Dieta alcalina a ajuns foarte populara pe tot globul din anul 2003. Atunci a aparut cartea doctorului Robert O. Young si a lui Shelley Redfourd Young numita ,,Miracolul pH” in care autorii scriu despre vindecarea a mii de oameni prin dieta alcalina, prin abordarea complet diferita a nutritiei si schimbarea stilului de viata.
Alimentele contin substante acide si alcaline care actioneaza in mod diferit asupra organismului nostru. Cuvantul acid ne duce cu gandul la acru si deci este vorba despre substantele ce au gustul acru. Cercetatorii insa au ajuns la concluzia ca exista doua concepte diferite, determinate de concentratia de molecule de hidrogen incarcate pozitiv. Astfel substanta alcalina sau bazica are capacitatea de a absorbi ionii de hidrogen, iar cea acida este saturata cu ioni de hidrogen. Din anul 1909 s-a inventat scala pH (sau potentialul de hidrogen) care permite masurarea aciditatii acestor substante si care prezinta valori intre 0 si 14 (0 fiind foarte acid, iar 14 foarte alcalin).
Dieta alcalina revitalizeaza organismul
Din anii ’90 au aparut o sumedenie de diete, unele vegetariene, altele sarace in grasimi, sau cu continut redus de carbohidrati, diete pe baza de proteine, renumita dieta Atkins si multe altele. Toate au ca scop scaderea in greutate dar si mentinerea sanatatii organismului.
In cazul de fata, dieta alcalina presupune o abordare diferita a nutritiei fata de astfel de diete amintite mai sus.
Caracteristicile dietei alcaline
- Alimentatia este echilibrata.
- Nutritionistii au luat in calcul nevoile corpului pentru mentinerea sanatatii.
- Dieta consta in principal in alimente alcaline.
- Dieta alcalina te ajuta sa combati stresul, oboseala, starile de nervi.
- Intarzie procesul de imbatranire, asigurand cantitatea de antioxidanti in corp.
- Dieta presupune consumul zilnic a peste 75% alimente alcaline si mai putin de 25% alimente acide.
- Persoanele bolnave trebuie sa aleaga alimente 100% alcaline pentru a-si reface starea de sanatate si revitaliza organismul.
- Trebuie redus consumul de alimente procesate pentru a avea o sanatate mai buna.
- Este recomandat sa se manance mai multe legume.
- Dieta trebuie tinuta timp de o luna, apoi se face pauza. In aceasta perioada corpul se curata de toxine si deseuri acide, iar organismul primeste alimente alcaline.
- In primele zile apare un sentiment de deteriorare a starii de sanatate deoarece organismul are o reactie normala la o astfel de dieta de curatare, insa apoi vine si partea in care sentimentul este de bine, de vitalitate, energie si sanatate.
- La baza dietei sta consumul de fructe si legume crude care sunt bogate in vitamine, minerale si substante nutritive atat de importante pentru organism, pentru echilibrul acestuia si functionarea lui normala.
- Cei care obisnuiesc sa consume multe produse de panificatie trebuie sa renunte treptat la acestea si sa introduca in alimentatia lor legumele si fructele crude, astfel corpul lor se va adapta incet la un nou regim alimentar ce le va da energie.
- Pentru potolirea setei si hidratarea corpului sunt recomandate ceaiurile de plante si apa plata.
- Ultima masa este la 6-7 seara, nu se mananca mai tarziu.
- Fructele si legumele se consuma simplu, sau impreuna cu alte feluri de mancare.
- Legumele trebuie utilizate crude in salate sau eventual fierte.
- Carnea trebuie mancata in cantitate moderata.
- Doar trei zile pe saptamana se consuma alimente pe baza de cereale.
- Cel mai bun desert in cazul acestei diete este: siropul de artar, sau 1-2 lingurite de miere de albine naturala.
Principalele alimente alcaline sunt
- Cereale: painea prajita, cereale proaspete si orzul verde.
- Produse lactate: lapte proaspat nepasteurizat, lapte de vaca, lapte de capra, unt, zer, kefir, lapte smantanit, lapte prins, iaurt natural.
- Produse animale: oua de rata si de prepelita.
- Legume: conopida, mazare verde, rosii, ceapa, varza, ciuperci, broccoli, salata verde, usturoi, sfecla, praz, andive, anghinare, cartofi, dovlecei, patrunjel, bostan, pastarnac, vinete, in, boabe de soia, ardei, ridichi, castraveti, spanac, morcovi.
- Fructe: smochine, mere, stafide, piersici, curmale, struguri, caise, capsuni, piersici, mango, nectarine, pere, pepene galben, pepene rosu, papaya, banane, mango, grapefruit, cirese.
- Produse uleioase: ulei presat la rece de masline, ulei presat la rece de floarea-soarelui, ulei de peste, alune, castane, migdale, samburi de dovleac, nuca de cocos proaspata, susan.
- Condimente si alte produse alcaline: ghimbir, lucerna, toate condimentele, amalaki, drojdia de bere, sarea de mare.
- Bauturi: apa plata, apa de izvor, ceaiuri din plante medicinale neindulcite, suc de legume.
- Dulciuri: miere de albine, sirop de orez brun, zahar si suc din trestie de zahar.
Principalele alimente acide sunt
- Cereale: painea alba, paine graham, paine integrala, aluaturi, faina de porumb, popcornul, amidonul, orezul, secara, orezul, orzul, grisul, faina de ovaz, fulgii de cereale si in general produsele de patiserie.
- Produse lactate: smantana fermentata, lapte praf, iaurturi cu fructe, lapte fiert, iaurt indulcit, telemea, cascaval, branza fermentata, parmezan, inghetata.
- Produse animale: oua de gaina, icre, carne de orice fel, de pasare, de peste, grasime, gelatina, mezeluri.
- Legume: asparagus, linte, fasole, ardei iute.
- Fructe: fructe uscate, glazurate sau zaharisite, gemuri, conserve de fructe, dulceata.
- Produse uleioase: ulei rafinat de masline, ulei rafinat de floarea-soarelui, nuci, seminte prajite, fructe oleaginoase, fistic.
- Condimente si alte produse alcaline: curry, aditivi alimentari (saramura, benzoat, otet, fum), mustar, ketchup, pasta de rosii, sarea rafinata, muraturi cu otet si maioneza.
- Bauturi: cola, sifon, cacao, cafea, bauturi racoritoare sintetice, bauturi alcolice.
- Dulciuri: ciocolata, prajituri, napolitanne, fructoza, mierea artificiala, biscuiti, dulciuri, lactoza, fructoza, sorbitol, aspartam, zaharina.
Dintre starurile internationale adepte ale dietei alcaline fac parte Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kirsten Dunst si Victoria Beckham.
Vrem si example de meniu alcalin.
Ar fi interesante cateva exemple de meniu.