Strugurii au efecte benefice asupra sanatatii organismului, de aceea sunt folositi pentru obtinerea de produse alimentare, fitoterapeutice si cosmetice. Au in compozitia lor importante elemente active, nutritionale care fac sa aiba proprietati terapeutice atat de importante pentru sanatate. Avand in vedere acest lucru nu ne mira faptul ca acest fruct este considerat un miracol al naturii.
Doar 100 g de struguri contin cel mult 61 kcal.
In 100 g struguri se afla 80% apa, in rest glucide (glucoza, fructoza), fibre, proteine, zahar, vitamine (A, B1, B2, C, PP), saruri minerale, potasiu, cupru, fier, mangan, fosfor.
Avantajele dietei cu struguri
- Dieta este recomandata persoanelor care sufera de obezitate, deoarece ajuta la scaderea in greutate.
- Consumul de struguri are efect racoritor, hranitor, purificator, de reducere a grasimilor din ficat, rinichi si zona abdominala.
- Are proprietati vindecatoare pentru corp, asigura echilibrul nutritional acestuia.
- Are efect benefic de combatere a imbatranirii premature a organismului datorita continutului de substante antioxidante.
- Dieta cu struguri ajuta la ameliorarea inflamatiilor din organism.
Dieta cu struguri pentru 4 zile te ajuta sa pierzi aproximativ 2 kg
Prima zi
- Mic dejun: un strugure rosu, o jumatate de portocala, 150 g iaurt in care se pune o lingura de cereale.
- Pranz: salata din 250 g dovleac, o lingura de nuci, 150 g salata verde si 100 g struguri. Se poate manca cu putina carne de porc macra la gratar.
- Cina: salata de fructe realizata din 100 g struguri albi, 50 g ananas, un fruct papaya, o lingura de suc de lamaie si putina apa. Salata se consuma cu putina carne fiarta (recomandat este pieptul de pui).
A doua zi
- Mic dejun: 200 g iaurt ce are continut redus de grasimi, o lingurita suc de lamaie si un strugure. Se amesteca aceste ingrediente in blender si se bea incet, cu inghitituri mici.
- Pranz: se amesteca 5 linguri orez fiert cu 5 bucatele de creveti prajiti in ulei de masline, se adauga putina sare si piper pentru un plus de gust. Drept garnitura se adauga 100 g struguri.
- Cina: 100 g cartofi, o tulpina de praz, un morcov si un pic de radacina de telina se toaca marunt si se fierbe intr-o cana de supa. Se adauga o frunza dafin, putin pier, sare si o lingurita de smantana.
A treia zi
- Mic dejun: se unge o felie de paine integrala cu un strat gros de branza de vaci. Deasupra se pun jumatati de boabe de struguri.
- Pranz: 300 g file de peste fiert cu 50 g struguri si mancarica realizata din 150 g varza murata si o ceapa undita in ulei. Se aduga putina sare si piper dupa gust.
- Cina: jeleu de struguri. Acesta se realizeaza din 150 ml suc de struguri, 50 g struguri, o jumatate de mar si 5 g gelatina. Se dizolva gelatina in putina apa fierbinte, se amesteca cu feliile de mere, strugurii, sucul de struguri si se tine 60 minute la frigider.
A patra zi
- Mic dejun: o felie de paine, 100 g branza de vaci, o ceapa verde, putina sare si piper.
- Pranz: clatite cu struguri. Se amesteca un ou cu 100 g apa si 2-3 linguri de faina astfel incat sa se obtina o compozitie omogena de clatite. Umplutura se obtine din 100 g branza de vaci ce are un continut scazut de grasimi, foarte putina apa minerala (aproximativ o lingura) si 50 g boabe de struguri. Pentru un gust mai special se poate presara putina scortisoara.
- Cina: se recomanda un preparat culinar din legume, ciuperci si carne de curcan. Se taie 50 g piept de curcan in bucatele mici si se prajesc in putin ulei. Separat se fierbe 100 g broccoli in apa fierbinte timp de 5 minute. Ciupercile si morcovii se pregatesc la gratar. Intr-o oala se pune o cana de supa, se adauga toate ingredientele si se lasa la foc moderat timp de 15 minute. La sfarsit se adauga o lingura de smantana si cateva boabe de struguri. Se poate adauga drept garnitura putin orez fiert care ajuta si el la scaderea in greutate.