea un risc crescut de a suferi in viitor de diabet zaharat si obezitate.

Pentru o stare de sanatate buna se recomanda o dieta echilibrata si exercitii fizice efectuate in fiecare zi. Pentru femeile insarcinate exista o serie de exercitii de fitness speciale pentru gravide, care se fac zilnic timp de 30 minute. Cat priveste dieta aceasta trebuie sa fie speciala (recomandata de medic), alcatuita din alimente usor de digerat si care fac bine organismului. Aceasta trebuie sa contina zilnic 35-40% carbohidrati, 20-25% proteine si 35-40% grasimi. Greutatea corporala trebuie tinuta sub control, astfel incat sa se evite obezitatea.

Femeile supraponderale trebuie sa-si reduca aportul caloric cu atentie, fara a recurge la cure de slabire exagerate ce le poate afecta starea de sanatate. Ele trebuie sa scada cantitatea de grasimi si sa consume mai multe proteine dar si fibre din legume si fructe. Daca nivelul de glucoza din sange nu se corecteaza doar prin dieta atunci medicul va calcula nivelul de insulina ce trebuie administrat zilnic.

Femeile care au avut diabet gestational in timpul sarcinii sunt sfatuite de medici sa faca anual analize pentru a determina nivelul zaharului din sange. De asemenea, ele trebuie sa fie atente ce alimente consuma, trebuie sa respecte cu mare atentie recomandarile medicilor nutritionisti privind dieta.

In multe cazuri femeile care au o astfel de boala in timpul sarcinii, se vindeca dupa nastere prin tratamentul de normalizare a glicemiei din sange. De asemenea medicii spun ca unele femei care dezvolta aceasta boala in timpul sarcinii au avut inainte de a ramane insarcinate o forma de diabet zaharat II, cu care nu au fost insa diagnosticate.

Conform statisticilor in 50% din cazuri diabetul gestational se poate produce si la urmatoarea sarcina la o femeie care a nascut si a suferit deja de aceasta boala. Unele paciente care au avut boala necesita tratament cu insulina pentru a evita riscul de a suferi din nou de diabet. De asemenea, o astfel de femeie trebuie sa-si planifice sarcina ulterioara daca isi mai doreste copii in viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.